Kapitalski dobiček in davek na promet nepremičnin
Prodajali bomo stanovanje. Zanima me glede kapitalskega dobička in kako se odbije ta dobiček od plačanega davka na promet nepremičnin. Na primer razlika med kupljenim in prodanim stanovanjem je 30.000 e. Plačati moramo 25% kapitalski dobiček ker nismo tam prijavljeni in je manj kot 5 let kar smo lastniki. 25% kapitalskega dobička znaša 7.500 EUR.
Plačati moramo davek na promet nepremičnin, stanovanje bo prodano za 220.000 EUR. Torej 2% znaša 4400 EUR . Ali se teh 4400 EUR odbije od 7500 EUR kapitalskega dobička? Torej plačamo na koncu le 3.100 EUR kapitalskega davka? Moramo sami oddati zahtevek za odmero kapitalskega dobička?
https://data.si/blog/davek-na-kapitalski-dobicek-2024/
Našla sem članek. Imaš prav. Davek na promet nepremičnin se odšteje od kupoprodajne pogodbe. Torej 220.000 EUR -4400 eur=215.600 EUR . In to je davčna osnova od tega se racuna kapitalski dobiček
Lani sem prodala nepremičnino, v kateri nisem bila prijavljena in v njej nisem živela, bila sem lastnica malo manj kot 5 let. Prodajala sem sama. Plačati sem morala 2-odstotni davek na promet z nepremičninami, poleg tega pa še 25 odstotkov od razlike med nakupno in prodajno ceno. Skupaj blizu devet tisoč evrov. Razlika med nakupno in prodajno ceno cca 30 tisoč evrov.
anonimno7845, 15.02.2025 ob 08:58
Lani sem prodala nepremičnino, v kateri nisem bila prijavljena in v njej nisem živela, bila sem lastnica malo manj kot 5 let. Prodajala sem sama. Plačati sem morala 2-odstotni davek na promet z nepremičninami, poleg tega pa še 25 odstotkov od razlike med nakupno in prodajno ceno. Skupaj blizu devet tisoč evrov. Razlika med nakupno in prodajno ceno cca 30 tisoč evrov.
7845. Je tako. Ampak davek od prodaje stanovanja se je odštel od kupoprodajne pogodbe. In to je osnova za kapitalski dobiček.
8834, prodajamo sami, brez agencije, pa želim točno vedeti koliko bomo plačali.