Kampiranje
Prvic se odpravljamo kampirat. Nakupili smo ze vso opremo, zataknilo se je le pri kuhanju. Ne moremo se odlociti ali kupiti plinski ali elektricni kuhalnik. Kateri se vam bolj obnese? Kako imate vi urejeno kuhanje in prehranjevanje na kampiranju, kako kuhate, kaj kuhate, kje shranjujete hrano, ali vecino hrane pripeljete s sabo?
Mi imamo električnega, ker se nama ne da ukvarjat še s prevažanjem plinske bombe, poleg tega je električni kuhalnik veliko bolj praktičen za kuhanje zunaj, saj ti veter ne odnaša toplote, kot pri ognju. Je pa res, da moraš imeti zato najeto elektriko. Mi jo imamo vsako leto, že zaradi mobitelov in radia ne moremo brez nje.
Zdaj, ko imamo malčka kuhava zanj 3x dnevno, kakšne stvari smo morali prinesti s seboj, ker se jih na Hrvaškem ne dobi, drugače vse kupujemo tam. Mi niti na pamet ne pade, da bi iz Slovenije vozila hrano, ker imamo že tako ogromno prtljage zaradi opreme. Zase nisva velikokrat kuhala, letos mislim, da sploh ne, ker se prehranjujeva v restavraciji kampa, celo leto toliko prekuham, da si čez počitnice vzamem frej.:)
Aja, hladilnik vzmemo v kampu, v njem imava predvsem jogurte, mleko in sadje.
LP
Majhen plinski gorilnik in kartušo (ali dve) za plin, najboljši gorilnik je primus (zelo močen). Zvzame pa minimalno prostora.
Kuhamo enostavne stvari:
-golež iz konzerve in tesetenine
-tesetenine z tuno ali paradižnikom in olivami ali pestom ali s sirom
-instant pire krompir, špinača (to je za otroka)
-juhe iz vrečke (to je za otroka)
-pečeno meso (hrenovke, klobase, čevapčiči, ražnjiči..)
-polnjene paprike iz konzerve in pire krompir (to je za otroka)
….
Pravkar smo se vrnili s kampiranja – doslej smo vedno imeli samo dve ta mali plinski kartuši, letos pa sem vzela eno kartušo in en mali elek. kuhalnik z eno ploščo. Uporabljala sem oboje. Smo 4-članska družina in pri hrani ne kompliciramo: pašta na vse možne načine, krompir, hrenovke, kakšna juha iz vrečk, predvsem pa ribe z roštilja v kampu. Hrane ne tovorimo s sabo, ker jo dobiš povsod v vsaki trgovini, kamor koli greš.
Jaz bi kupila elektricnega, saj je elektrika v campih brezplačna, no plačaš jo v pavsalni ceni bivanja.Plina se bojim, tudi to je razlog zakaj bi izbrala elektriko. Imajo tako lustne tanke elektricne kuhalnike na dve plošči, tudi cenovno ni drago, če pa imas plin, rabis se bombo in nato to bombo prevazat…zame to ni, ni sans.
mi imamo hladilnik in smo zato nabavili električni kuhalnik ki je super …. ob vetru ni problema in skuha se gor super … imamo tistega z dvema grelnima ploščama.
če gremo kampirat brez hladilnika pa uporabimo dva mala plinska z bombico … sej se skuha, samo rabiš stabilno podlogo, pa večje posode so bol nestabilne gor …
za hrano … sabo vedno vzamemo poln potovalni hladilnik robe … za prvih nekaj dni (ponavadi doma samo preložim robo ki je v večjem hladilniku- jogurte, maslo, siri … ) … vzamemo tudi jabolka (ker jih ful pojemo … letos smo bili na Krku in tam sadja pod 20 kun ni bilo … halo???) … na vrtu poberem vso zrelo zelenjavo in jo dam v kartonsko škatlo in vzamem sabo … zdrži sigurno več dni … najprej za solate kasneje pa pokuham … s kuho sploh ne kompliciramo … mesa itak ne jemo veliko … pašte na vse možne načine in velik sadja … pa letos smo na hrvaškem veliko v njihovih pekarnah zapravili :))) razni špinačni bureki in tisti slaniki … njamsi
vzamemo tudi nekaj pijače in mleko … če zmanka pa dokupimo na licu mesta :)).
B.