Katera barva stene v dnevni sobi?
Nimam idej s kakšno barvo naj pobarvamo steno na kateri bo TV. Nasprotna stena bo bela, sedežna bo barve mocca (nekakšna zamolklo rjava). Razmišljala sem o barvi capuccina a se bojim da bi se barvi tepli. Po tleh je klasičen parket, barvno mi ni všeč, a kaj čem. Kakšne lila ali sliva barve mož noče, absolutno pa po njegovem mora biti močna barva.
Kakšna fajn ideja?
Jaz barve kapučina ne bi dala, ker imaš že tako sedežno neko odtenek rjave barve, potem pa še parket. Za močno barvo morš met kar jajca, da ne sfališ odtenka in da je vse skupaj lepo za pogledat in da ne bode v oči.
Jaz bi dala nežno marelično barvo, ki bi popestrila ta rjav kavč, pa uno belo steno.
Pobarvati steno za tv v mocno barvo ni ravno najboljsa ideja. Tudi bela sicer spada med mocne barve, ampak v tem primeru je boljsa izbira kot kaj zelenega, oranznega ali pink.
Kaj pa ostale stene? Soba ima ponavadi vsaj 4. Je katera od teh bolj primerna za barvno izzivljanje?
Koliko so dolge stene, kam gledajo okna, koliko ur na dan v sobo sveti sonce?
Kaj takega mogoče. Modra je lahko tudi temnejša, lahko je tudi temno turkizno modra.
http://www.multeci.info/wp-content/uploads/2018/06/brown-and-blue-living-room-perfect-inside.jpg
Sem se malo izgubila
Stena je kratka 2m, deso od nje sta 2 okna in atrijska vrata, levo se prostor nadaljuje v kuhinjo, vse v enem prostoru.
Kaj pa kaj takega? SIvo -modra? Aja, za pohistvo imava v mislih sonoma hrast, nič sijaja, nič temnega, vse je občutljivo in se prej vidi prah in umazanija.
Jaz rjavih tonov ne bi, saj imaš že vse rjavo. Tako da, nekaj kar ti je všeč in v čemer ti bo prijetno bivati, morda si lahko privoščiš malo eksperimentiranja, sploh če greš na pastelne ali srednje nasičene tone. Bolj nasičene barve so namreč malo dražje zaradi pigmenta. Končni učinek je pa tudi zelo odvisen od osvetljenosti prostora.
Kvečjemu kaj takega bi šlo dobro z ostalimi barvami. A močne barve pridejo v poštev samo, če imate ogromen prostor, sicer bo grozljivo utesnjen občutek.
Moj predlog je, da raje pobarvajte v belo in si nabavite Philipsov TV z ambienatalno osvetlitvijo ozadja in raje na ta način uživajte v dobrih filmih.
Torej, ce prav razumem, gre za manjso steno, prostor pa dobi veliko svetlobe. Na tej steni bo tv in nekaj pohistva v barvi beljenega hrasta (se prepletajo rjavi in sivi odtenki).
Od mocnih barv bi lahko pasala zraven temna opecnato rdeca, nekaj takega, kot je nalepila MsOlivija. Temno modra bi se sicer dala kombinirati s hrastom, z rjavim kavcem pa tezko. Od pastelnih odtenkov bi prisla v postev barva sivke, vec odtenkov med roznato in marelicno, pa tudi kaka travnato zelena. Od nevtralnih pa pescena (bolj v sivo kot v rumeno) ali barva jajcne lupine.
Moj nasvet: pojdita na oddelek z barvami in si naberita za vecjo torbo vzorcnih listicev. S tem pojdita v pohistveno trgovino, prislonita vzorce ob prvi sonoma regal, priblizno podoben izbranemu in poglejta, katere kombinacije so ok, katere pogojne in katere sploh ne. Pisita na listke. Listke iz ozjega izbora potem doma pomerita se s kavcem in s parketom. Ko izbereta barvo, kupita po tistem listku, ampak za en odtenek svetlejso, ker barva na steni vedno izpade malo temnejsa kot na listku.
Za prebarvat 5 m2 stene (2m dolzine krat 2,5 m visine) rabis zelo malo barve, mogoce kilo. Tako da, ce vama koncni ucinek vseeno ne bi bil vsec, kupita kilo v drugem odtenku in se enkrat prebarvata. Torej se kar veselo in brez skrbi podajta v iskanje in barvanje.