Kateri segmenti so najpomembnejši pri izboru DSLR za novinca?
Pozdravljeni,
vidim, da je tema o fotografiji na žalost pomešana med ostale teme, pa vseeno upam na kak konkretnejši odgovor.
Nameravam si kupit DSLR v roku 1-2 let (odvisno od financ), lahko tudi rabljenega. Nekaj časa sem uporabljala Eos D1000 (uporabljala predvsem scenske nastavitve in v okviru teh ročne), zdaj na žalost nimam nobenega fotiča razen tega na mobitelu. Teorijo sicer berem, mi je pa malo brez veze, dokler nimam DSLR-ja v rokah in se preko prakse poigravam z nastavitvami.
Moj fokus je makro, zanimivi arhitekturni okraski na stavbah ipd., igra barv, pokrajina, torej kateri segmenti naj bodo res kvalitetni? Jasno mi je, da spada še kak barvni filter in ND.
V reklamah tako radi poudarjajo visok iso, ki potem tako popači sliko, da visokega praktično ne uporabljaš. In pa več megapixlov, kar mi tudi ni prioriteta. Torej mi to dvoje ni prioriteta.
Kaj torej še ostane? Ali naj raje kupim en osnovni body (rada bi imela čimveč bližnjic na ohišju) pa ne vem, vsaj 5 ostritvenih točk, pa potem raje toliko boljši objektiv?
Cena za rabljenega z objektivom do 400, za novega do 900. Ne bi rada kupila čist osnovnega
Dokler nimam kamere v roki, ne morem hodit na foto. tečaje in se izobraževat glede same tehnike.
Že vnaprej Hvala za kak nasvet!
Glede na vse kar si navedla, bi cenovno morda prišel v poštev Nikon D3100 v kompletu z objektivoma 18-55 + 55-300 VR, Nikon D5100 v kompletu z Nikkor 18-55 VR + Nikkor 55-200, Sony Alpha ima tudi kar nekaj ugodnih kombinacij.
Jaz imam D5000 in me še ni razočaral. Drugače pa je bilo meni pri nakupu (in marsičem drugem) dosti v pomoč tole: Digital Photography School[/url], za tehnikalije pa dpreview.com/[/url]. Upam, da ti bo vsaj malo v pomoč.
Lp
Hvala za odgovor, sem šele zdaj videla, hvala tudi za linke. Dejansko je preveč informacij na spletu in težko je izbrat tisto, kar res potrebuješ.
Ne bi pa rada kupila premalo zmogljivega, potem pa čez 1 leto menjala za drugega.
A obstaja kak boljšak za rabljeno foto opremo, kjer amaterski in hobi fotografi prodajajo in kupujejo rabljeno foto opremo? Na bolhi je veliko tega, samo tisto me ne zanima.
Dobro razmisli ali se želiš s fotografijo bolj resno ukvarjati in ali je DSLR zate?
Takole je…
– DSLRja ne moreš nositi s sabo kar tako v žepu. Ponavadi imaš dosti problemov, ker je oprema težka in nepraktična. Sam nimam nekaj veliko opreme (imam tri objektive, zunanji flash in body) pa na izlete ne nosim vsega ker je enostavno preveč in pretežko…
– Če ga uporabljaš na “auto”, boš imela enake slike kot s kompaktom (če ne še slabše).
– Treba se je naučit delat z vsaj enim programom (lightroom, photoshop, itd…) če želiš res kvalitetne fotke.
Če misliš da zgoraj našteto ni nobena ovira, potem ga le kupi, samo nikakor ne KIT objektivov! Že po enem letu ti bo žal da si zapravila toliko denarja za objektiv, kateri ni dovolj svetlobno močen in hiter pri ostrenju! Ni važno tudi če imaš slabši DSLR (recimo D3100, ali D5100), bolj je pomembno kako dobre objektive imaš. Objektiv je na koncu koncev tisti ki naredi sliko.Tako da na tem nikakor šparat… Sicer pa kakšni fiksni objektivi niso slaba izbira. So majhni, lahki, hitro ostrijo, svetlobno močni in kar je najbolje – POCENI. 🙂
Sicer pa če si iz Ljubljane ali okolice se lahko zmeniva in ti posodim opremo za kakšno urico, tak da vidiš kako vse skupaj izgleda in če se splača dati toliko denarja.
Aja pa še to… Dobro je kupiti znamko fotoapatata ki ga ima večina tvojih prijateljev. Zelo prav pride kasneje v primeru če si želiš sposoditi kak objektiv.
Uh… Svojega maila ne objavljam javno zaradi spammov in reklam, ki ti jih potem nenehno pošiljajo… Lahko mi pa pišeš tukaj (in ti potem posredujem svoj pravi mail): [email protected]
Za večino fotk uporabljam lightroom. Je hiter in enostaven za uporabo. Še posebaj če imam fotke nekega dogodka ali koncerta (kar je okli 150 – 300 slik) jih vse vržem notri in na eni sliki korigiram stvari, nato pa kopiram iste korekcije na preostale slike, ki so bile slikane v podobnih svetlobnih pogojih.
Če pa imam malo več časa na voljo (oziroma malo fotk), pa uporabim photoshop in tam sliko “retuširam”.