kateri je najboljši probiotični jogurt?
Če že govorimo o zdravju in o tem, kaj se priporoča kot zdrav jogurt, je vsekakor potrebno vedeti nekaj zadev. Npr. o jogurtih, ki jih (v Merkatorju npr.) celo prodajajo kot “zdrava prehrana”:
“Probiotični jogurt Zdravo življenje z različnimi okusi
Razlaga: Na pokrovčku jogurta piše, da je dodano sladilo, in če pogledamo deklaracijo, vidimo, da je dodan tudi aspartam (E 951), za katerega smo že pri probiotičnem napitku zapisali, da škoduje zdravju. Poleg omenjenega sladila pa ta jogurt vsebuje še barvilo karmin (E 120), ki sicer spada med manj škodljive aditive, ker povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
Vsebnost mlečne maščobe je za najhrano še komaj na meji sprejemljivosti.
Iz gornje analize je razvidno, da moramo biti kupci pri nakupih zelo pazljivi. Vsakokrat moramo prebrati deklaracijo izdelka in ne smemo verjeti samo lepim besedam in oglasom trgovcev. Svetujemo vam, da se izogibate živilom, ki vsebujejo nepotrebne dodatke.
Ker govorimo ravno o jogurtu, svetujemo nakup navadnega jogurta, ki ne vsebuje nobenih zgoraj navedenih dodatkov (jogurt do 0,5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} maščobe) s probiotičnimi kulturami, in mu sami dodajmo sveže sadje, lanena semena, pšenične kalčke … Za takšen jogurt pa res lahko rečemo, da je najhrana za najzdravje.”
Skratka, le redkokateri jogurt je resnično tudi zdrav. Tudi probiotični niso izjema. Glejte deklaracije.
Jaz pa pogrešam tistega navadnega od Ljubljanskih mlekarn, ki je bil včasih, se mi zdi da enkrat pred letom 91 (stara, ja :-)))). Tak fajn kompakten je bil, ne vem, današnji so mi pa vsi, tako navadni kot sadni, nekam “mokasti” al kako naj to opišem. Se morda še komu tako zdi?
Drugače pa za zaprtje namesto jogurtov kar suhe slive namočim v vodi, tista vodka požene, da je kaj Pa kava, Donat … Jogurt mi ne pomaga ne vem kako.