Karpathos vs. Lefkas

S fantom se v začetku julija odpravljava na dopust v Grčijo. Bila sva že skoraj odločena za Lefkas, vendar nama v zadnjem času vsi pravijo, da razen plaž tam ni kaj dosti za videt pa še te so večinoma preveč natrpane.. Najina alternativa je Karpatos.
Zato vas sprašujem za mnenje- Karpathos ali Lefkas? Oba imata lepe plaže, Lefkas sicer najbrž lepše, na Karpathosu so zanimive grške vasice, ki jih na Lefkasu ni, ampak je po drugi strani znan po tem, da tam zelo piha (kar nama ni preveč všeč).
Zelo bi bila vesela vseh vaših mnenj in izkušenj.

Ker nimam izkušenj, vama bom upam pomagal s svojim mnenjem.
Letos sem bil namreč v isti dilemi in sem se odločil, da grem na Lefkas. Zakaj?
Plaže so lepše (na slikah delujejo že prav kičasto) in (upam) manj piha. Na otoku ni kaj prida za videt, imaš pa dobro izhodišče za sosednje otoke in celino. Lani sem bil na Kosu, kjer je kar precej pihalo, precej bolj kot na Lezbosu in Zakinthosu in sem si zato letos zaželel malo drugačnega okolja.
Bom pa definitivno šel tudi na Karpatos, ki je po pripovedovanju prijateljev čudovit in precej poseben grški otok. Ljudje so tam nekoliko drugačni, zelo prijazni in ne tako tipično Grški. Veliko je bivših izseljencev iz Amerike.
Skratka, čeprav sta oba otoka na različnih koncih Grčije po moje ustrezata istim kriterijem in ne bosta razočarana ne glede na to, kam bosta potovala.
Lep dopust !

Michelle,
BIla sem na obeh otokih pa naj podelim s tabo še svoje mnjenje.
Lefkas – zaljubljena v ta otok. BIla sem 3 leta nazaj 3 mesece tam in ti povem, da imaš kar nekaj za videt poleg seveda prelepih plaž. Glede na to da greš v začetku julija naj ti povem, da takrat še ni takšne gneče – avgusta pa je res katastrofa. Na otoku imaš več krajev, kje boš letovala je tvoja odločitev. Nidri je fajn, če hočeš še kaj žurat, Agios NIkitas je bolj umirjen, Vasiliki pa nekje vmes. Potem pa na skuter/avto in okoli. je veliko zanimivih vasic še v notranjosti otoka. Sicer niso velike, kar glede na velikost otoka tudi ne moreš pričakovat. Definitivno pa ti priporočam tudi kakšen izlet. Kot ti je DejanB povedal, greš lahko na KEfalonijo in Itako (to ti priporočam v lastni režiji) imaš pa v okolici Nidrija nekaj manjših otočkov, ki si jih lahko super ogledaš z ladjico Odiseja pa še zabavno je.
Karpatos – tudi zelo lep, sicer plaže lepe ampak ne tako kot na Lefkasu. Bila sem en teden in videla cel otok. Bivala sem v glavnem mestu, kar je fajn, ker maš zvečer lepo promenado ob morju . Ostale kraje sem si ogledala s skuterjem. Je tud fajn. Potem pa še mestece na severu Olimpia. Tja lahko sicer prideš po cesti (kar ti močno odsvetujem) ali pa z ladjico (much better). Vasica naj bi bila čisto tradicionalna, skrita med hribi. Dejansko se vidi da so za časom, da ohranjajo tradicijo, vendar pa iskreno turizem že vpliva logično).
kakorkoli se boš odločila bo fajn, oba otoka sta zanimiva in lepa. Obvezno sredstvo je avto ali skuter ker tako vidiš največ.
Če te pa kaj konkretno zanima pa kar vprašaj.
LP

Hvala obema za odgovor.
Cbelica 28, za Lefkas sva razmišljala o Agios nikitas (Odyssey ali kar Agios Nikitas hotel) in Vassiliki (Vassiliki bay hotel). Mogoče katerega od teh poznaš? Kar se tiče plaž na Lefkasu, že samo slike zgledajo noro lepe, ampak pravijo, da so na tistih bolj dostopnih ljudje kot sardelce (čeprav tega kar nočem verjet) :). Lani sva bila na Santoriniju in res ni preveč fajn, ko na plaži nimaš kam postavit brisače, ležalniki pa so itak vsi zasedeni (sicer pa je Santorini neverjeten otok, se kar malo bojim, da bova letos zato razočarana).
Kakšne pa so tvoje izkušnje z vetrom na Karpathosu, res tako zelo piha?
Upam, da te nisem preveč zasula z vprašanji:)
Lp

Oba otoka sta čudovita.
Midva s fantom sva bila na obeh, v podobnem terminu kot se odpravljata vidva (konec junija oz.začetek julija). Sta dokaj podobna otoka, s prelepimi plažami in s turkizno modrim morjem.
Karpatos ima bolj raznolike plaže (od mivke do malih belih kamenčkov), medtem ko so na Lefkasu bolj ali manj plaže iz malih belih kamenčkov.Plaže niso bile v tem času nikjer natrpane, sploh pa ne na Lefkasu (na plaži Egremni sva imela občutek, da sva sama). Za videt je res na Lefkasu bolj malo, so pa neki slapovi v notranjosti, pa izleti na sosednja otoka Scorpios in Meganissi. Dolgčas vama sigurno ne bo. Na Karpatosu pa imaš za videt staro vasico Olympos (se mi zdi), kjer so domačini v tistih njihovih nošah… Na splošno so tam hiše bolj v tistem tipičnem grškem stilu.
No, midva si teh izletov nisva nič ogledala, ampak sva rentala skuter in raziskovala otok po svoje.
Ja res je, da na Karpatosu zelo piha, ampak se mi zdi, da se potem vseeno nekak navadiš. Na Lefkasu dosti manj piha.
Ljudje so bili vsepovsod prijazni, tak da kamorkoli bosta šla, se bosta imela fajn.
Lep dopust

Bila na obeh otokih. Če vzamem plaže na Lefkasu, ki so res sanjske in hrano na Karpathosu dobim najboljšo kombinacijo za dopust:))
Sicer sem bila na obeh otokih septembra, ko ni gužve, sem pa prepričana, da na Lefkasu dobiš svoj prostorček na najlepših plažah tudi v glavni sezoni. Kar se tiče hotelov ti pa težko pomagam, ker vedno najamemo sobo tam, kjer nam je najbolj všeč :)), torej na licu mesta. In to samo sobo brez hrane, ker so nam večerje v grških tavernah enostavno prevelik užitek, da bi pristali na hotelske večerje.

Michelle,
Agios NIkitas je luškan kraj, ena ulica, ki vodi proti morju in ob njej hotelčki in taverne. Odysey hotel poznam in tudi gostje so bili zadovoljni, ni bilo nobenih pritožb, če pa že do česarkoli pride pa vedno najprej povprašaj v hotelu kaj se da narest ker so zelo ustrežljivi. Iz terase hotela vodi tudi pešpot čez hribček na zelooo lepo plažo, vendar pa vzami s seboj senčnik in vodo. V tem kraju maš kar lepo izhodišče do glavnega mesta in po zahodni strani do plaž. Agios Nikitas hotel pa ne poznam, žal.
Vasiilliki bay mislim da je novejši hotel, ker takrat ga še niso tržili. Je pa Vassiliki večji kot Agios NIkitas, več tavern, lepa promenada ob morju, in izhodišče za trajekt za Kefalonijo.
Kar se tiče plaž ne skrbi, ker res julija ni gneče. MOgoče zadnji teden v začetku pa ne. Je pa res da se moraš kar malce potrudit da prideš do njih (Egremni – 300 stopnic, Porto Katsiki 100 stopnic, ampak se splača :-), na Kathismo se prišelješ do plaže, Milos – greš peš od hotela Odyssey vozijo pa tudi čolnički)…Verjemi, da boš dobila ležalnik in prostor na katerikoli od teh plaž.
Kakorkoli če greš v Agios NIkitas začneš s plažo Milos, nato Kathisma, Egremni in na koncu Porto Katsiki. Če pa greš v vassiliki pa ravno obratno.
Na Karpatosu za moje pojme ni tako strašno pihalo. Meni je pasalo, ker nisem ravno tip za vročino in ležanje na soncu.
Če te še kaj zanima, kar povej. Z veseljem odgovorim. Pa sem ti kr mal fouš, če boš šla na Lefkas.
LP,

Videti nekaj pristno grškega je recimo bolj primeren Karpathos, ki se turistično šele dobro razvija in je zelo umirjen. Glede vetra ga je v Pigadia lahko kar precej, včasih popoldan kopanje zaradi tega ni možno, ker so veliki valovi. Skoraj Brezu vetra je Amopi, vendar je tam zadeva bolj primerna za družine in je vsaj po moje preveč mirno, saj zvečer nimaš kam. Skratka če sta ljubitelja plaž Lefkas, če pa iščete še nekaj več pa Karpathos. Skratka jaz sem Grčijo začel odkrivati z Zakyntosom, ki me je po tej plati (prvinskosti) malo razočaral, zato sem slab okus potem popravljal s Karpathosom.

Vidim, da sta otoka kar priljubljena tudi pri nas in da res ne moreva zgrešit:) Bi blo najbolje it na vsakega za kakšen teden, ampak kaj ko ni časa.. Mogoče bo pa naslednje leto uspel kakšn malo daljši ‘island hopping’po grških otokih:)
Še eno vprašanje za tiste, ki ste na obeh otokih že bili- kakšni so pogoji za plavanje? Na parih forumih sem predvsem za Lefkas brala, da so precej visoki valovi..
Hvala vsem za pomoč!:)

Pozdravljena,
če imaš rada romantiko ti priporočam Sunset studios – hotel, na plaži katišma, na južnem delu lefkasa. Poglej na internet. Dolga prodnata plaža, studio tik nad plažo, božanski sončni zahodi. Plaža je precej obljudena za viked, ko pridejo domačini, zvečer pa je ljubi mir. Ko bodo otroci odrasi se z možem sigurno vrneva.
V bistvu ni hotel, je vrsta studiov, ki imajo tudi bazen, zelo lep, čist, pogled direkt na obalo. Barve gladine bazena se zlivajo z barvo gladene morja. Pa še to, neverjetno, kako se barva morja spreminja. res ne pretiravam, če rečem, da je bila vsak dan drugačna. Njabolj presenetljiva je bila turkizno modra, tako na enem delu obale, zvita kot polžja lupina.
Sem se kar zasanjala. No, tudi naKarpatosu sem bila, meni je bil tudi karpatos zelo všeč, ker je tam vsaka plaža drugačne barve, vozi pa tudi trajekt iz Lefkasa na Karpatos, lahko si privoščita oba otoka.

Za ilustracijo je pa res, da sem bil na Karpatosu že tam nekje leta 2001, sva tja odšla z mojim prijateljem, ki jih ima že krepko čez 70 let in ko je bil otok še v začetkih tistega pravega turizma. In zanimivo da mu Karpatos po tej plati (nočno življenje) ni bil všeč, ker je bilo premirno. Leto nazaj sva bila na Zakintosu in je užival…Tako da jaz od nočnega življenja ne bi pričakoval preveč.

Lansko leto smo bili v hotelu Amopi Bay. Plaži v Amopiju (sta sicer dva zaliva s prodnato in peščeno plažo) sta kar ok, saj sta precej v zavetju in ne piha preveč. Amopi je pravzaprav hotelsko naselje in razen par tavern se tu zvečer ne dogaja kaj dosti. V kolikor so vam všeč večerni sprehodi po tavernah, ulicah… vam bolj priporočam Pigadio. Mi običajno najamemo avto za cel teden in tako raziščemo cel otok. V tem primeru nastanitev ni tako pomembna saj smo mobilni in gremo tja kjer nam je bolj všeč. Za plaže v Pigadiji vam sicer ne moram nič pametnega svetovat saj smo tja hodili le zvečer. V kolikor se odločite za Karpatos nikar ne zamudite obiska Olymposa. Mi smo šli tja dvakrat, cesta tja pa se nam je za makadam zdela čisto OK kljub temu da nekateri pogosto strašijo o prepadih… Pa da ne pozabim priporočiti taverno Romios v Pigadiji kjer smo bili redni gostje. Do sedaj smo bili od Grčije 2x na Samosu, Rodos in lani Karpatos. Vsi otoki so enkratni po svoje, vendar je bil lanski Karpatos res nepozaben.
Letos bomo poskusili srečo z Chiosom in komaj čakamo saj vemo da z Grškimi otoki kot vedno do sedaj ne moremo zgrešiti.
Pa še link na par slikc….http://www.moj-album.com/album/15850891/

Povezava na stran s precej koristnimi informacijami za vse ki vas zanima Karpatos http://www.alter.si/tabla/showflat.php/Cat/0/Number/376488/page/0/fpart/1/vc/1

Oba otoka sta krasna, mi smo bili na Lefkasu konec septembra, ko mi bilo nobene gužve, nastanjeni smo bili v hotelu Santa Marina v Agios Nikitas in smo bili zadovoljni, sem pa slišala pohvale tudi za odissey. Prevozili smo cel otok in lahko rečem, da je zahodni del precej bolj po mojem okusu, saj je manj turistično razvit s krasnimi plažami. Valovi so pa res precej veliki.
Na Karpatosu smo bili v drugi polovici julija, a Pigadii, kar se mi je glede na to, da smo večerjali zunaj, zdela pametna rešitev. Plaže v Pigadii niso ravno najlepše, zato smo se čez dan vozili po otoku, zvečer pa smo bili v Pigadii. Piha le na srfaških spotih, torej na jugu otoka, drugje nič bolj kot na drugih otokih. Všeč mi je bilo, ker so najlepše plaže na vzhodni strani otoka in do takrat, ko smo mi prišli do njih, se je sonce že prevzesilo v drugo polovico dneva in je nastala zaradi hribov nravna senca in nismo imeli težav z vročino. Na Lefkasu bi bilo težje, saj so nam bolj pri srcu plaže na zahodu, tam pa potrebuješ senčnik, ki ti ne da takšne sence kot hrib.
Sama otoka sta oba v redu, vasic je mogoče več na Karpatosu, a zares slikovita je Olympus, to se res splača videt. Vsi pa pravijo, da se Karpatos bliskovito razvija in da je vsako leto več turistov, zato bi na tvojem mestu čimprej šla tja, na Lefkas pa prihodnje leto.

Wolfslo tud na alter sem že vse reportaže s Karpathosa že pogledala, res noro lepe plaže, olympos me pa prav spominja na oio na santoriniju..
lizaaa hvala ti za ta nasvet, mislm da ga bova kar upoštevala:) V katerem
hotelu pa ste bili? In na katere izlete z agencijo se splača it (če sploh na kakšnega, ponavadi kar sama raziščeva otok)?
Mogoče kdo ve, obstaja na karpathosu kakšna ‘excursion boat’, ki te popelje en krog okoli otoka, zvečer, pred sončnim zahodom? Iščem in iščem pa stric google nič ne najde..
offtopic: ne vem zakaj letos intelekta na svoji spletni strani nima lastminute ponudb za odhode iz slovenije..