Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem Kateri novi karavan kupiti?

Kateri novi karavan kupiti?

Enkrat v prvi polovici leta 2019 bi kupil novega karavana(do 18000 eur, raje manj :)).

Pogledal sem si: https://siol.net/avtomoto/testi/veliki-primerjalni-test-devetih-druzinskih-karavanov-slabega-ni-razlike-so-majhne-infografika-429424

Delal bi od 45-55 tisoč km na leto, večinoma po avtocesti. Precej sem navdušen nad Focusi(na tem testu niso glih best buy), predvsem nad bencinskimi 1.0 eco boost motorji,samo me skrbi da bo na avtocesti poraba velika(kolega vozi C-maxa z 1.0 eco boost motorjem po navadni lokalni cesti vsak dan cca 130 km s hitrosjo 90 km/h in je izredno zadovoljen s porabo).

Moje dileme:
Vzeti dizla ali bencinarja?
Katero moč dizla/bencinarja vzeti, da bo poraba čim manjša?
Je Ford Focus kul izbira ali je bolj pametno izbrati kakšen drug avto?

Hvala.

Klasični nepoznavalec

Glede na število letno prevoženih kilometrov je brez dvoma smiseln razmislek o dizlu. Predvidevam, da se voziš na daljše razdalje, kjer pride dizel najbolj do izraza. Focus je dober avto, ti bo pa verjetno preveč porabil v izvedbi z 1,0 ecoboost motorjem. To je precej mestno orientiran motor. Pri Fordu me tudi moti, da se precej kvarijo – pa tudi garancijo imajo prekratki. Jaz bi razmišljal raje o kakšnem korejcu, novi ceed mi je recimo zelo všeč, pa tudi pelje se baje vrhunsko – tako vsaj pišejo v nemških avto moto revijah. V Avtobildu so ceeda celo označili za best buy, ki naj bi bil neke vrste novodobni golf. Tako vsaj piše v primerjalnem testu. Pa tudi 7-letna garancija igra pomembno vlogo. Je pa res, da so imeli na testu 5-vratno kombilimuzino, nisem pa prepričan, če je naprodaj že tudi karavan. Verjetno je, vsaj sodeč po slikah.

Hvala.

Mislim, da moraš najprej na testno vožnjo svojih favoritov oz. znamk, ki so ti všeč. Tudi, če bo na koncu cena višja za 2-3000€, tukaj ne šparaj. Veliko časa preživiš v avtu, zato ti mora odgovarjat. Konec koncev se ti bo (če boš vzel lizing) pri obroku poznalo nekaj 10€, na mesec, ki jih boš dobil nazaj s stroški uporabe. Meni najbolj odgovarjajo japonci, toyota ima recimo relativno nizke stroške vzdrževanja, ugodna je tudi kakšna škoda, če le ne boš pretiraval z velikostjo platišč. Preveri dimenzije pnevmatik in izberi platišča, katerih gume bodo stale 50-70€/kom. Poraba z manjšimi platišči bo nižja in boš dobil nazaj razliko v ceni zelo hitro.
Za tvoje kilometre ne razmišljaj o bencinarju. Sicer so motorji krasni, ampak tukaj ne bo računice. Sam sicer nikoli ne bi vzel dizla, ker ne maram njihovega delovanja, ampak če gledaš z racionalnimi očmi, ga boš vzel. Pri 90kmh bo vsak avto pil malo. Bencinar bo pa na avtocesti pil sigurno 6 litrov.
Zavedaj se, da je cena vozila samo polovica celotnega stroška, ki ga boš imel s tem avtom. Druga polovica gre v vzdrževanje, zavarovanje, gorivo itd.
Tako, da sprobaj 3-4 znamke in vzami tisti avto, v katerem se najbolje počutiš in imaš najnižje stroške.

New Report

Close