Katero indukcijo izbrati
imam tole https://www.aeg.si/kitchen/cooking/hobs/induction-hob/ike64471fb/
meni je ok, ker leve ploskve lahko uporabljaš posamično, 2x majhni, 1x velik, ali pa 2x velik del.
desna stran pa je hitra in za manjše posode.
funkcija P je za res hitro segrevanje, plošča se lahko zaklene, drugih funkcij pa jaz ne uporabljam.
Predlagam ti da greš pogledat v par trgovin, da sploh vidiš kaj imaš na izbiro.
Mi smo imeli prej 8 let Gorenje, pa se je začelo dogajat da na najmanjšem delu (za npr.džezvo gor postavit) ni več prijela, pa začela se je pregrevat in posledično ugašat. Potem smo kupili malo dražjo Siemens. Je bistveno boljša.
Pa še nekaj, ne daj se zavest tistim ki forsirajo plin, ker ni indukcija nič slabša, če ne kupiš ravno najcenejših jajc. To da je samo za pogrevanje je navadna laž oz. nesposobnost uporabnika.
za vse pametne, par besed v razmislek.
je bila korona, pa eno leto žled, pa v bodoče bo še kaj.
ni pametno imeti/biti odvisen samo od enega vira/oz energenta (elektrike) , ali pač?
imeti VSE na elektriko-splošne porabnike ki drugega energenta tako ne morejo imeti (TV/pralni/pomivalni/hladilnik, laptop..) – ogrevanje/kuhanje in- prevoz.
ker če imaš malo “distibuirano”, pomeni, da vsaj nekaj “laufa”, recimo PLINSKI gorilnik za golaž pogret, oz bencin/nafta za it v trgovino ali k zdravniku. če štroma ni si potem na celi črti peš. (medtem ko imaš komot 3 jeklenke plina doma pa 5 kant po 20l benza)
mimogrede taka indukcija ima> 7kW moči
a imate 3f šthrom?? ker če imate 1f+ bojler (2kW) pa še stroj/sušilc 2kW, pa bi znala že kaka varovalka vun past na 10kw priklopu -40A!
ampak, kakor kaki brihti paše!
Se strinjam s tabo. Se je točno videlo ob začetku ukrajinske vojne, ko je bila panika za plin, kako fino je imet samo plin. Ste že pozabili?
Glej večina gospodinjstev ima gospodinjske aparate na elektriko. Eni jo dobijo iz panelov na strehi, drugi od elektro distributerjev. Marsikdo ima tudi kakšen gorilnik za kampirat. V hišah se dostikrat najdejo tudi peči, kamini, za ven roštilji. Poznam take ki živijo v bolj zakotnih krajih, ki imajo tudi agregate. Ljudje imajo marsikaj za back up. Kuhanje je še najmanjši problem če ni elektrike, vse ostalo je bolj problematično. Je pa v primeru izpada sigurno težje v blokih.
Pa še zadnji odgovor – ja pri nas je 3 fazni štrom.
Pomagajte, 10.07.2023 ob 10:42
Pozdrav, smo pred nakupom nove indukcijske kuhalne plošče in jaz o tem ninam pojma. Kaj vi priporočate, na kaj moram biti pozorna, kaj imate vi?
Hvala vsem že vnaprej za pomoč!
Imam Gorenje, pa me spravlja ob živce, ker ne piska, ko je plošča prazna in še prižgana. Na prejšnji sem imela to funkcijo in sem se razvadila. Drugače kar OK. Bom pa naslednjič Gorenje verjetno preskočila…
AEG. Ima mama. Je tiha-baje so pr kkšni zoprni ventilatorji, ko vre na določeni temperaturi, jo drži enakomerno; to je blo.men osebno zelo važno- če daš neki gor vret, enakomerno šklopota, sploh opazno pri nizkih jakostih- pri dostih se zadeva zaganja-zavre in mal počaka, zavre in mal počaka; kle pa pač enakomerno nežno lih tok da vre, k na priprtem plinu.
Čiščenje v nulo, ker ni gaug.
Sam jz sm še vedno raj za plin-mora bit na ognu kuhan…
Mama je šla na to iz lastne varnosti, da se ji ne bi zgodil kkšn pozabljen plin, ko bo starejša. Pa smo napeljavo za plin odrezali….
anti Buhtl, 10.07.2023 ob 13:41
za vse pametne, par besed v razmislek.
je bila korona, pa eno leto žled, pa v bodoče bo še kaj.
ni pametno imeti/biti odvisen samo od enega vira/oz energenta (elektrike) , ali pač?
imeti VSE na elektriko-splošne porabnike ki drugega energenta tako ne morejo imeti (TV/pralni/pomivalni/hladilnik, laptop..) – ogrevanje/kuhanje in- prevoz.
ker če imaš malo “distibuirano”, pomeni, da vsaj nekaj “laufa”, recimo PLINSKI gorilnik za golaž pogret, oz bencin/nafta za it v trgovino ali k zdravniku. če štroma ni si potem na celi črti peš. (medtem ko imaš komot 3 jeklenke plina doma pa 5 kant po 20l benza)
mimogrede taka indukcija ima> 7kW moči
a imate 3f šthrom?? ker če imate 1f+ bojler (2kW) pa še stroj/sušilc 2kW, pa bi znala že kaka varovalka vun past na 10kw priklopu -40A!
ampak, kakor kaki brihti paše!
A kdo vpraša če imate vodo ko kupujete pralni stroj?
Nekatere stvari so samoumevne.
Indukcija je prava stvar. Proti plinu je čiščenje igračkanje. Obvezno dve fazi in tretjo za pečico.
Saj se ne vračamo s časom nazaj, da bi pazil na izbiro energentov. Navadno kuhališče s higlight greli ima priključno moč nekje 6,4kW medtem ko indukcijsko kuhališče 7,1kW (med večjimi ploščami). 2,5 mm2 vodnik na dveh vazah je dovolj za priklop bilokaterega kuhališča. Tretja faza je še pečica. Tudi stara kuhališča z uporovnimi greli po moči ne zaostajajo.
Proizvajalci druga niti ne bi naredili ker 4 mm2 instalacije dela redko kdo ali skoraj nihče. Po standardu je za 2,5mm2 (20A AC) takoj 4mm2, ta pa prenese do 32A AC. Takšne varovalke se ne vgrajujejo v domače razdelilne omarice razen na posebno željo ali zahtevo.
Uporabnik504, 10.07.2023 ob 23:18
A kdo vpraša če imate vodo ko kupujete pralni stroj?
Nekatere stvari so samoumevne.
ni čisto tako, ste me malo presenetil s temle odgovorom glede na spodnji ekspoze, ki je pa povsem korekten.
namreč, ne govorimo ELEKTRIKA (voda) DA/NE, ampak KAPACITETA/zmogljivost.
nima vsaka hiša/stanovanje zakupljene ZADOSTNE kapacitete za recimo hitro polnjenje baterij vozila, četudi ima el priključek, kajne?
prav tako nima hišni vodovodni priključek kapacitete “hidranta”?