Kateri probiotični jogurt ima največ dobrih bakterij?
Tukaj imaš za dopolnila http://www.zps.si/hrana-in-pijaca/kakovost-zivil/test-probioticna-prehranska-dopolnila.html?Itemid=414
Tukaj pa stari test
Od izdelkov sta dobila najboljši SKUPNI rezultat B AKTIV LGG JOGURT (Dukat Zg) in Ego od LJ mlekarn.
Na koncu seznama (mislim da 7 ali 8 izdelkov) sta hoferjev milfina jogurt in activia natur. Precej višje je activia z okusom ananasa.
Vendar moraš vedeti, da je ocena sestavljena iz 3 delov: ocena deklaracije, probiotične lastnosti in senzorične lastnosti.
Najboljše SAMO probiotične lastnosti pa ima ProNutri iz Pomurskih lekarn, LGG jogurt je ocenjen malo slabše, ego še slabše.
Ostalo si pa lahko prebereš, če si npr. v knjižnici sposodiš revijo septmber 2009.
V isti številki so testirali tudi prehranska dopolnila s probiotiki. In njihovo priporočilo – kupiti dopolnilo ali jogurt?
VIR: Revija vip, september 2009:
Od šestih preizkušenih izdelkov sta imela samo dva ustrezno deklaracijo in sta vsebovala zadostno število probiotičnih bakterij v priporočenem dnevnem odmerku. Če upoštevamo navodila glede dnevnega odmerka, sta ta izdelka primerljiva s probiotičnimi mlečnimi probiotik_tabletka2izdelki, ki so bili na našem testu dobro ocenjeni.
Vsi drugi preizkušeni izdelki ne vsebujejo vsega, kar v deklaraciji zatrjuje proizvajalec, predvsem pa je število probiotičnih bakterij manjše, kot je navedeno in manjše kot je običajen dnevni odmerek – 109 ke na priporočeni dnevni odmerek. Fermental MAX pa celo ne vsebuje nič od tistega, kar je zapisano na deklaraciji, namreč probiotičnih bakterij v izdelku ni.
In odgovor na vprašanje v naslovu, ali uživati probiotični mlečni izdelek ali vzeti “tabletko”? Glede na v povprečju slabe rezultate preizkusa probiotikov kot prehranskih dopolnil in glede na to, da so bili rezultati testa probiotičnih mlečnih izdelkov (VIP št. 9/09) v povprečju mnogo boljši (med 12 ocenjenimi izdelki je bilo osem takih z “dobro”, štirje pa s “povprečno” kakovostjo), menimo, da je uživanje probiotičnih mlečnih izdelkov primernejše. Če že kupite probiotike v obliki tablet, potem kupite zdravilo, pri katerem mora biti učinek dokazan, in ne prehransko dopolnilo. Lahko pa od prodajalca zahtevate laboratorijski izvid za določen lot prehranskega dopolnila, ki ga želite kupiti.
Kdo pa je odgovoren, da neka trditev na prehranskem izdelku tudi drži? Zakonodaja pravi, da vsi v prehranski verigi. Torej sta tako proizvajalec kot prodajalec odgovorna, da izdelek vsebuje probiotične bakterije do konca roka uporabe. Če so navedbe na izdelku neresnične, kar smo pri štirih izdelkih na našem preizkusu tudi ugotovili, zavajajo potrošnike. Zato smo z našimi ugotovitvami seznanili tudi Zdravstveni inšpektorat, ki je odgovoren za nadzor nad tovrstnimi izdelki.
In katera sta tista dva dobro ocenjena pripravka:
VIR: Revija vip, september 2009:
Laboratorijske preiskave so samo pri dveh vzorcih, Yogermina c. m in FloraZym, potrdile, da so bila pravilno navedena imena vrst in sevov probiotičnih bakterij ter njihovo število. Pri vzorcu FloraZym z molekularno metodo ni bilo mogoče potrditi prisotnost deklarirane vrste Bif. Bifidum, rod Bifidum pa je bil prisoten.
je ob mojih tezavah s prebavo povedala, da bi za ucinek morala dnevno pojesti cca 30 probioticnih jogurtov. Problem je bil v nerednem iztrebljanju. Sla sem v bio trgovino v Kamniku, kjer so mi svetovali Probiotik (steklenicka 0’5 litra) in po nekajdnevnem uzivanju se je situacija uredila. Seveda zadevo se vedno uzivam, ne tako redno, pa vendar.
mene tudi pesti prebava vendar jogurtov ne jem skoraj nič saj mi ni všeč okus, že dalj časa razmišljam o probiotičnih kapsulah. Ima kdo izkušnje s temi http://www.vidastudio.si/si/kategorija/39/probiotiki-prebava … ali dejansko kaj učinkujejo ali je bolj placebo?