Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Katera gimnazija?

Katera gimnazija?

Pozdravljeni, sin obiskuje 9. razred in se najbolj odloča med gim. Poljane, gim. Vič in gim. Jožeta Plečnika. Lahko tudi kakšne druge predloge podate.

Sin je bolj naravosloven tip, šolo zdeluje z odličnim uspehom, vendar ne vem koliko ima delovnih navad. Potrudi se, ko je treba, ampak se mu ne ljubi kej dosti učit. Skrbi ga, da bo na Viču dosti učenja in bi raje šel na gim. Jožeta Plečnika. Kakšne so to dandanes gimnazije? V katerem rangu po težavnosti je gim Jožeta Plečnika? Poljane so bolj družboslovne? On je tip, ki zmore, saj OŠ opravlja z lahkoto, matematiko in naravoslovne predmete obvlada, druge sicer tud, sam ne mara piflarije. Hvala za info.

Šubičeva je super, pa še top lokacija, v centru.

Na vsaki gimnaziji bo dosti sedenja za zvezki in piflanja. Res pa je, da na določenih dajo na primer večji poudarek na jezike. Na tako pač ne bo šel 🤷‍♀️ Drugače pa naj gre na najbližjo! Še najbolje bo, če je dovolj blizu, da lahko gre kar peš.

Sam naj se potrudi in, saj bo on hodil na šolo, ki mu bo odskočna deska za študij, prebere spletne strani šol, ki bi ga zanimale, na informativnih dneh februarja lahko obišče vsaj 3  petek dopoldan in popoldan, sobota dopoldan. Verjetno pozna kakega gimnazijca,….

Njegova odločitev, njegova odgovornost. On si bo gradil prihodnost.

Povsod bo treba sesti za knjige, brez delovnih navad pač ne gre. Sicer pa, kako si pa predstavlja nek študij brez dela?

Na gimnaziji s tem, kar odneseš pri pouku, ne prideš prav daleč, je potrebno tudi delo doma.

Brez muje se pač še čevelj ne obuje.

Na informativcih lani ni bil?

Naj gre letos na 3 in kjer se bo bolje počutil tja naj gre. Upošteva naj še ali gre za družboslovno ali naravoslovno gimnazijo, razdaljo od doma in kam želi naprej. Če se mu sploh splača na splošno gimnazijo ali mu bolj ustreza tehniška gimnazija, ki je boljša podlaga za  fakse kot so strojni, elektro ipd. odvisno kaj ga zanima.

Odgovor na objavo uporabnika
Egoisti, 14.11.2024 ob 06:52

Pozdravljeni, sin obiskuje 9. razred in se najbolj odloča med gim. Poljane, gim. Vič in gim. Jožeta Plečnika. Lahko tudi kakšne druge predloge podate.

Sin je bolj naravosloven tip, šolo zdeluje z odličnim uspehom, vendar ne vem koliko ima delovnih navad. Potrudi se, ko je treba, ampak se mu ne ljubi kej dosti učit. Skrbi ga, da bo na Viču dosti učenja in bi raje šel na gim. Jožeta Plečnika. Kakšne so to dandanes gimnazije? V katerem rangu po težavnosti je gim Jožeta Plečnika? Poljane so bolj družboslovne? On je tip, ki zmore, saj OŠ opravlja z lahkoto, matematiko in naravoslovne predmete obvlada, druge sicer tud, sam ne mara piflarije. Hvala za info.

ne poznam, ti pa povem, glede učenja..tudi moj je OŠ izdeloval praktično brez učenja, same petke. No zdaj na gimnaziji je pa treba delat, upam, da ima vsaj nekaj delovnih navad. Moj je imel matematiko gladko petico v OŠ, zdaj dela konkretno in je imel lani komaj 4, zelo na meji. Pa je matematik. In tudi jaz sem za svojega govorila, kako bo on to z levo roko, no ni čisto tako.

kera336, 14.11.2024 ob 10:44

ne poznam, ti pa povem, glede učenja..tudi moj je OŠ izdeloval praktično brez učenja, same petke. No zdaj na gimnaziji je pa treba delat, upam, da ima vsaj nekaj delovnih navad. Moj je imel matematiko gladko petico v OŠ, zdaj dela konkretno in je imel lani komaj 4, zelo na meji. Pa je matematik. In tudi jaz sem za svojega govorila, kako bo on to z levo roko, no ni čisto tako.

Smešno, moj je bil v OŠ dobr, komaj prišel na gimnazijo, v septembru so se odpirla še dodatna mesta. Potem je bil pa ves čas med boljšimi v razredu z bolj malo učenja.  Matematiko je bil konstantno najboljši.  V resnici ga nikoli nisem videla da bi se res učil. Šele kasneje na faksu je zares sedel v sobi za mizo. OŠ nikakor ni pokazatelj znanja določenega učenca. Pri nas je sine stalno nekaj pametoval učiteljem v OŠ, pa so ga tudi zato vedno slabo ocenjevali. Očitno je pa znanje vseeno bilo tam v njegovi glavi.

Ne bom delala reklame, odvisno od otroka, naj si najde svojo pot, edino tako je prav.

Bi pa rekla takole, sploh pri punci vidim, pa je na eni izmed gimn. Z najboljšim uspehom na maturi, praktično poleti ne poznajo popravcev, ss percepira kot ena težjih,

pa ji ni nobene hude sile.

Sem prav firbčno čakala, kako bo, tamala je začela res zavzeto, sproti, en predmet je gulila kot nora, ker je prof. V oš za v štalo, ne pa za med otroke😋, ampak ok to je druga zgodba.

Tisto je bilo malo stresno, ostalo padajo stirice in petice. Dela sproti, je skrbna in organizirana, ampak daleč od tega, da bi ji to jemalo cele popoldneve. Je pa res, da tudi na drugi strani  prof. Oddelajo korektno in se za dijake res potrudijo.

Jaz hi rekla bolj od tega koliko dela je pomembno, kako dela.

Izbere naj najbližjo domu.

na koncu koncev vse gimnazije delajo po istem programu in imajo iste mature, tako da je itak vseeno, če pa ga že sedaj vidiš, da mu ni do nič učenja, potem pa itak poznaš odgovor, kajne?

Mami štirih žverc, 14.11.2024 ob 11:58

Ne bom delala reklame, odvisno od otroka, naj si najde svojo pot, edino tako je prav.

Bi pa rekla takole, sploh pri punci vidim, pa je na eni izmed gimn. Z najboljšim uspehom na maturi, praktično poleti ne poznajo popravcev, ss percepira kot ena težjih,

pa ji ni nobene hude sile.

Sem prav firbčno čakala, kako bo, tamala je začela res zavzeto, sproti, en predmet je gulila kot nora, ker je prof. V oš za v štalo, ne pa za med otroke😋, ampak ok to je druga zgodba.

Tisto je bilo malo stresno, ostalo padajo stirice in petice. Dela sproti, je skrbna in organizirana, ampak daleč od tega, da bi ji to jemalo cele popoldneve. Je pa res, da tudi na drugi strani  prof. Oddelajo korektno in se za dijake res potrudijo.

Jaz hi rekla bolj od tega koliko dela je pomembno, kako dela.

Verjetno Bežigrajska? Ah, to smo takoj odmislili, da ne bo preveč “elitna”, ampak malo bolj sproščena. Drugače bi mu bila najbližja in je spoznan za nadpovprečno inteligentnega. Ni v tem problem. Samo pravi, da bi rad imel še kej od življenja in noče piflanja tuk. Jaz vem, da bi zmogel tudi Bežigrajsko, če bi si želel. Nočem ga pa silit neki preveč. Zato sem mislila Vič, ker bolj naravoslovna. Včasih je bila Šubička kar ok, a ni? Ma res ne vem. Nekak arhitekturo bi mogoče študiral naprej (zdej zaenkrat).

Ne bom delala reklame, ampak moj otrok se je odločil za Šubičevo, pa je marsikdo nad to šolo vihal nos. Ampak, če se ima otrok namen učiti, se bo učil na povprečni ali pa “elitni” gimnaziji, prav tako lahko zavozi na eni ali drugi. Tako kot praviš, gleda naj, da bo imel še kaj od mladosti.

Na Šubičevi se je s to ravnateljco nivo močno dvignil, učitelji so ok, no ja vmes imaš tudi kako perlo, ampak na kateri šoli je pa nimaš. Načeloma se mulci z učitelji masrikaj lahko dogovorijo. In kar je pri nas igralo največjo vlogo pri vpisu- da so imeli tako naravoslovno, družboslovne in jezikoslovne oddelke.

bežigrad je bil malo stresen, malo naporen (kot vse gimnazije), ampak imam zelo lepe spomine na svoje srednješolske dni & ne bi zamenjala.

Moj nasvet, naj se odloči sam. Naj gre  na informativca in se naj odloči. Pa ne ga vozit z avtom. Naj gre s kolesom ali LPPjem da bo videl koliko časa bo zapravil.

Kar se pa tiče težavnosti in elitnosti. Elitnost so določeni šoli podelili starši. To sploh ne pomeni, da je ta šola bistveno boljša, ampak da se nanjo vpišejo predvsem tisti ki so se pripravljeni veliko piflat. Mogoče ima taka šola tudi bolj srečo z učitelji.

Razlika v programih med gimnazijami je cca.10%. Torej skoraj nič. Dosti je odvisno tudi od posameznega ućitelja. Ne obstaja pa gimnazija brez piflarije, to je utopija.

Neprijavljena, 14.11.2024 ob 18:57

Moj nasvet, naj se odloči sam. Naj gre  na informativca in se naj odloči. Pa ne ga vozit z avtom. Naj gre s kolesom ali LPPjem da bo videl koliko časa bo zapravil.

Kar se pa tiče težavnosti in elitnosti. Elitnost so določeni šoli podelili starši. To sploh ne pomeni, da je ta šola bistveno boljša, ampak da se nanjo vpišejo predvsem tisti ki so se pripravljeni veliko piflat. Mogoče ima taka šola tudi bolj srečo z učitelji.

Razlika v programih med gimnazijami je cca.10%. Torej skoraj nič. Dosti je odvisno tudi od posameznega ućitelja. Ne obstaja pa gimnazija brez piflarije, to je utopija.

Nimaš prav, ne vpišejo se na take šole tisti, ki so se pripravljeni več piflat. Kdo od mladih se pa rad pifla? Zelo redki, moj otrok ni med njimi.. Tja se vpišejo samo taki, ki imajo dovolj točk. Moje izkušnje, moj otrok hodi na tako kao elitno gimnazijo.. V povprečju se uči/jo manj, ker so bolj sposobni, kot celota… Seveda se najde kaksna izjema, ampak imamo v nasem krogubznancev druzbo gimnazijcev. In se moj iz kao elitne gimnazije uci se najmanj. Za isto dobre ocene, ali boljse. Ce pa otrok ni za gimnazijo, mu pa tudi na kao najslabsi ne bo slo.

Šubičeva je super, pa še plavat se bo naučil,  saj imajo vsako leto plavanje v Tivoliju. Naučijo se pa za maturo glih toliko, kot na Poljanah. A razred je naravoslovni in imajo nemščino.

Kaj pa Ledina? Pri nas zlo zadovoljni.

Naša je hodila na Šubičeva. Fajn gimnazija, pa še francosko se naučila. Res dobiš dobro podlago za vsako fakulteto.

Če mu bolj leži naravoslovje, potem od naštetih morda Poljane niso najboljša izbira. So še vedno bolj družboslovno usmerjena gimnazija.

Pregleda naj predmetnike na spletnih straneh s poudarkom na izbirnih predmetih v drugem in tretjem letniku. Tukaj je največ razlik. Kar nekaj gimnazij je pomaknilo psihologijo iz 3. v 2. letnik in filozofijo iz 4. v 3. letnik. Predvsem slednje se mi ne zdi dobro, saj je potrebna določena stopnja zrelosti za obravnavo snovi in lasten razmislek.

Preglejte še urnike, tam kjer so javno dostopni. Pri ostalih lahko prosi na informativnem dnevu, da mu jih pokažejo. Pozanima naj se tudi, kako se urniki prilagajajo, ko je kakšen profesor odsoten ipd. Tudi tukaj so precejšnje razlike. Ponekod praktično ni predur, ponekod so stalnica. Odpadla ura lahko ostane “luknja” v urniku ali pa premaknejo še kakšno uro, tako da odpade prva ali zadnja ura,…

Kot so napisali drugi, je zelo pomemben tudi občutek, ki ga bo dobil na informativnem dnevu in pa oddaljenost oz. čas, ki ga bo porabil vsak dan za pot.

Poznam posamezne gimnazijce z vseh treh gimnazij. Vsi so zadovoljni, da so na gimnaziji na kateri so. Vsi se kar nekaj učijo, a imajo ob tem čas tudi za svoje izvenšolske dejavnosti in druženje s prijatelji.

Hvala vsem za odgovore. Bo na informativnem dnevu videl katera mu najbolj ustreza, če očitno ni nekih bistvenih razlik med njimi.

Glede na opisano lahko zelo verjetno pričakuješ, da bo sin drugo leto, če se bo odločil za gimnazijo, precej vadil smučanje.

Če morda ne razumeš – nabiral količke.

Gimnazija pač zahteva delo. Mnoge ta čudna zahteva precej preseneti, saj so prelahko izdelovali OŠ.

To pametovanje povzemam s predavanja srednješolskega profesorja, ki nas je starše na začetku srednješolskega šolanja naših ootrok na podlagi svojih dolgoletih izkušenj prijazno pripravil na to spremembo.

In seveda je imel (zelo) prav.

dw211, 14.11.2024 ob 06:59

Na vsaki gimnaziji bo dosti sedenja za zvezki in piflanja. Res pa je, da na določenih dajo na primer večji poudarek na jezike. Na tako pač ne bo šel 🤷‍♀️ Drugače pa naj gre na najbližjo! Še najbolje bo, če je dovolj blizu, da lahko gre kar peš.

To je naredila moja hci.

odlocila se je zaradi blizine (peš 5 minut).

gimnazija moste.

odlicna, odlicna na maturi (ja, tudi z moščanske se da), zakljucila biokemijo na FKKT, zakljucila magisterij v tujini.

Odločitev je bila njena.

New Report

Close