katere sirove štruklje?
Delam jih sama doma, ker mi kronično manjka časa, vlečeno testo kupim (Žitovo imam najraje), ga eno plast razgrnem na vlažno kuhinjsko krpo, namažem z malo olja (žlico, razmažeš s čopičem), in premažem z nadevom (pol kg skute zmešam z lončkom kisle smetane, enim jajcem in malo soli). Zvijem in okrog zavijem krpo in ovijem s cvirnom. To ponovim petkrat, ker je v zavitku pet listov testa, nas pa za mizo tudi precej:) V veliki posodi zavrem vodo, jo osolim in vanjo vložim štruklje. Kuham (ob rahlem vrenju) ok. 40 minut. Kuhane odvijem iz krp, narežem, dam v skledo in prelijem z na maslu prepraženimi drobtinicami. Vsak je takšne, kot ima najraje – sladke ali slane,, z medom, s solato…
Jaz jih vedno delam sama,ker otroci kupljenih nekako ne marajo. Testo naredim sama (moka, sol, olje,jajce, topla voda), fino pregnetem in pustim pol ure počivati. Potem ga razvlečem, namastim z oljem ali stopljenim maslom in namažem nadev (skuta,jajce,sladkor).Zavijem v krpo, ki jo prej potresem z drobtinami, da se testo ne prime nanjo in kuham v slanem kropu 20-25 minut.Zabelim z drobtinicami.
Jaz jih delam tudi na hitro iz kupljenega testa. Zavijem jih na tesno v alufolijo, ki jo namažem z oljem in posujem drobtinicami. Iz 500 g skute, 1 jajce (včasih dva, če jih imam več, ali samo dodaten beljak, če mi ostane od druge peke), 1 kisla smetana, ščep soli, 1 žlico sladkorja. Porabim pa 2 lista testa iz ostalih spečem štrudelj ali …….sepravi dobim 2 štruklja, ki jih potem narežem.
Tista, katera jesta samo dva, naredi manjše, pa si preostale zmrzni, potem samo v vrelo vodo in se praktično sami skuhajo (ni ti potrebno zraven stati).
Lp