Kam za prvomajske
LovelyPlace, 06.04.2025 ob 17:01
Koliko dni rabiš za Neapelj in Pompeje pogledat v miru?
Napolija celega ne mores videti je prevelik, zdaj je odvisno kaj hoces videti… jaz gledam utrip mesta in to imas najbolj v spanski cetrti, pompeji so za cel dan lahko, mi smo bili par ur, ker je res gromozansko in smo se navelicali, svetujem ti vezuv, pojdi z vlako do ercolana in tam vozijo avtobusi gor, karte smo tam kupili. ce gres z avtom ti odsvetujem da gres v napoli, ker je kaos… splaca se ti iti v caserto, videti najvecjo palaco, je res enkratno… vlaki imajo dobre povezave v okolici napolija… je pa napoli kaoticen ,umazan a meni prekrasen… prvo pravilo ki so mi ga dali domacini je, denar imej skrit, ne izpostavljaj se z kakim nakitom, ne z denarjem… jaz imam ponavadi cargo hlace in osebno ter denar imam spredaj v zepu… ti priporocam, da gres ker hrana je prekrasna, tudi ljudje in se res odklopis… pa brez straha jaz sem bila ze parkat dol in ni bilo nobene nevarnosti… edino zvecer po doloceni uri se premakni zraven apartmaja ne hoditi po kaksnih cudnih ulicah… ti prav zavidam
LovelyPlace, 06.04.2025 ob 11:26
Ok, Neapelj. V katerem delu Neaplja bookirati spanje? Razen hrane, in ogledov, kaj še početi tam? Slišal, bral, da je Neapelj v nekaterih delih nevaren, verjetno tisti siromašnejši del pa tako kot v vsakem večjem mestu.
Rim vs Neapelj?
Napoli ni nič bolj nevaren, kot katerokoli drugo mesto. Vsako leto smo tam in je top. Spimo vedno v starem delu mesta, na Bookingu imaš ogromno poceni stanovanj. Okrog železniške ni fino. Če si v centru samo stopiš na cesto in povsod se dogaja, hrana, kafeti, znamenitosti. Nikoli nismo imeli težav s hrupom, ker stara stanovanja imajo okna večinoma v notranja dvorišča, kjer pa ni hrupno.
Za pogledat imaš velik, ne izpusti vodenega neapeljskega podzemlja in obeh katakomb, da boš sploh razumel bistvo mesta in vsega kar se tam dogaja in njihovega vraževerja, ker tam ni nič tako, kot drugje v Italiji. Zelo zanimiva je podzemna linija 1 – na vsaki postaji se ustaviš in si jo pogledaš, vsaka zase svoja umetniška galerija. Če si fuzbal fan imaš Maradono, on je za njih še vedno božanstvo. Hiša kjer je živel je skor oltar.
Najboljša picerija https://maps.app.goo.gl/o9A9XHTGmMa6esyp7. čeprav v Napoliju težko dobiš slabo pico, ampak so različnega izvora. Zelo ponosni so na svojo pico frito. Najboljše in poceni sfogliatelle za prigrizek dobiš v https://maps.app.goo.gl/DvKyctR7yAwa3mvo6 pri železniški. Malo turistov zaide sem in kvaliteta je najvišja. Napoli street food je odličen in sprobaj čimveč, meni je najboljši pagnottiello in baba v rumu, če imaš rad morsko pa ne gre brezhttps://maps.app.goo.gl/exupy54GHZX7oH7M6
Zame je najboljši del Napolija ravno stari del, okrog zgoraj omenjene picerije in ob obali. Španska četrt je ok za šoping.
Za Pompeje se vsedi na vlak, od tam pa na bus za Vezuv. En dan imaš dovolj, razen če te antični svet res ful zanima. Če imaš dovolj časa pa še Amalfi, ni konca … Drugač z avtom ni nobene panike, podobno kot povsod po Italiji. Edino parkiranje v centru je pa zgodba zase. Najcenej je Ryanair iz Trevisa ali Trsta, ker letališče v Napoliju je skor v centru mesta. Z busom za 2€ si v centru. Pa gneča, Napoli nima visoke in nizke sezone, tam je vedno top sezona in gneča.
Na Malto se res pride zelo ugodno, ker so karte zelo poceni, ampak ne bi šla še enkrat, bila sem lani 20dni med 20.aprilom in 10.majem in je tako grozno pihalo, da me je bolj zeblo kot kjerkoli v Slo. Pa sem mislila, da grem na toplo. Kupila sem si dolge spodnje hlače in volneno kapo. Nisem pričakovala takega vremena, potem sem pa še velikokrat preverila, kako je kaj z vetrom, ja, tudi zdaj grozno piha. Da je oblačen (ali celo deževen dan, jaz sem imela 5 takih!) je prav grozno. Mrzlo za popenit, ni mi bilo všeč, čeprav je Malta lepa, imaš kaj za videt, prehodit..
LovelyPlace, 06.04.2025 ob 18:44
Razmislil bi ali z letalom ali vlakom. Seveda je letalo hitrejše, pa cenovno tam tam. Z hitrim vlakom tudi nek čar.
Zanima me ali pelje vlak iz Trsta do Ronchija (a moram še od žel. postajališča v ronchiju še na kakšen bus prav do letališča)?
Ali je vseeno bolje na kak bus, flix bus, TS – Ronchi
Na letališču v Trstu je železniška postaja takoj zraven, kam vlak pelje pa ne vem, na guglu poglej. Karte Trst-Napoli so mal dražje kot katre Marco Polo – Napoli, te so okrog 1.5. cca. 20€ v eno smer z osebno prtlajago. Na obeh letališčih imaš parking cca. 10€ na dan.
google pravi da je najhitreje s flixom in na vlak https://maps.app.goo.gl/YBLcChGPtqCaZhSR9