Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo kar neko vračilo z dursa

kar neko vračilo z dursa

Kontrolorke nikakor ne dobim na telefon (pred kratkim so jo zamenjali in imam novo, pa vem, da so imeli za prvega maja neke frke z blaznimi dolgovoi).

V glavnem, ima kdo podobno izkušnjo: oddala sem bilanco za lani, kot se šika, in imam preplačano akontacijo. Imam tudi nekaj honorarjev zunaj espeja, kot občan, za kar so priznani desetodstotni norm. stroški in je izplačevalec odvedel akontacijo. Tega bilanca ne zajema. Ker uveljavljam olajšavo za otroke, bom odmero oz. info izračun dobila v tejle rundi. Vseeno pa sem že dobila vrnjeno neko preplačilo davka??? Cifra se ne ujema z ničemer, niti s tistim vračilom v okviru espejevske bilance, niti z vračilom celokupne akontacije, niti s katerim koli podatkom na kartici zavezanca (kakšno solato imam šele tam!!!), niti s katerim drugim zneskom, ki sem ga plačala dursu (da bi recimo bili prispevki ali kaj podobnega).

Skratka, na računu imam vračilo dursa. Še komu zgodilo kaj podobnega?

Preko E-davkov preverite kartico davčnega zavezanca.
Možno, da so izvedli kakšno avtomatsko čiščenje in zapirali še kaj drugega.
Če se nikakor ne uskladite z DURS-ovo kartico uskladite z referentom.
Imeli smo že primer, ko je DURS izvedel vračilo. Kljub našim ugovorom, da je vračilo nesmiselno in kasnejšim potrdilom o plačanih prispevkih in davkih smo čez dve leti dobili opomin pred izterjavo z vsemi možnimi obrestmi.
Bodite vztrajni in uskladite stanje.

Vojka, hvala.

Na kartici imam hud nered in se sama ne znajdem! Ta teden bom obvezno nekako dobila kontrolorko na telefon, ker vem, da mora biti neka zbrka.

Torej ni možno, da bi recimo vračali ak. dohodnine samo po bilanci pred vročitvijo napovedi?

Mah obup. Kontrolorka se na telefon ne javlja sploh, na mail mi še ni odgovorila. Sem govorila s kolegico računovodkinjo in je rekla, da so tako zabasani, da se na telefone ne oglašajo, ker bi potem lahko delali samo to. V glavnem imajo veliko zmedo s temi karticami in prosijo espeje in firme, naj sami počekirajo svoje evidence. Jaz nimam neki kompliciranega računovodstva, z moje strani so bili plačani vsi prispevki in odvedene vse akontacije – na kartici je pa nekaj čisto tretjega. Vsekakor je zaenkrat še plus tudi pri prispevkih, pa ne bi smel biti. S kartice se ne znajdem, ker je polno nekega odpisa, obresti, prištevanja, odštevanja – za en konto za en mesec imam po pet vnosov! Recimo za starševsko varstvo – kar neki storno, pripis obresti, v dobro, v breme …

Zdaj sem dobila še napačen info izračun dohodnine – namesto vplačane akontacije za lani so mi upoštevali znesek odmerjene dohodnine. Dala sem ugovor, ampak ne vem, kje durs potem preveri dejansko stanje? V vsakem primeru se pa tista vračila iz aprila ne ujemajo s tem zneskom, ki bi ga morali vrniti glede na celokupno dohodninsko napoved. Sem poskusila že par kombinacij zneskov (akontacija, prispevki, lanska akontacija minus letošnja akontacija, … pa se nikoli ne izide.).

Aja, pa še to – pri akontaciji dohodnine za lani je na kartici dobesedno “kr neki” od zneska (trikrat nižji od dejanske akontacije), za letos pa “bremenjen” in celo “preplačan” petkratnik letne dohodnine – samo tudi tukaj se znesek vračila ne ujema z ničemer. Dobesedno kr neki. Ne glede na vse sem kljub tistemu vračilu še vedno nekaj v plusu glede na akontacijo za lani, ki mi jo morajo vrniti.

V glavnem, obup.

Ejla,

Pa nisi edina….
Pri meni je tudi cela štala, pa kao preplačila na kartici, Jao, pa katera budala bi šla nakazovat DURSU tolk denarja v plus no, jaz še sproti komaj naberem, da plačam te oderuške prispevke.
.
Res sem eno vplačilo naredila na napačen sklic in ugotovila, da jim rabim poslat en obrazec za popravek, kar sem naredila. Stanje na tistem kontu je bilo takoj urejeno – v roku enega dneva in še obvestili so me o tem. Pohvalno.

Za ostale vknjižbe, ki so jih oni zasrali pa tudi jaz nimam pojma kaj so, en znesek knjižen 5x razbit na različne zneske…kako pa naj mi to vemo kaj to je???
Navodila pa taka za branje eKartice, da rabiš diplomo ( verjetno bosansko 😉 ) da razbereš kaj kej pomeni… 😎

lp,t.

No, jaz sem zdaj končno začela razpredati klobčič. Vsaj upam. Po moji evidenci bi moralo biti vse v redu, torej ničla – razen morda par evrov kakih zamudnih obresti.

Kontrolorka trdi, da so mi že aprila vrnili preplačano akontacijo za lani, vendar se znesek nikakor ne ujema. Od vračila naj bi mi odbili “neplačane” prispevke, vendar vseeno niso poravnani (vsi prispevki so sicer poravnani), pa tudi znesek odbitka niti približno ne ustreza nobenemu od prispevkov, tako da to ne more biti to (vračilo je sicer prenizko glede na preplačano akontacijo, in še vedno previsoko glede na dvoje prispevkov, ki naj bi jih trgali od zneska, torej …). Pisnega obvestila o pobotu nisem dobila, zato lahko samo ugibam. Moja računovodkinja je rekla, da če bi mi res vrnili akontacijo, da bi morala dobiti obvestilo o pobotu, zato je mnenja, da gre prej za pomoto.

Sicer pa po besedah kontrolorke rabim knjigovodsko – njihovo – kartico, da bom lahko videla, kako in kaj. Tisto, kar vidi ona, naj bi bilo vse v redu – pa ni, ker so mi prekinili zavarovanje kakor zaradi neplačila, plus znesek vrnjene akontacije se niti približno ne ujema z zneskom, ki bi mi ga morali vrniti, na kartici imam noro visok znesek letošnje plačane akontacije, ki se prav tako ne ujema z ničemer.
Zdaj sem torej zaprosila za knj. kartico, da vidim, kje sem.
Ja, vem, da imajo celega hudiča in imajo celo zbrko zaradi novih kontov. Samo urejati moramo pa očitno sami in tipati v temi. Iz moje e-kartice je nemogoče karkoli pametnega razbrati, za nameček sploh ni podatkov za celo lansko leto, temveč samo od septembra dalje.
Tisti razbiti zneski – kot veš, je starševsko varstvo in zdr. zavarovanje sestavljeno iz dveh delov, mi pa nakazujemo v enem znesku – na kartici se pa vidi po delih. Vsaj toliko ti lahko pomagam. Ostalo – obresti, storno, brisanje … Uh. Recimo pri akontaciji je en hec, ker gre na račun države in ta s tem zneskom najprej pokrije morebitne stare dolgove. Torej ti nakažeš 50 evrov akontacije, a ker imaš nekje še par evrov zamudnih obresti, ti iz te akontacije pokrijejo tiste obresti. Ampak očitno ne vedno, ker imam jaz neke evre obresti še iz leta 2006, kar se mi zdi skoraj nemogoče, ker so običajno to poračunali z dohodnino (in je bilo to tudi navedeno na izpisku). V glavnem, jaz se ne znajdem čisto nič več, denarja imajo še nekaj na rezervi zaradi akontacije in ne vem, zakaj iz tega niso pokrili domnevnega dolga za prispevke? Če pač to tako deluje.

Jaz počasi prihajam na čisto.
Eden od problemov je, ker niso naredili zaključka za lansko leto – meni se tako v lanskem letu kaže obveznost v višini enomesečnih prispevkov in letos hkrati presežek v enakem znesku. Za dejansko stanje moraš torej sešteti končno stanje lanskega in letošnjega leta.

Zdaj upam, da mi bodo izdali potrdilo o plačanih prispevkih – ki so itak plačani in to nekateri celo dvakrat, ker so mi trgali od vračila dohodnine (a so me vseeno zavedli kot dolžnico). Poleg tega so mi upoštevali nek svoj znesek lanske akontacije dohodnine (niso ga pobrali iz bilance, niti iz konta, temveč iz svoje glave) in mi striže še to :).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close