Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika katera hrana?

katera hrana?

Velikokrat imam probleme z želodcem in prebavo na sploh. Moje prehranjevanje ni redno, včasih stradam, se prenajedam…ampak ne bi zdaj o tem. Zanima me s katerimi živili bi lahko zmanjšala probleme s prebavo in bolečine v želodcu. Slišala sem, da zelenjava dobro vpliva na bolečine v želodcu, je to res?
LP, NIKA

Živjo!

Sama sicer nisem strokovnjakinja za prehrano, vendar pa vem, da mleko blagodejno vpliva na prebavo. Tako vam priporočam mlečne jedi. Mislim, da se tudi kruhu ni treba izogobati, pa testeninam in kuhanemu pustemu mesu.
Za zelenjavo pa menim, da prej draži želodec, kot pa da blagodejno vpliva nanj. Mogoče le kuhana. Na daleč pa se morate izogibati surovemu sadju in zelenjavi, suhemu sadju, pa ocvrtim jedem, jedem, ki vsebujejo veliko maščob, predvsem težko prebavljivih… Poglejte v kakšen zdravstveni leksikon ali vodnik – predvsem kako naj bi se prehranjevali ljudje, ki imajo čir na želodcu…
Naj pa te opozorim, da je pri teh težavah prvo in najpomembnejše pravilo, da jemo velikokrat po malem!!!!

Veliko uspeha pri upoštevanju “diete” in čim manj težav ter bolečin, Ana.

Priporočam vam knigo “Živeti zdravo”
Poučite se o pravilnem komboniranju hrane, na splošno pa velja
meso+zelenjava
testenine, krompir,kruh+zelenjava
sadje pa se vedno je na prazen želodec, ali po tri urnem razmiku od druge hrane, pa ni nobenega napenjanja
pa še to, mleko večkrat napenja in je najbolj priporočljivo, da se ga uživa dopoldne, ker drugače ob ostali hrani vre
Avtorici prejšnega sestavka pa priporočam naj se o hrani malce pouči.

Želim vam obilico uspehov, če pa boste po prebrani knjigi imeli še kako vprašanje pišite!

Sama imam težave z želodcem že nekaj časa, zato sem preučila kar nekaj knjig, neizpodbitno dejstvo pa je, da si vsak ustvari svojo dieto, ker vsakemu ne ugaja ta dieta.
Kar se tiče mleka, le posneto, torej 0,5 maščobe, kislo mleko, jogurt, sveži kravji sir, sveže maslo, sladka in kisla smetana v majhnih količinah.
Jajca le popolnoma sveža (1-2 dni stara), stepena v mleku z dodatkom sladkorja, mehko kuhana in dietno cvrtje.
Meso telečje, goveje, piščančjem golobje, zajčje, konjsko, jagnjetina, nemastna šunka, nemastne sladkovodne in morske ribe.
Od močnatih jedi lahko testenine, riž, pšenični in koruzni zdrob, močnate jedi z mlekom, smetano, maslom, jajci, pudinh, pecivo ne presladko, kvašene jedi in sladice 2-3 dni stare, brez nadeva, kruh bel star eb dan, prepečenec.
Od zelenjave korenje, svetača brez listov, špinača, repa, koleraba, artičoke, beluši, blitva, stročji fižol zelo mlad, paradižnik brez lupine in semen, buče, mehka solata, por, kuhan krompir v oblicah, v kosih ali pire.
Sadje pa olupljena naribana jabolka, sveži sadni sokovi, kuhano pretlačeno sadje, sadni želeji, kuhano suho saadje.
juhe nemastne telečje, goveje, kokošje ali s pretlačeno povrtnino brez zabele.
Pijače pa mineralne vode, naravna limonada ali oranžada, malinovec, z vodo mešano vino (dalmatinsko, kraški teran ali istrska črnina).

Res pa je potrebno jesti večkrat po malo. Ne papricirano, zažgano in mastno.
Upam, da sem ti kaj pomagala.

Živjo!

Zavedam se, da prehrana pri “želodčni dieti” ni zdrava! Po mojih izkušnjah sodeč, se te vrste dieta obnese! Sama ločujem zdravo prehrano in dieto zaradi težav z želodcem.
LP, Ana

New Report

Close