Kateri stanovanjski kredit?
Jernej,
teoretično je prva ponudba s fiksno obrestno mero mamljiva, ja pa vprašanje, kaj se bo na področju obrestnih mer v bodoče dogajalo. Špekulacije so, da se bo evrska ključna obrestna mera letos najprej zvišala in šele kasneje znižala, ko se bodo inflacijski pritiski umirili. Posledično se bodo spreminjale tudi referenčne obrestne mere.
Bančno varčevanje mi je praktično izguba časa in denarja, zato mi je ponudba 2./(2) boljša opcija in odtehta višjo obrestno mero, še sploh, če moraš najprej varčevati. V tvojrm primeru se mi zdi, da naj bi vzel kredit in varčeval hkratno, kajne? Ocenjujem, da je razlika med anuitetama 2.(1) in 2.(2) ca 5 evro. Naslednja tri leta naj bi torej dodatno plačeval mesečno 45 evrov v varčevanje, ki pa jih prav gotovo lahko naložiš bolje.
Osebno bi razmišljal o švicarskem kreditu in naložbenju razlike do anuitete evrskega kredita. Čeprav evru napram švicarju trenutno ne kaže najbolje, je break even točka, ko se vrednosti kreditov izenačita, še daleč in mislim, da v kolikor toliko normalnih svetovnih gospodarskih in političnih razmerah praktično nedosegljiva.