katerega naslednika za kio clarus?
Pozdravljeni,
Imamo Kio Clarus karavan kot družinski avto, pa bi jo radi zamenjali za kaj podobnega malo novejšega. Iščem rabljen avto (2-3 leta), za 2,5-3 mio, pomembna je varnost in velikost, športne lastnosti in lepota malo manj. Kot možni kandidati so Laguna, Octavia, Mondeo, Vectra, tudi japonci/korejci, tudi kak enoprostorec (Sharan, zafira, galaxy, Espace) bi nam prišel prav!
Kaj svetujte oz. kateri od možnih kandidatov se najbolj splača? Na prodaj je veliko Lagun in Mondeov, manj Octavij (ki so nekaj cenejše) – ali to pomeni, da imajo ljudje Octavie rajši, Lagun in Mondeov pa se hočejo znebiti?
Hvala za pomoč!
octavie tako drzijo ceno, da je kar noro. 1.9TDI letniki `00 s prevozenimi +200k km se prodajajo za cca. 2,5mio sit. novi pa so takrat kostali malenkost nad 3000k sit. iz principa je ne bi kupil.
za ta denar dobis ze novega korejca, celo fiat stilo MW, ki ima v svojem razredu nekako najvecji kufer in taksen kot skoda octavia combi
3300k sit za 1.9JTD, 80KM
3600k sit za 1.9JTD, 115KM
šKODA OCTAVIA drži ceno enostavno zato, ker jo pač ljudje tako cenijo. Trg je pač enostavna formula: povpraševanje in ponudba. Eno brez drugega ne gre. Če avto ne bi toliko veljal, bi ljudje zanj ne odšteli toliko. Moje skromno mnenje.
OCTAVIO COMBI ELEGANCE (praktično vsa oprema) 1,9 TDI (90) leto dni stara, dobrih 20.000 km dobiš za 3,2 milijona (rabljen avto, pri zastopniku v mojem kraju).
S primerljivo opremo bo za nov STILO-ta MW 1,9 JTD (80) treba plačat 3,7 milijona, oz brez avtomatske klime (ki jo omenjena OCTAVIA ima) prek 3,4 milijona tolarjev, doplačilo za avtomatsko klimo pa je dobrih 340 tisočakov, kar znese 3,765 milijona tolarjev. Za močnejši model (115 JTD) z avtomatsko klimo pa skoraj 4 milijone. Sicer je cenik na tem naslovu: http://www.avto-triglav.si/fiat/cenik.htm
VG – po mojem prepričanju je OCTAVIA dober nakup – moje mnenje. Če te še kaj zanima vprašaj.
LP, Škorpjon
Hvala za nasvete, moram malo premisliti in se posvetovati, ker je 3,2 mio že malo čez mejo našega proračuna … 🙁 Novega avta ne bi rad kupoval, ker v letu ali dveh zgubi preveč cene. Kakšen pa se ti zdi Mondeo (ženi je všeč 🙂 ? Precej jih je naprodaj okoli 3 leta starih za 2,6-2,8 mio, s kupi opreme… Sumljivo mi je, ker jih toliko prodajajo!
Hvala in lep dan, Valter
pozdravljen
Jaz pa bi imela eno vprasanje. Doma imamo tudi Clarusa karavan, pa me zanima kako si bil zadovoljen z avtom, koliko km si prevozil z njim, ali si imel kaksne tezave in ali si menjal vzigalne tuljave? Midva z mozem ga voziva pol leta, pa nama je zacel rahlo cukat, na servisu pa pravijo da so najverjetneje vzigalne tuljave. Zanima me tudi kam si ga na servise vozil in kaksna je bila poraba goriva?
Drugace pa ti z mozem toplo priporocava japonca ( mazda, toyota, subaru, …). Forda pa ne svetujem, bos definitivno razocaran!
Lp
Živijo,
s clarusom sem bil kar zadovoljen, vendar je to eden najcenejših karavanov take velikosti, kar se nekoliko pozna na kvaliteti. od dobrih stvari moram omeniti velikost (ne samo prtljažnik, tudi v kabini je ogromno prostora!), močno mašino (pospeškov sicer nima zelo hudih, ampak mirno vleče 150 in več v vrhniški klanec s štirimi ljudmi) in dosti opreme. Od slabih je edino slabša kvaliteta (za ceno Clia ali golfa pač dobiš samo velikost mercedesa, ne tudi izdelave :-), ki pa je še zmeraj neprimerno boljša kot sem jo imel prej s škodo favorit. Hja, pa precej dolg je, zato je malo težje manevrirati 🙂
Konkretno, kupil sem malo manj kot tri leta staro Kio letnik 1998 (tip pred mano jo je precej zgonil, kar se je definitivno poznalo, pa tudi neke čudne spremembe je delal, kar sem ugotovil šele poznej), jo vozil še nadaljnja tri leta in enkrat mi je nekaj crknilo na štarterju (ne vem, ali so bile tuljave ali kaj drugega, če je bil avto vroč, ni hotel zakurblati in se je obnašal, kot bi bil prazen akumulator, sicer pa, ko / če si ga vžgal, je delal vredu), enkrat pa mi je crknil en senzor za ABS, ki sem ga moral zamenjati. Imajo pa te kie 1998 eno muho in sicer se dostikrat kar same od sebe zaklenejo, tako da ni pametno puščati ključa noter – ko sem to omenil na servisu, so se mi režali, da se dogaja vsem; jaz to imenujem avtomatsko centralno zaklepanje. Sicer pa sem menjal le olje, filtre itd in gume, cukal ali kaj drugega motor ni zafrkaval nikoli. Prevozil sem okoli 80 000 km, moj predhodnik malo manj, z ženo sva bila tudi na potovanju po Franciji in Beneluxu in stvar se je odlično obnesla. Goriva porabi v mestu kar precej (poleti okoli 9, pozimi pa 10), na dolge proge pa je bistveno manj požrešna; po Franciji, če nisem divjal po avtocestah, je bila na daljše razdalje poraba malo več kot 6 litrov, kar je malo za 1800 kubikov in čez 100 konjev.
Na servis sem ga vozil k Eriki Tošnjak (ja, ženska mehanica!) v Dolnice (med Pržanjem in Podutikom), Ulica Nade Čamernikove 2, in sem bil izredno zadovoljen. Punca (delata tudi njen oče in mož) je zelo solidna, zadevo popravi, če se le da, in ne zamenja takoj, ne menja potrošnih stvari (jermenov, filtrov itd.) brez potrebe in je tudi poceni, tako da jo toplo priporočam in zdaj celo izbiram avto, ki bi ga še naprej lahko servisiral pri njej (ima servis za Renault, Kio in Ford, pošravfa pa še kaj drugega). Prej sem za škodo hodil k dvema “znanima” mehanikoma, pa nista bila niti približno tako vredu kot Erika.
LP, Valter
Po mojem je veliko mondeov iz uvoza, amortiziranih rent-a-carov, tako da znajo biti kar zmahani. Vsekakor previdno!
Sicer pa glasujem za kio carens, če ste že pri kii in ste z njo zadovoljni. Po mojem bi za tri milijone zagotovo dobili novejši model (sestavljen že v okviru Hyundaija), ki je menda precej kvalitetnejši od prejšnjega. Ali pa kio carnival. Všeč so mi zadnji sedeži, ki se jih da spustiti v ležeči položaj (če recimo potujete daljše ture in bi otroci radi spali).