Katera je kakšna dobra "fejk" kranjska klobasa?
Obožujem kranjsko baso, samo je tako draga, da jo redko vržem v košarico. Včasih so imeli v Hoferju na policah Bloško klobaso, ki je bila po okusu skoraj identična kranjski, ampak dvakrat cenejša (sicer jo v nekaterih trgovinah še vedno prodajajo, samo ima zdaj veliko bolj navito ceno, kot jo je imela v Hofru). A kdo ve za kakšno podobno zadevo, torej za dobro in poceni svinjsko klobaso?
Mislim, da je mesarstvo Mlinaric al nekaj takega.
Drugace pri teh klobasah gledam kalorije, ene imajo krepko cez 400kcal na 100g,ene nekaj cez 200,no,te z manj kalorijami so manj mastne in veliko boljse, tudi ce ni prava kranjska, so dobre.
[/quote]
Tisti, ki se sekira za kalorije naj ne gleda kranjskih. Sicer pa vprašanje niti ni bilo o kalorijah. Ste že kr malo panični nekateri, da le ne bi bilo kakšne kilce preveč. Uživajte v hrani dokler lahko.
Tisti, ki se sekira za kalorije naj ne gleda kranjskih. Sicer pa vprašanje niti ni bilo o kalorijah. Ste že kr malo panični nekateri, da le ne bi bilo kakšne kilce preveč. Uživajte v hrani dokler lahko.
[/quote]
Poanta ni stetje kalorij, ampak mascobe v klobasah, ker tista klobasa, ki ima 450kcal/100g je ena sama mast in se ji ne more rect klobasa!
Poanta ni stetje kalorij, ampak mascobe v klobasah, ker tista klobasa, ki ima 450kcal/100g je ena sama mast in se ji ne more rect klobasa!
[/quote]
Ne pisat, če ne veš. V kranjsko klobaso gre 75{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} svinjskega mesa in 25{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} špeha. Na 100 gr. to znaša cca 400 do 420 kcal. Meso prinese 200kcal in špeh 1gr. ima 9 kcal. 9 X 25= 225kcal. Sešteješ skupaj in dobiš več kot 400 kcal.
Dobra “krnska basa” ni nikakor ta takomercialna, kar lahko kupite v trgovinah, vakumpak ali rinfuza od proizvajalcev ala Arvaj, Mlinarič, Žerak, pa Lidl-Hofer-Eurospin variante razne Baroni & Co, pa od MDK, Mesnine Celje, Meso Kamnik, Košaki…… to ni “K” od kranjske klobase…..Obarjena masovka. To so že OBARJENE klobase, podobno kot hrenovke, predhodno kuhane v fabrki in jih samo “pogrejete” v vreli vodi nekje 5 minut. Tisto tekmovanje/ocenjevanje je pa tako ali tako samo šov ( zlizanost Jezeršek- Arvaj
Taprava kranjska klobasa se mora kuhat nekje 20 minut. Surova lepo diši po dimu, ni tako napeta, kot tiste v vakumpakih obarjene…. In ja, od kakšnega mesarja raje,
Mesnine Bohinja so fuulll preslane, pa od Loških mesnin tudi. – sama sol.
Od napol komercialnih klobasa mesarstva Flerin ( lj -Dunajska), mesarstvo Petrin ( Lj Župančičeva jama), pa mesarstvo Podobnik Cerkno, Mesarstvo Faganel-Prvačina, ……
Prava krajnska je dimljena, vse te trgovinske so pa prelite s tekočim “dimom”. Sam kupujem krajnske od kmeta in do odlične. Nobenega spahovanja. Tudi hrenovke kupujem domače in ni primerjave s kupljenimi.
[/quote]
Industrjske so “zelhane” v kovinskih komorah s tekočim dimom= kemijo, ja……
https://www.youtube.com/watch?v=DJj08DF69uU
https://www.youtube.com/watch?v=0OqGjl-42iE
Taprave domače pa takole – z bukovim dimom : DDDDD. ( morda bo kdo rabil prevajalnik
Pa kak pravi: kühajte jih 15-20 minut v mojkri vojdi :))))))))
Samo povem, 22.12.2021 ob 13:31
Kranjska klobasa od Arvaja je gotovo ena od najboljših, na 100g ima 235 kcal. Ampak če človek poje en cel par, torej oba kosa, tehtata kar 250 g in potem je tudi seštevek kalorij večji.
to ni nobena kranjska klobasa – to je “obarjena” klobasa, kot hrenovka -že vse predhodnje v proizvodnji prekuhano, industrijsko… ti prave domače kranjske klobase iz pravega bukovega zelha še povohala nisi, kaj šele jedla
Prava “kranjska klobasa” oz. dimljena klobasa je iz klasične prekajevalnice, delno sušena in uležana in se mora kuhat nekje 20 minut na malem ognju, počasi vret. in imeti mora okus po bukovem dimu, česnu.
.https://forum.over.net/forum/tema/katera-je-kaksna-dobra-fejk-kranjska-klobasa-7776264/#
in un znakec kvalitete, kakovost, ipd – pri ocenjevanjih je tudi kuhna, brez skrbi.
Že samo če po izgledu primerjaš tole pravo klobaso in tisto Arvajewvo obarjeno industrijasko, ti je jasno, da je razlika očitna:
zate števec kalorij, 22.12.2021 ob 18:03
to ni nobena kranjska klobasa – to je “obarjena” klobasa, kot hrenovka -že vse predhodnje v proizvodnji prekuhano, industrijsko… ti prave domače kranjske klobase iz pravega bukovega zelha še povohala nisi, kaj šele jedla
Prava “kranjska klobasa” oz. dimljena klobasa je iz klasične prekajevalnice, delno sušena in uležana in se mora kuhat nekje 20 minut na malem ognju, počasi vret. in imeti mora okus po bukovem dimu, česnu.
.https://forum.over.net/forum/tema/katera-je-kaksna-dobra-fejk-kranjska-klobasa-7776264/#
in un znakec kvalitete, kakovost, ipd – pri ocenjevanjih je tudi kuhna, brez skrbi.
Že samo če po izgledu primerjaš tole pravo klobaso in tisto Arvajewvo obarjeno industrijasko, ti je jasno, da je razlika očitna:
Arvajeva kranjska klobasa je že več kot 10 let zapored razglašena za najboljšo kranjsko klobaso v Sloveniji! Pa konkurenca ni majhna, a veš? Jih je polno, ki se trudijo Arvajevo vreči s prestola, pa jim ne uspe.
Daj potem ti prijavi to svojo klobaso na tekmovanje, mogoče pa zmaga.
Samo povem, 22.12.2021 ob 18:56
Arvajeva kranjska klobasa je že več kot 10 let zapored razglašena za najboljšo kranjsko klobaso v Sloveniji! Pa konkurenca ni majhna, a veš? Jih je polno, ki se trudijo Arvajevo vreči s prestola, pa jim ne uspe.
Daj potem ti prijavi to svojo klobaso na tekmovanje, mogoče pa zmaga.
O kuvertah in dogovorih, tudi v tem lobiju pa ne pomisliš, a ne?
Toi padaš na uno nalepko gor ….. In ne, nisem proizvjalka klobas, samo rada pa dobro pravo klobaso pojem – ker me je tudi moj sorodnik, mesar poučil marsikaj na temo teh “klobas” – ja, bi jih pa znala tudi sama naredit, to pa zagotovo.
Arvajeve so najboljše, točno veš, kaj te čaka na krožniku. Glede teh, “domačih” pa tako – dobiš vse, od dobrih, solidnih, pa vse do zanič klobas, ki so ali preveč začinjene (spahuje se ti še cel dan), ali preveč dimljene, ali pa je razmerje med mesom in špehom napačno. Ni vsaka domača klobasa Kranjska klobasa.
je pa tudi res, da ljudje, ko dobijo na mizo nekaj domačega, mislijo, da je boljše samo zato, ker je domače. Pa ni nujno res.
prava860, 10.01.2022 ob 12:52
Arvajeve so najboljše, točno veš, kaj te čaka na krožniku. Glede teh, “domačih” pa tako – dobiš vse, od dobrih, solidnih, pa vse do zanič klobas, ki so ali preveč začinjene (spahuje se ti še cel dan), ali preveč dimljene, ali pa je razmerje med mesom in špehom napačno. Ni vsaka domača klobasa Kranjska klobasa.
je pa tudi res, da ljudje, ko dobijo na mizo nekaj domačega, mislijo, da je boljše samo zato, ker je domače. Pa ni nujno res.
Arvajeva je že OBARJENA – enako kot hrenovka, zato ni to nobena kranjska klobasa. Prava domača kranjska klobasa se mora kuhat v vodi počasi nekje 20 minut – ker ni prej obarjena, ampak samo dana v zelh, odležana in jo je treba skuhat. Arvajevo pa samo pregret.
Pristna avtohtona kranjska klobasa: samo pravo razmerje svinjsko meso in slanina, od začimb pa sol, poper, česen in pravo črevo, pa bukov zelh in nič drugega .Arvajeva je pa nazadnje bila za najboljšo klabaso ocenjena leta 2016 to je pa skoraj že 6 let nazaj