Kašljate, pa ne morete priklicati zdravnika? Povprašajte pnevmologinjo.
Špela548, 22.11.2022 ob 12:38
Kateri so pa še drugi simptomi poleg kašlja? Kadim od 16.leta (stara sem mal čez 30) ali je sploh smisel, da neham, je škoda že narjena?
Pozdravljeni,
Pozabila sem vam odgovoriti na prvo vprašanje glede simptomov:
Težava je v tem, da rak v zgodnjem stadiju, ko je bolezen še ozdravljiva (z operacijo), ponavadi ne povzroča nobenih težav. Ponavadi ga najdemo naključno, ko gre bolnik na primer na kakšno ortopedsko operacijo in mu slikajo pljuča. Simptomi se pojavijo, ko je bolezen že razširjena lokalno ali ima oddaljene metastaze: ponavadi se spremni narava kašlja, bolniki kašljajo več, lahko se pojavi izpljunek, lahko se pojavi kri v izpljunku. Bolniki so utrujeni postanejo neješči, hujšajo, imajo bolečine po različnih delih telesa (na primer zaradi vraščanja v prsno steno, zaradi zasevkov v kosteh..). Lahko se pojavijo nevrološke težave zaradi zasevkov v možganih itd..
LP,K.Mohorčič
V vzhodni medicini in nekaterih starejši tradicionalnih praksah sem zasledila, da je kašelj naravni obrambni mehanizem telesa. Pri nas ga obravnavamo kot bolezenski znak ali simptom. Kaj so sploh pravi razlogi in vzroki za kašelj – se sprašujem, ker včasih pri opredelitvi diagnoze težko veš, kaj je vzrok in kaj posledica. Kako si vi pomagate pri diagnostiki in kako zdravite – kje začnete? Upam, da sem bila jasna, kaj me zanima in se vam priporočam za odgovor.
klena, 22.11.2022 ob 12:37
Občasno se mi zgodi, da ko grem ven na sprehod (največkrat sredi dneva), da me začne siliti na kašelj in v nosu imam pekoč občutek. To ni zaradi mraza, lahko se mi pojavi tako na sončni, kot deževen dan. Je pa morda res pogosteje takrat, ko je bolj oblačno. V vseh različnih obdobjih se to dogaja, tako da ni povezano s cvetenjem, bolj intenzivno je zadnji dve leti, prej tega nisem opazila.
Takrat kašljam, peče me v nosu in neha šele, ko pridem domov in sem nekaj časa notri. Potet mine in je vse ok do naslednjega izhoda iz hiše.
Je mogoče – po vašem mnenju, da se v zraku na določene dni nahajajo kašni “strupeni” delci, ki dražijo nos in grlo, ter silijo na kašljanje. Sem morda preobčutljiva ali še kdo kaj takega poroča?
Hvala za vaš odgovor.
Pozdravljeni,
Na vaše vprašanje žal nimam pravega odgovora.
Težave so lahko povezane s “kakšno snovjo v zraku”, vendar bi morale miniti, če greste na primer ven v kakšnem drugem okolju.
Predlagam vam pregled pri pulmologu.
LP, K.Mohorčič
vprašanje676, 22.11.2022 ob 13:22
V vzhodni medicini in nekaterih starejši tradicionalnih praksah sem zasledila, da je kašelj naravni obrambni mehanizem telesa. Pri nas ga obravnavamo kot bolezenski znak ali simptom. Kaj so sploh pravi razlogi in vzroki za kašelj – se sprašujem, ker včasih pri opredelitvi diagnoze težko veš, kaj je vzrok in kaj posledica. Kako si vi pomagate pri diagnostiki in kako zdravite – kje začnete? Upam, da sem bila jasna, kaj me zanima in se vam priporočam za odgovor.
Pozdravljeni,
V velikih dihalnih poteh se nahajajo receptorji za kašelj, ki se vzdražijo, če v dihala zaidejo tujki ali kakršnekoli druge snovi, ki naj tam ne bi bile. Ko se sproži refleks kašljanja, se te potencialno nevarne snovi odstranijo iz dihal. Tako da je kašelj simptom , ki ima lahko mnogo različnih vzrokov.
V “zahodni medicini” poskušamo najti vzrok za kašelj stopenjsko: najprej z natančno anamnezo” bolnika (številnimi vprašanji glede ostalih težav), nato pa na osnovi tega napravimo načrt preiskav, s katerimi poskušamo identificirati razlog za kašelj. Ko ga identificirano, lahko bolnika usmerjeno, torej vzročno zdravimo.
LP, K.Mohorčič
PiaM68, 22.11.2022 ob 12:36
Pozdravljeni,
mene pa skrbi za mojega partnerja. Že kakšna tri leta se mu dogaja, da težko vdihuje, ima tisti občutek, kot da z vdihom ne dobi dovolj zraka oz. kot da se pljuča ne napolnijo dovolj. Prejšnji mesec je imel sistematski pregled za službo, kjer je imel slab rezultat pri izpihu zraka in nizek pritisk. Zaradi tega so mu svetovali naj gre na pregled h kardiologu in ga zdaj aktivno “brcam v rit” da pokliče zdravnika za napotnico. Zanima me, če so to znaki, da je kaj narobe s pljuči? Sicer je vsestranski športnik, redno teče, igra nogomet in tenis. Je pa res, da tudi redno uporablja nikotinske fuge, ki si jih vstavlja za dlesen. Na kakšnih zabavah tudi veliko kadi elektronske cigarete. Star je 30 let.
Dva tedna nazaj je ravno prebolel covid in zdaj za nameček še veliko kašlja, sicer brez izločka. Kašelj je bolj suh, a intenziven.
Bi me moralo skrbeti?
Hvala in lp.
Pozdravljeni,
Ob težavah, ki jih opisujete, bi svetovala, da partner obišče pulmologa. Kot ste omenili, je “slabo pihal” in pulmolog lahko razišče dalje vzroke.
Vsekakor mu odsvetujem kajenje. Tudi elektronske cigarete so škodljive.
LP, K.Mohorčič
enajst969, 21.11.2022 ob 17:04
Pozdravljeni,
kako si pomagati pri dražečem kašlju, ki te zbuja ponoči in traja več ur skupaj. Ponoči ni popolnoma suh, čez dan občasno prav lajajoč.
Sem mesec dni po covidu, pljuča čista, prejšnji teden dobila Sumamed 500mg. Uporabljam Prospan sirup, Rosika kapljice. Po 18h ne vzamem. Poskusila sem Folkodin caps za ponoči, a mi ni pomagal. Uporabljam tudi Berodual spray, ker imam občutej težkega dihanja in mi piska v sapniku. Imam dva povštra, a mi nista v večjo pomoč.
Zadnja dva dni se mi zdi, da se rahlo mehča. Je pa še vedno močno dražeč in me je kar strah noči, saj sem zaradi napadov kašlja zjutraj neprespana in izčrpana, boli me cel hrbet, glava, zaradi naprezanja.
Hvala za odgovor. Lp
Pozdravljeni,
Opisujete zelo hud dražeč kašelj, ki vas že dodobra izčrpava. Poskusili ste tudi že s simptomatsko terapijo (ki samo blaži simptom kašlja, ne zdravi pa vzroka bolezni). Načeloma velja, naj bi se kašelj po preboleli okužbi dihal popolnoma umiril po približno 6 tednih.
Vsekakor vam svetujem pregled pri pulmologu.
LP, K.Mohorčič
Sara555, 21.11.2022 ob 19:19
Suh drazec kaselj ki je trajal vec kot tri tedne..konec sept sem prebolela covid,3 dni za tem sem ze zacela nazaj kadit,kaselj se je zacel okoli 25.oktobra torej skoraj en mesec za tem ko sem spet zacela kadit in odkar sem prebolela covid.
En dan pred tem je bilo tudi nekaj kozarcev vina in dve skatlici cigaret [rojstnodnevna zabava] potem dan za tem pa kaselj.
Kaselj je bil velikokrat hujsi po jedi in ob naporu. Vcasih sem se skoraj zadavila od kaslja. Najbolj mi je pomagal bonbon hals ampak ker so bonboni zelo mocni mi je udarilo na zelodec in sem se 14 dni jedla nolpazo ,a stanje se je samo slabsalo in me je zvecer dobesedno tako zgal poziralnik sem mislil da me bo pobralo.
Nekaj dni nazaj sem nehala z nolpazo ker je zelo cudno da me je zgaga nehala pect odkar ne jem nolpaze,kaselj pa se je tudi pomiril
Pred nekaj dnevi v tej meri da.dva dni nisem nic kasljala v primerjavi s prej,danes spet bolj po zelo slani jedi npr.
V vsem tem casu kar se je kaselj zacel od 25.10 pa vse do nekaj dni nazaj ko se je umiril ni bilo nobenih drugih simptomov s pljuci da bi me kaj bolelo ali kar koli,samo suh kaselj,ce je bila sluz pa je bila prozorna ali prozorna z belimo izmecki.
Kakorkoli pogledam kaselj se je umiril za 90%v primerjavi s prej,ni tako intenziven niti ne pogost in tudi ni vsak dan enako.poslabsa se ob mlecnih izdelkih zelo slani hrani ob kurjavi kjer so dihala izpostavljena prahu npr.
Pomaga mi isla moos pastila ali pa ingverjev bonbon ali cigumi in se umiri.
Kaj mislite je to bilo oziroma je..mogoce posledica covida oz kajenja po prebolelem covidu v kombinaciji s popivanjem in kajenjem en mesec?
Kaditi sem seveda nehala,mlecnim in sladkorju se izogobam in zacinjeni slani hrani ker me zelo na kaselj sili potem,hudo drazec kaselj kot da se bom zadusila..
Pocutje apetit in vse skratka ok,le kaselj ki pa se je zboljsal.
Hvala 🙂
Pozdravljeni,
Vzrokov za kašelj je verjetno več, v vašem primeru poleg covida in kajenja lahko še refluksna bolezen.
Me veseli, da se je kašelj pomiril in da ste prenehali kaditi.
LP, K.Mohorčič
Jože769, 22.11.2022 ob 12:16
Po covidu imam težave s kašljem. Je to lahko samo posledica ali je lahko znak česa hujšega. Kako vem, kdaj naprej?
Pozdravljeni,
načeloma velja, da lahko kašelj po preboleli okužbi dihal traja do 6 tednov. Če se ne umiri, je potreben obisk zdravnika.
LP, K.Mohorčič
M. Ć., 22.11.2022 ob 12:19
Oksimeter mi po covidu velikokrat pokaže pod 95. Katera je tista meja, ki bi me morala skrbeti. Na spletu so različni podatki.
Pozdravljeni,
“Normalna saturacija” ali nasičenost krvi s kisikom je odvisna od starosti in morebitne pljučne bolezni, pa tudi od tega, kako natančen oksimeter uporabljate, kako hladni so vaši prsti itd..95% je načeloma dobra saturacija.
LP, K.Mohorčič
Sonce445, 22.11.2022 ob 12:24
Pozdravljeni,
mene pa zanima kakšni so sploh prvi znaki pljucnega raka? So med moskimi in zenskami razlicni?
hvala
Pozdravljeni,
Razlik v simptomih pljučnega raka med moškimi in ženskami ni.
Težava je v tem, da rak v zgodnjem stadiju, ko je bolezen še ozdravljiva (z operacijo), ponavadi ne povzroča nobenih težav. Ponavadi ga najdemo naključno, ko gre bolnik na primer na kakšno ortopedsko operacijo in mu slikajo pljuča. Simptomi se pojavijo, ko je bolezen že razširjena lokalno ali ima oddaljene metastaze: ponavadi se spremni narava kašlja, bolniki kašljajo več, lahko se pojavi izpljunek, lahko se pojavi kri v izpljunku. Bolniki so utrujeni postanejo neješči, hujšajo, imajo bolečine po različnih delih telesa (na primer zaradi vraščanja v prsno steno, zaradi zasevkov v kosteh..). Lahko se pojavijo nevrološke težave zaradi zasevkov v možganih itd..
LP, K.Mohorčič
vikica4, 22.11.2022 ob 12:27
živjo, mene pa zanima, zakaj na pimer moja babi, ki je strastno kadila od svojega otroštva, nikoli ni dobila raka na pljučih, stric, ki je živel z njo tudi na stara leta, pa ga je dovbil, pa nikoli ni kadil, samo pasivno, prek nje. Od česa je torej odvisno, ali zbolimo ali ne?
Pozdravljeni,
Odgovora na vaše vprašanje v celoti še ne poznamo. Vemo, da ne zbolijo vsi kadilci za rakom pljuč, temveč zboli le 10% kadilcev. K temu veliko pripomore naša genetika, pa verjetno tudi ostali dejavniki tveganja zunanji in notranji)..
LP, K.Mohorčič
velikonjas, 22.11.2022 ob 12:25
MEne pa zanima, kako je s temi laki za lase. Moja hčer se vsako jutro ornk lakira in ko za njo vstopim v kopalnico, je polno teh delcev v zraku. Je to nevarno za moja pljuča? Verjetno te kemikalije niso ravno ok? Kar nekaj časa traja da zluftamo, vlasih lak čutim v ustih. Moram priznat da me skrbi.
Pozdravljeni,
Vsekakor ni dobro vdihovati lakov in podobnih stvari. Če ste astmatik, lahko na primer tako vdihovanje sproži napad astme.
Dolgoročno pa je verjetno izpostavljenost premajhna, da bi se samo zaradi tega razvila kakšna kronična bolezen.
LP, K.Mohorčič
Anonimno 6902, 22.11.2022 ob 12:30
Kadim cigarete, ali bi bilo bolje da začnem elektronske? Prijatelji pravijo da manj kašljajo po njih.
Pozdravljeni,
Odsvetujemo kakršnokoli vrsto kajenja. Tudi kajenje elektronskih cigaret.
LP, K.Mohorčič
Prestrašena620, 22.11.2022 ob 12:33
jaz imam pa malo drugačno vprašanje. ne kadim, živim pa v centru ljubljane. parkrat tedensko grem pred službo tečt, tudi če sta megla in smog. kako nevarna je onesnaženost zraka ali lahko tudi zaradi tega zbolim za pljučnim rakom?
Pozdravljena,
Žal vedno več raziskav potrjuje povezanost med onesnaženim zrakom in boleznimi pljuč, vključno s pljučnim rakom. Tako da vam svetujem , da za tek zunaj izbirate tiste dni, ko je lepše vreme in s tem v zraku manj smoga.
LP, K.Mohorčič
Odgovor za:
Kadim 15+ let in na tej točki ne nameravam prenehati. Zanima me, če kljub kajenju obstajajo načini zmanjšanja tveganja (redno gibanje, zmanjšanje količine pokajenih cigaret) in na kakšne simptome moram biti posebej pozoren.
Pozdravljeni,
Žal drugi načini zmanjšanja tveganja niso uspešni, torej svetujem popolno prenehanje kajenja.
Kar se tiče simptomov je težava v tem, da rak v zgodnjem stadiju, ko je bolezen še ozdravljiva (z operacijo), ponavadi ne povzroča nobenih težav. Ponavadi ga najdemo naključno, ko gre bolnik na primer na kakšno ortopedsko operacijo in mu slikajo pljuča. Simptomi se pojavijo, ko je bolezen že razširjena lokalno ali ima oddaljene metastaze: ponavadi se spremni narava kašlja, bolniki kašljajo več, lahko se pojavi izpljunek, lahko se pojavi kri v izpljunku. Bolniki so utrujeni postanejo neješči, hujšajo, imajo bolečine po različnih delih telesa (na primer zaradi vraščanja v prsno steno, zaradi zasevkov v kosteh..). Lahko se pojavijo nevrološke težave zaradi zasevkov v možganih itd..