katera ekonomska?
Na podlagi česa se otrok odloči za določeno šolo. Naša je izbrala ekonomsko srednjo v Lj., ne ve le a bi šla na Roško, Prešernovo ali Poljansko.
Jutri in v soboto so sicer info dnevi, vendar je punca z vročino preko 39.
Tudi, če grem sama, kaj ji bom lahko povedala?
Saj program ekonomski tehnik je tak na tej ali pa oni šoli ali pač ne?
Ali vi kaj poznate te šole, imate mogoče otroke ali znance na teh šolah?
Imate kakšen nasvet mogoče?
Hvala
Priporočam roško al pa prešernovo. Na podlagi česa se odloč…hm…jst sm se odločala med tremi gimnazijami…in pr men je blo pomembno, da imajo kot 2. tuji jezik tudi francoščino in italjanščino. In se mi zdi, da je to kr dost pomembno, k drugač morš met pač nemščino. Na Roški je možna celo španščina,poleg ostalih(nemščina,italjanščina…itd), na Prešernovi pa vem da sta italjanščina in nemščina, za francoščino ne bi vedla. Pa pomembno je tut mau kaj si želiš it naprej študirat….oz. al mislš bit ekonomski tehnik. K če misli it čez neki let še kam naprej priporočam Roško, ker je kr velika razlika…tut pol če gredo delat maturitetni tečaj na gimnazijo imajo veliko več znanja kot npr. Poljanska ekonomska…
no jaz bom ti povedala svoje mnenje kaj in kako ker sem iz te stroke ven prišla. Roška in prešernova, ena je navadna druga je t.i ekonomska gimnazija kjer se dela navadna matura pri prvi se dela poklicna matura (drugačno ime za zaključni izpit). Kaj se dela na koncu je pomembno ker z maturo se vpiše lahko na Uni stopnje, s poklicno pa le na Visoke in Višje (vsaj tako mi je znano). Obe šoli sta precej zahtevni. Sem pa vedno imela občutek da so učitelji tam bolj “oddaljeni” od učencev. No za poljansko (na trgovski šoli ne?) velja nekako med učenci da je ta šola bolj leva in da so tam bolj “odpisani” učenci, ampak imajo ravno tako strog program kot drugje in ko zaključiš šolanje tam , maš ravno tak poklic kot na drugih šolah kjer so bolj oz. kjer se imajo za “šolo na bolj visoki ravni”, kakršn vtis dobiš na Prešernovi in Roški(trenutnp hodi tja od fanta sestra pa vidim kaj in kako). No pa še druge šole. Imaš še eno na Celjski 16, To je Šolski center za pošto ekonomijo in telekomunikacije. Tam sem hodila jaz, v program ekonomski tehnik izkušnje z učitelji imam dobre, Prijazni, če so težave priskočijo na pomoč: če ne gre učenje, če je izostajanje, če je punca noseča, pa če je kdo iz socialno ogroženo družine,…z otroki rešujejo probleme posamezno in ne tako da bi pa zdaj javno govorili o njihovih težavah. Zelo radi imajo da pridejo starši vsaj kdaj na posamezne govorilne ure k profesorjem, vsaj enkrat v šolskem letu, pa četudi otrok nosi 5 domov, zato da spoznajo še starše in ne da so prisotni samo na roditeljskem.
Pa še ena je na Krdeljevi ploščadi, sem šla tudi sama takrat tja pogledat pa sem mal manj kot da pobegnila od tam iz info dneva ker je bilo vse v razsulu, zarad “pridkanih” otrok ki uničujejo da bi bili frajejrji. Tam mi pa res ni bilo OK.
Hvala obema.
Tista na Poljanski ni na trgovski, ampak je srednja upravno-administarativna šola.
Me pa zanima še naslednje, na netu gledam, da določene šole nudijo določene programe ekonom. tehnika. Se pravi na Poljanski je poslovno upravno področje, na Roški finančno računovodsko in komercialno, na Celjski, ki si jo omenila še poštno, če se ne motim. Berem, da je predmetnik enak, da je razlika samo v izbirnih predmetih. To mi je jasno.
Kaj pa v praksi pomeni, če otrok izbere en ali drug program?
Hvala
V Razpisu je določeno, katera šola bo izvajala program ekonomskega tehnika po določeni usmeritvi, torej se je treba vprašat, kaj te bolj zanima. Na trgovski je ekonomsko – komercialni tehnik, ki izobražuje bolj za področje komerciale, prodaje, delo s strankami (en tak oddelek je tudi na Roški in na Dunajski); na ŠC PET (Celjska) izobražujejo ekonomske tehnike, ki si nekega dne želijo delati na pošti oz. banki (delo s strankami, za okencem, delo z denarjem); na Roški, Prešernovi in Sr.gradbeni in ekonomski (Dunajska) se bolj nagibajo k finančno računovodskemu področju (torej delo v računovodstvu, izračunavanje plač – najbolj “matematični” ekonomski tehnik); na Poljanski (administrativna) pa bolj za upravno in poslovno področje (delo v tajništvu, pisarni, tipkanje, urejanje besedil…).
Torej je pametno malo razmisliti, kaj je tisto, kar bi deklico najbolj zanimalo in se odločati na podlagi tega.
Veliko sreče!
Tako na Roški kot na Prešernovi imajo program ekonomske gimnazije in program za ekonomskega tehnika. Gimnazijski program s splošno maturo in ekonomski tehnik s poklicno maturo.
Naša hči hodi v 3. letnik na Prešernovo (ekonomski tehnik). S šolo smo zadovoljni (ona in mi ostali doma).
Na Poljanski pa imajo (v stavbi bivše vzgojiteljske šole) sicer program ekonomskega tehnika, vendar za upravno področje, kar je bolj za tiste, ki se bodo zaposlili v državni upravi. Na Prešernovi je za ekonomskega tehnika usmeritev za finančno-računovodsko področje, na Roški pa poleg finančno-računovodskega področja tudi področje komerciale. Tako se lahko odloči tudi na podlagi zanimanja za ustrezno področje.