katero maslo je najboljše?
To pa nisem vedela, da uvažajo mleko?! Še pred časom ga je bilo pri nas preveč….
Tisto italijansko maslo, ki je bolj mazavo – si prepričana, da je maslo in ne kak namaz ali celo margarina. Namreč, surovo maslo I. vrste mora po zakonodaji vsebovati najmanj 82{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} mlečne maščobe ter največ 16{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vode – torej že sama zakonodaja precej omejuje proizvajalce in zato velikih razlik v mazavosti ne more biti, ker mlečna maščoba je pač mlečna maščoba. Dodana voda in druge sestavine pa lahko spremeni mazavost, a to potem ni več maslo temveč namaz….
Maslo iz LJ. mlekarn, pa pomursko je tudi ok, aja pa maslo iz Kobarida (Planika).
Maslo je (ko ga vzameš iz hladilnika) trdo in se zelo težko maže. Če je bolj mazavo kot drugo ima dodatke in ni več 100 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} maslo, ponavadi se to opazi tudi tako, ker ni rumenkasto ampak je bolj blede barve (bolj belo kot rumeno).