Katalizator
Pobrskala sem po iskalniku in našla vse vaše odgovore na to temo, pa vseeno mi še vedno nekaj ni jasno. Imam Opel vectro, letnik 1991 in NIMA katalizatorja. Kaj se v mojem primeru zgodi pri testiranju za emisijo izpušnih plinov na tehničnem pregledu? Vem, da vgradnja katalizatorja ni potrebna. Mogoče kaj drugega? Kak višji prispevek zaradi onesnaževanja okolja? Pojma nimam 🙁
Hvala za odgovore.
LPP
Jure, pozdravljeni. Hvala za pomoč, vendar z vašim linkom nisem dobila odgovora na svoje vprašanje. Tu piše:
—Ker vaš avtomobil originalno nima vgrajenega katalizatorja, ga ni
potrebno dodatno vgrajevati. —
Tudi ta odgovor sem nasla v iskalniku.
— Sicer pa pravilnik o tehničnih pregledih motornih in priklopnih vozil
(Uradni list RS, št. 95/01, 52/02 in 37/03), med drugim pravi naslednje:
Za vozila z bencinskim motorjem brez katalizatorja se meri vsebnost CO
v izpuhu pri prostem teku motorja (500 do 1100 o/min). Vsebnost CO ne
sme biti višja od 4,5 volumenskih % za vozila, prvič registrirana pred
1.10.1986, za tista po tem pa ne višja od 3,5% CO.—
In tu se mi je ze takrat pojavilo vprašanje: Kaj pa se zgodi, če je vsebnost CO višja kot (v mojem primeru) 3,5%??? Ravno zaradi tega sem odprla nov topic.
In še:
—Kontrolor lahko zavrne meritev vozila (to pride v poštev predvsem pri
diesel motorjih), če oceni, da je motor ali izpušni sistem v neustreznem
stanju.
Zavrnjena meritev pomeni neopravljen tehnični pregled.—-
Kaj pa pomeni v tem primeru neopravljen tehnični pregled – neizpravno vozilo??? Registracija ni možna??? Avto za na odpad???
Če veste, prosim pojasnite te luknje v mojem razumevanju novega zakona.
LPP
Pozdravljeni!
Če je vsebnost CO v izpuhu višja od 3,5%, potem avtomobil ni tehnično izpraven. S takim se ne smete voziti v prometu, tudi nalepke ne boste dobili.
Sicer pa ni potrebno takot razmišljati o odpadu, zapeljite se do mehanika, morda je le manjša napaka.
Če je avtomobil opremljen z uplinjačem (model S), potem ga je verjetno potrebno le pravilno nastaviti in zamenjati kakšen filter. Z vbrizgom (model i) je nekoliko več dela.
Lp,
Anže Jamnik