Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kam z zdravili, ki jim je potekel rok uporabe?

Kam z zdravili, ki jim je potekel rok uporabe?

Imam nekaj zdravil s pretečenim rokom (za pritisk, refluks, protibolečinska itd., ne antibiotikov) in razmišljam, kam jih lahko oddam. Če jih nihče ne potrebuje, jih bom odnesla v lekarno, da jih pravilno odstranijo.

Ampak me zanima – ali morda kakšno društvo ali veterina sprejema takšna zdravila? Ne vem, če bi jih sploh lahko uporabili za živali. 🤔

Sem iz Ljubljane – če kdo ve za kakšno možnost, bom vesela info!

V lekarno sem odnesla precej zdravil s pretečenim rokom. Ko sem rekla, zakaj sem prišla je samo zavila z očmi. Ker nimajo dobička s tem. Najprej sem morala vse tablete izločiti iz papirnate škatlice in le te odvreči v koš za papir. Eterična olja kupljena v lekarni pa recimo ne moreš oddati v lekarni, jih oddaš med nevarne odpadke. Ok, razumem, ampak zdaj razumem še bolj, zakaj ljudje mečejo zdravila enostavno v koš.

Zdravila v lekarno ali na deponijo, nikakor ne v smeti ali v wc.

V Ljubljani jih vzamejo na Povšetovi ali na Barju.

V ambulanti za nezavarovane (brezdomce, ipd.) vedno radi vzamejo (sicer ne ravno nekaj let po preteku roka). Je pa ambulanta nekje v Savskem naselju.

Nimamo ambulante za nezavarovane, pa tudi tja ne bi nesla zdravil po potečenem roku (čeprav drugače glede rokov nisem ravno pikolovska), zato jih zanesem na deponijo v kontejner za zdravila. V ambulanto bi nesla samo zdravila, ki jih ne rabimo več zaradi spremembe terapije.

Na deponiji imajo ta zabojnik posebej, pod ključem, morajo pa biti vsa zdravila v blistrih, ne pa tudi v škatlicah.

In zakaj malo ne prekontrolirate, kaj imate doma? Kako vam lahko zdravila pretečejo čez rok?

Jaz jih nesem v lekarno, pa še nikoli nihče ni zavil z očmi.

V lekarni so jih dolžni vzeti in ne smejo odkloniti.

Fak, sam res.

Pretečena v zbirni center na Povšetovi, še uporabna pa v pro bono ambulanto na Mislejevi.

Odgovor na objavo uporabnika
Senza736, 31.01.2025 ob 23:59

Pretečena v zbirni center na Povšetovi, še uporabna pa v pro bono ambulanto na Mislejevi.

V lekarno, vendar jih je treba dati iz škatle.

jaz sem z njimi odšel v Lekarno in povedal, da so mi v bolnici zamenjali zdravila. Brez problema so jih vzeli.

Tudi jaz sem nesla v lekarno in ni nihce zavil z ocmi. Skrbelo me je samo za injekcije z zdravilom, ker sem brala, da to moras nest na odpad, pa so jih tudi vzeli. Edino vitaminov mi ni vzela, ker ni potrebno unicenje. Sem vrgla na kompost

Če imate doma štedilnik ali pa peč na drva, jih lahko vržete v peč.

New Report

Close