kateri likalnik za lase?
Imam tanke, srednje goste valovite lase, ki jih ob nepazljivosti lahko hitro skrepam. Kateri likalnik bi bil najbolj primeren (lahko tudi profesionalni) ter katera zaščita pred vročino? Rada bi gladek, sijoč izgled las. Zadnjič me je frizerka polikala in mi je bilo zelo všeč, mi je pa rekla, da je pri likanju pomemben dober likalnik.
Uff,
zdaj si najdla pa mojo temo.
Lahko ti pomagam iz vidika poškodb las… in napak delovanja gladilnikov.
Iz mojega vidika bi ti priporočal:
(moram najti teste ki smo jih opravili; GHD pa ga ne najdem na netu.. bom dopisal.)
– ne rabiš Ionov.
– nikoli ga ne začni uporabljati ko lučka ugasne… počakaj okol 10 sec.
– ploščice naj bodo velike, ker je tako temperatura konstantna ko gladiš lase,
– ne uporabljaj več kot 180-200C (lahko pokažem slike poškodb)
– ploščice NE cromirane ne kovina – naj bo keramična prevleka….
še bom dal imena najboljših tehničnih… tudi varnih za lase.
Bom jutri, ko pridem do podatkov.
Moram pa rečt, da sem hotel tu gor objaviti svoje delo 7 let – koža in lasje… in tudi podrobnosti, ki jih proizvajalci ne objavijo – pa tudi frizerji so svojega vredni – pa mi moderatorka niti odgovorila ni.
Tema termična in mehanska poškodba las!
Imaš idejo kje to objaviti na MONu – razen tu?
Termična poškodba:
-Temperature 180-200C so pretežno varne za lase.
-Las je idealno oblikovati, ko je rahlo vlažen; kot če ste v vlažni kopalnici. Če je preveč vlažen, pride do eksplozij v LASU – ga prav minirate!
-Ne uporabljajte gladilnikov takoj ko se prikaže Ready signal (izdelki imajo T overshoot).
-Bolj kot stiskate lase(brisača, gladilnik, glavnik) večje mehanske poškodbe naredite. Mokri lasje so še bolj občutljivi na mehanske poškodbe – so mehki kot nohti pod vodo!
– Gladilnik naj ima NEkovinsko prevleko(cromiranje ni ok) ala keramika…
Večina plastičnih glavnikov je narejena tako, da ima oster rob prav tam, kjer las drsi – med “zobmi”. Kupujte glavnike, ki so gladki “na kontaktu” z lasi.
Občutek, ravno prav hitro pomikati preko las je pomemben; nekako “2-3cm/sec” bi rekel tehnik. Kar pa pri uporabi pomeni nekje na 15 cm nekako 3-4sekunde; potem pa je še pomembna gostota las.
Kemične zaščite ni! Je samo zaslužek multinacionalk ker prodajo vodo pa malo prfuma. Morda (ok se strinjam) vlažni lasi + silikon. Sam priporočam:
Oba sta se na testih z Straightnerji odlično odrezala
Kerastase Elixir Ultime sealing the cuticle
(to get more shine/ smoother hair feeling)
and
Kerastase Nutritive Nectar Thermique
(closing of cuticle/repair of lipids).
Tega materiala imam toliko, da ne vem kaj objavit….
Še slikca:
1. Narejena luknjica v ovoju lasa, nekje 60{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ovoja uničena.
2. Dobesedno stopljen ovoj lasa, ker je temepratura visoka.
Desna stran lasa relativno dobra, recimo nekje na 5 do 10cm od lasišča.
Lasje so poenostavljeno sestavljeni
iz ovoja (nekako lusk)
in
jedra (nekako vlakna, stebla, ki se prepletajo).
Luske so zažčita pred okoljem, med tem ko jedro da lasu mehanske lastnosti. Potem je tu še barvilo – melanin, ki je skrit predvsem na meji med luskami in jedrom. Barvilo nima mehanskih lastnosti.
Super hvala za vse nasvete! Me pa zanima ena stvar pri teh zaščitah pred likanjem… Jaz uporabljam eno Scharwkopfovo varianto za dva evra in pol, ki je očitno nateg… Sem pogooglala tvoja predolga, ki pa sta kar recej draga. A obstaja kakšna cenejša alternativa? Pa da ni kar nekaj.. Ker potem je najbrš brezveze kupovati neke poceni zaščite, je čisto vseeno ali je ali ni?
Sušenje las!
(Žal tukaj ne morem pisat v nadaljevanjih enega posta…)
Torej, veliko ljudi misli, da sušilec las doseže temperature nekej 80-100C – pa se motijo. Ob uporabi nozzle (kaj je to v slovenščini – šoba?) se temperature dvignejo nekje do 140C – še sprejemljivo. No potem pa še PREBLIZU in uporaba kakšne krtače, pa pridemo ponovno preko 200C !!!!
Hitrost zraka je bolje kot višja temperatura. Mi doma si vsi sušimo na 1ki. V kampu se sušimo kar pred kaloliferjem..
NIKOLI
– ne uporabljajte sušilca bližje kot 3-4cm – boste zažgal lase.
– kovinske krtače NIKOLI, raje plastično. (Tehnično – prenos toplote kovina las je uničujoča.)
– sušenje las v SUHEM prostoru. Ne v vlažni kopalnici – ker je relativna vlaga visoka (jalovo delo).
– Ionov ne rabite – potegavščina čista; (raj men dnar pa bomo kavo pil)
–
KRTAČA
obstajajo odlične krtače, ki jo daš v roko kot POL-jajček, brez ročaja. Pini so nekje premera 1 do 1,3mm in 2cm dolgi flexibilni. Ko prideš do vozla se pin upogne in ne poškoduješ las pa še cuka ne…
Ne vidim, prava plastika je odlična. Malo Olj na las pa je še boljš. WetGoods – olja so tudi velik boom, arganovo olje če se prav spomnim je bil odličen – bi moral preverit…
PRHLJAJ,
to je pa tema zase. Predvsem je posledica premalo sprane glave, visokih temperatur hairstylinga in napačnih pokrival – znoja + malo genov..
pa drugič naprej.. zdej pa vun!
Meni osebno najboljši in ga ne menjam za nič je Paul Mitchell Neuro Style <3 LOVE! LOVE! LOVE!
V eni potezi lepo zgladi lase, je profesionalen, in je mogoče nastavit temperaturo. Res najboljši likalnik.
Jaz sem ga kupila od moje frizerke, drugače pa lahko pogledaš tud v njihovi spletni trgovini: https://www.paulmitchell.si/sl/shop/neuro/ravnalci-in-kodralniki2/neuro-style.html
V frizerskih salonih ali tu: https://www.paulmitchell.si/sl/shop/neuro/ravnalci-in-kodralniki2/neuro-style.html
Jaz pa imam tega mini: https://www.paulmitchell.si/sl/shop/pro-tools/ravnalci-in-kodralniki/express-mini-smooth.html, in mi je top za tiste krajše lase zadaj in pinjo, pa na morje ga vedno sabo nosim Ful je močen, ne uniči las in fajn, ker je tako majhen in ga brez težav dam v torbico, tako da ga vedno vzamem sabo na kakšne vikend zabave, ker drugače sem ob koncu večera že na pol kodrasta