Katera prenosna klima?
– uporaba: v 1 najemniški sobici
– čim bolj učinkovita (pojma nimam, ali višja moč hlajenja, pomeni tudi boljše hlajenje)
– druge funkcije (razen hlajenja) niso potrebne (ventilatorji, vlažilci, čistilci zraka….)
– ne preglasna (lahko je malo glasna, če ne gre drugače)
– vzdržljiva (da je ne bom uničila, če jo bom grobo prestavljala, prenašala ali ne uporabljala 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} po navodilih ali da čez dve leti ne bo več uporabna)
– da je enostavna za uporabo (nikoli še nisem imela klime? mora imeti vsaka prenosna klima cev? kaj narediš s cevjo? je hladilna tekočina nevarna?)
– rajši dam zdaj 100€ več, kot pa drugo leto kupujem boljšo (tudi rabljene ne bom kupovala)
– do cca 350€ … mogoče 400€ (pogojno lahko tudi več (če bi šlo za nek res dokazano preizkušen izdelek). … še rajši pol manj!
– dovolj lahka, da jo lahko 1 odrasel človek (ne droben) sam nese
– da ne povroča kakšnih glavobolov (sem našla neko, ki naj bi tudi odganjala komarje, kar je odvečna funkcija)
Vnaprej hvala za pomoč.
Za eno sobo bo karkoli v redu. Malo pobrskaj po internetu in kupi neko srednjo varianto.
Slabost prenosne klime je, da moraš tisto cev za odvod toplega zraka vedno imeti speljano ven. Skozi okno, vrata… To pomeni, da ti gre nekaj toplega zraka stalno nazaj v prostor. Bo pa vsaka malo ropotala. Sliši se kompresor (kot pri hladilniku) in potem še ventilator.
Tam samo koli 200€. Vse, kar je več, je preplacano. Lahko tudi rabljeno, ker jih ljudje kar prodajajo, ker ne izpolnjujejo pricakovanj. Problem teh klim je glasnost in cev za odvod toplega zraka. Fino je, da si uredis taksen izpust skozinkako manjse okno, da lazje zatesnis nastalo režo z kako peno itd. Je pa glasnost moteca, ko recimo spiš, študiraš…
Odvisno kako plačuješ elektriko, po porabi ali fiksni stroški?
Če plačuješ fiskno potem bo vsaka dobra, ponavadi imajo ti osnovni modeli eno cev s katero odvajajo topel zrak, posledično v sobo vdira zrak iz okolice ki je bolj vroč. Klima zato porabi več elektrike.
Boljši imajo dve cevi eno ki sesa zrak in drugo, ki ta vroč zrak vrača ven. V sobi je tako ves čas isti (hladen) zrak, klima je prižgana manj časa in te manj moti (niso ravno tihe)
Tukaj je en posnetek na to temo, priporočam da si ga ogledaš:
Ma meni se ne gre v investicijo 1000+€ če nisem ziher da bo zadeva funkcionirala, kar pomeni da mi ohladi celo stanovanje. Pri postavitvi kot jo imam zrak slabo kroži, pa tudi mest kamor bi se jo lahko postavilo je samo ene par. Tako da mi prenosna zadostuje, spalnico mi ohladi na prijetno temperaturo za spanje, kljub priprtem oknu, kuhinjo ki je skupaj z dnevno pa tudi ohladi toliko da med kuhanjem ne crknem. Edino kondenza je ogromno, je treba pazit in praznit vedro ki ga imam v ta namen. Sicer pa jo letos še ni bilo potrebe zagnat.
Vzemi takšno za 250 €. V redu ohladi in tudi razvlaži prostor. Poraba elektrike je tam okrog 1000W/h. 1kW. Mi imamo 4 takšne že 8 let in smo zadovoljni z njimi. Hrup ni tako strašen kot nekateri pišejo. Novejše dobiš tudi z 50 dB hrupa, kar ni bavbav. Cev pa spelji skozi priprto okno, ostali del pa zatesni. Danes se dobijo prav zato namenska tesnila.
Una gor verjetn že po 4h letih ma klimo.
Drgač pa : naša iz bauhausa za otroško sobo ima serijsko 2 topnji ventilatorja.
Zaenkrat te klme za “enkratno uporabo” odlično opravijo nalogo, kar je pa men najbl važno, ne kazijo fasade, ni održavanja.
” Kadijo” pa se ven skozi fi 110 cev, ki je v drugem primeru zračnik za sobo.