Katero oljčno olje je ok?
Grški so dobri, italijanski praviloma tudi, španski menda niti ne. Ponudbe je ogromno, najbolje, da vzameš enega extra virgin olive oil, lahko tudi v Lidlu ali Hoferju, pa poskusiš, kaj in kako.
Praviloma bodo ti mediteranski manj močnega, grenkega okusa kot slovenski. Praviloma.
Drugače pa je na tem forumu Šavrinka, kolikor se spomnim, imajo tudi oni oljčno olje.
Kjer so imeli 5 oljcnih olj kupljenih v trgovini in od domacih oljarjev kupljenih na trznici in so jih testirali v labaratoriju in okus in barvo in vonj ekipa oljarjev in presenerljivo so se najbolje odrezala trgovinska olja in najslabse olja s trznic, kar je presenetilo tudi prisotne oljarje in tudi cena je bila zelo razlicna in najcenejsa olja so bila iz trgovin.
Kjer so imeli 5 oljcnih olj kupljenih v trgovini in od domacih oljarjev kupljenih na trznici in so jih testirali v labaratoriju in okus in barvo in vonj ekipa oljarjev in presenerljivo so se najbolje odrezala trgovinska olja in najslabse olja s trznic, kar je presenetilo tudi prisotne oljarje in tudi cena je bila zelo razlicna in najcenejsa olja so bila iz trgovin.
[/quote]
Normalno, da je na dalmatinskih tržnicah štala. Olje je izpostavljeno vročini in po možnosti v kakšni plastenki od mineralne vode.
Kjer so imeli 5 oljcnih olj kupljenih v trgovini in od domacih oljarjev kupljenih na trznici in so jih testirali v labaratoriju in okus in barvo in vonj ekipa oljarjev in presenerljivo so se najbolje odrezala trgovinska olja in najslabse olja s trznic, kar je presenetilo tudi prisotne oljarje in tudi cena je bila zelo razlicna in najcenejsa olja so bila iz trgovin.
[/quote]
Na tržnici kupujejo olje samo bedaki.
Oljčno olje je kvalitetno tisto, ki se ga stiska hladno, brez segrevanja. Tudi obdrži kvaliteto, če se ga pri pripravi jedi ne segreva. Hladno stiskano je dražje, ker se ga na tak način pridobi manj kot če se oljke segreje. Okus pa je odvisen od vrste oljk. Svetle oljke dajo bolj grenko olje, zato se jih običajno meša s temnimi, ki dajo boljši okus, vendar manj olja. Cena olja naj bi bila odvisna od načina stiskanja, vendar vas trgovec z lahkoto pretenta. V kakovost ste lahko sigurni samo, če olje sami pridelujete doma za lastne potrebe.
Živjo! Pa da še jaz pristavim svojo žlico “znanja in vedenja”.
V družini imamo pridelovalca olja iz Istre, ki ga proizvaja za lastne potrebe, kar ostane, pa proda. Goljufij je ogromno in jih brez primernih tehnik težko dokažemo, sploh pri kmetih. Tako da je trgovinsko olje večkrat celo bolj “pristno”, kot tisto pri kmetu. Vsaj tako je v slovenski Istri. V južni Italiji ima olje močan, bister okus, rahlo pikanten. Odlično je. Baje manj mešano, če ga kupiš od lokalcev. Skratka, splača se iti z avtom in nabaviti zalogo 😛
Sama sicer kupujem oljčno olje le v Italiji (Conad, Coop …), ker je bistveno cenejše kot pri nas. Vsem, ki se vsake toliko zapeljete do Ikee ali Palmanove, svetujem, da se ustavite v lokalnih živilskih trgovinah in nabavite olje – npr. liter nefiltriranega čistega ekstra deviškega olja v temni steklenici dobite za 5 €. Če je kaka akcija, ste pa sploh zmagali. Potem pa izkoristite priliko in pobrskajte po široki izbiri italijanskih sirov (tudi parmezan je bistveno boljši in cenejši). Vsem gurmanom močno svetujem tudi ogled ponudbe italijanskih svežih testenin ala tortellini – cena je skoraj enaka kot pri nas, kvaliteta in okus sta pa … no, Italijani že vejo, zakaj je njihova kuhinja tako dobra.
Joj brez zamere ampak tukaj se pa moram vmešati. Sicer že primerjava trgovinskega in domačega olja je en veli nesmisel saj je kvaliteta povsem neprimerljiva. Je pa cena žal velik faktor zato razumem, da se marsikdo odloči za nakup trgovinskega olja. Žal bi za nakup izključno najvišje kvalitete hrane na vseh področjih vsi potrebovali veliko višje plače.
O okusu ne bom pisala, ker je le ta povsem individualen in je posledično lahko nekomu dalmatinsko ali olje južne italije boljše. Kot ima nekdo raje sorto leccino drugi prisegajo na istrsko belico itn. Ampak. Kvaliteta je pa neizpodbitna. In olja slovenkse istre in goriškega okolja so olja oljk na najsevernejši legi, ki omogoča proizvodnjo najkvalitetnejšega olja. Ta olja imajo največ antioksidantov, vitaminov, mineralov. Toplejši kot so kraji, bolj milo je olje in manj zdravilno je olje. Olje primerljivo našemu je recimo olje v Toscani.
Zato, da lahko prodajamo ekstra deviško oljčno olje mora imeti olje narejeno kemijsko analizo in senzorično oceno. Olje brez tega ne moremo tržiti kot ekstra deviško. Olje se prodaja ustekleničeno in z etiketo. Če ima še certifikat za ekološko pridelavo je to dodana vrednost.
Ko kupimo olje od nepoznanega kmeta, v stekelnici od radenske in ne vemo niti ali ima kakšno oljko smo neumnost naredili mi sami in ne moremo metati slabe luči na vse ostale oljkarje, ki delajo pošteno. In dobrih oljkarjev je v Sloveniji toliko, da imamo lahko samo eno težavo. Katerega med odličnimi izbrati.
Ko olje kupujete ga vsaj probajte. Barva olja je nepomembna. Olje mora dišati po zelenem. Recimo po sveže pokošeni travi, zelenem jabolku. Ko ga damo v usta nam v kotičkih zagreni in ko olje popijemo nas s kakšno sekundo zamika globoko v grlu zapeče. Te tri lastnosti so nujne za visoko kvalitetno ekstra deviško oljčno olje. Če nas zapeče v ustih je olje žarko in ga moramo zavreči. Ko 1x probate dobro olje ga boste prepoznali za vedno zato je vredno iti do kakšnega oljkarja že samo za to.
V trgovinah pa morate vedeti, da ne morejo zagotoviti pravih pogojev, da bi olje ohranjalo kvaliteto. Četudi je bilo ustekleničeno vrhunsko olje bo po mesecih na policah, na svetlobi in nepravi temperaturi hitro padala kvaliteta.
Katero oljčno olje kupiti je stvar presoje in okusa posameznika. Pri vprašanju kje pa izbrano olje kupiti ugodno, pa vam lahko pomaga aplikacija Nakupnik za android mobilne naprave.
Z enostavnim odčitanjem EAN črtne kode na škatli pridobite informacije, kje se da ta izdelek kupiti in koliko stane. Sami smo opazili, da so na slovenskem trgu med cenami istega oljčnega olja med posameznimi ponudniki prisotna odstopanja in so ob nakupu možni nemajhni prihranki.
Aplikacija je sicer namenjena pregledu trga in podpori optimalnega nakupovanja za vse izdelke, ki so v maloprodaji opremljeni s črtno kodo: gospodinjski aparati, bela tehnika, zabavna elektronika, orodje, pnevmatike, živila, pijače, čistila in še in še…
Povezave:
Vaš link
Vaš link
Meni je všeč Istrsko oljčno olje AUYO. Imajo grške korenine in tradicijo, tako da vejo kaj delajo, so pa locirani v Sloveniji, tako da ni težav s tem in imajo dobro povezavo z domačini. Vse je čisto organsko in hladno stiskano. IZOGIBAJTE SE CENENIM OLJČNIM OLJEM V TRGOVINAH, MEŠANE SO Z REFERINARIM ALI PALMINIM OLJEM. Le 100% je dovolj dobro za človeka in se splača dat za to. https://auyo.si/