Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija kateri film

kateri film

Kakšen film izbrati, s kakšno občutljivostjo za slikanje v sončnih razmerah? Imam analogni fotoaparat (Minolta x300s, objektiv 28-210mm, staro že 8 let, vendar O.K.)

odvidno kaj bi slikala, npr. za slikanje fotk v naravi Fujicolor Superia 100, za “akcijo” Fujicolor Superia X-TRA 400, če pa želiš za dia potem pa Fuji Sensia… poglej si na http://www.fujifilm.com
LP

Za sončne razmere so priporočljivi filmi občutljivosti 100 ASA, saj nudijo obilo detajlov, zato omogočajo velike povečave brez večjih degradacij slike. To seveda velja za relativno mirujoče posnetke in snemane z nižjimi goriščnicami, ko je svetlobna vrednost objektiva še zadovoljujoča.

Če boš snemala bolj “teleobjektivsko”, se pravi bolj proti 210mm, se tam svetlobna vrednost objektiva precej poslabša, zato za te primere vzemi raje 200 ASA.

Če bo šlo še za hitre dogodke (šport), kjer skrajšaš tudi čas osvetlitve, pa raje 400 ASA.

Izberi vrednost, ki bo pokrivala večino posnetkov, ostali bodo pa že nekako… večina ljudi sploh ne bo opazila razlike.

Okoli firme filmov se mi pa zdi da je najbolje, če vzameš tistega, ki ga tvoj razvijalec slik priporoči. Filmi se namreč nekoliko razlikujejo v načinu razvijanja in v osnovni barvi celuloida, v dinamiki, v reprodukciji barv, zato bo recimo odličen Fuji film, razvit po Kodak recepturi in slike razvite v stroju, ki je optimiran za Kodak, dal bistveno slabše rezultate, kot jih sicer zmore.

Tudi jaz imam minolto (4 leta). To na filme seveda nima vpliva.

Uporabljam samo Kodak, ker se mi zdi, da ima najlepše barve. Pri fujijevih se mi zdi, da je vse preveč modro. Pa še to vedno nosim k istemu fotografu, ki ve, da nisem z vsako sliko zadovoljna in hočem imeti nemodre slike. Da je bela res bela! Vse se da naštimat na njihovih mašinah.

Poleti imam 100, ampak samo za na morje. Drugače pa 200. Ker če je slabo vreme oz. bolj zvečer, pa objektiv bolj proti 200 takoj zmanjka svetlobe. 200 je res univerzalen.

Pozimi sem tudi na snegu slikala z 400, ker je bila ravno v aparatu, pa se na slikah ni nič poznalo.

New Report

Close