Kateri rastlinski napitek izbrati?
Tudi meni mleko ne paše telesu, a k sreči ga nikoli nisem marala. Nadomestka v pravem pomenu besede ni, še od daleč ne. Osebno mi je bilo preko 95{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} poskusenih napitkov ogabnih in jih sploh do konca nisem spila, še najbolj brbončice prenesejo nesladkan sojin napitek, tako da nekako za v kavo in kakšen musli uporabim tega. Ampak, to je moje osebno izkustvo, poznam ničkoliko tistih, ki prisegajo na rižev napitek, spet drugi na ovsenega. Poskusi nekaj njih in se odloči.
Najbolj okusna sta lešnikov in mandljev, tudi najdražja, jaz uporabljam največ ta dva. Dobro gresta v kosmiče in kavo. Rižev je dokaj nevtralen, lahko vzameš tudi tistega z vanilijo ali čokolado. Makadamijev meni osebno ni vreden tistega denarja. Sojin je precej slabega okusa, poleg tega se, vsaj jaz, soji izogibam. Kokosov (brez dodatkov) ima zelo izrazit okus po kokosu, ok je za kosmiče, za kavo ne toliko. Potem imaš še riževega s kokosovim, ta nima tako izrazitega okusa po kokosu. Ovseni nima izrazitega okusa, ravno tako ne proseni.
Jaz ne uporabljam samo enega. Najbolj vsestranska kombinacija pa se mi zdi rižev + sojin napitek. Je pa seveda odvisno od tega, za kaj vse bi napitke uporabljala.
Za čez ovsene kosmiče je meni super rižev, ker je sladkega in dokaj nevtralnega okusa. Tudi za v kavo mi je OK. Lešnikov (rižev z lešniki) je tudi odličen za kosmiče in kavo, ampak je drag, tako da tega kupim samo vsake toliko.
Za kuhanje uporabljam v glavnem sojinega. Sam po sebi mi ni všeč, ima pa to prednost, da ni sladek.
Zelo popularni so mandljevi napitki, ampak meni so ogabni. Kot tekoč marcipan, fuj.
Se je pa treba na okus navaditi. Jaz sem te napitke na začetku uporabljala samo za kuhanje in za v kavo, šele po kakšnem letu sem spet začela jesti kosmiče in podobno.