Katero sadje imate najraje?
Vso poletno sadje, začnem z jagodami, potem maline, sem in tja borovnice, pa marelice, zdaj breskve in lubenice, kasneje slive, jeseni hruške, grozdje in kaki.
Nisem pa ljubitelj tropskega sadja, pozimi pojem komaj kako jabolko, sem in tja kako banano ali pomarančo ali mandarino, tako da sem do prvih jagod že hudo željna sadja.
Vso domace, letos ga imamo toliko, da ga ze stran mecemo. Jagode, cesnje, borovnice, maline, hruske, zdaj imamo cel kup sliv, breskev, tudi jabolka so ze. Edino grozdje mi je trgovinsko boljse, nase je kislo kot hudic. Sem pa veliko sadja letos lahko dala v skrinjo za smutije pozimi, naredila marmelade in vlozila za kompot.
Najboljši sadež za mene, domača jabolka, ki jo utrgaš iz drevesa. In jih imaš še za pozimi.
Potem sledi pa sezonsko sadje od čim bližje, če ga že na domačem vrtu ni,
_češnja, lepa dišeča, sladka
_marelica, sladka, mesnata,…
_mandarina, iz hrvaške, tiste prve obrane, sladke,….mmm….
_slive, če jih nimamo domačih, pa tiste iz srbije, velike kot jajce, okusne, sladke,…
_grozdje, če je iz domačih trt odrgano,…sladko in dišeče,…mmmm…..
_jagode, obvezno NIČ špricane iz domačega vrta, slastne, sočne, njami, njami,….
Potem pa seveda sledijo še lubenica, kivi, pomaranče, banane, melone granatno jabolko, itd,….
Banane seveda. Samo kaj, ko zapirajo in redijo.
Ananas tudi. Samo bolj občasno.
Spomladi češnje in jagode. Samo kaj, ko češnje napihnejo, jagode so pa polne kemije.
Pozimi mandarine in klementine. Samo kaj, ko so nekatere zelo kisle.
Na pomlad kivi. Samo ni vsak dober.
Pa jabolka. Samo niso vsaka dobra.
Hruške. Samo kaj, ko tudi hruške napihnejo.
Sveži dateljni. Samo kaj, ko so polni kalorij.
Same težave s sadjem. :))))
1. Pomelo
2. Ananas
3. Melona ( ne tista tamedena, prveč sladka).
4. male lubence Panvite iz Prekmurja
5. jagodičevje ( maline, borovnice, robide, kosmulje)
Potem se pa že konča.
Surovih jabolk ne maram, ker mi dvigujejo kislino v želodcu..
Od citrusov pa najraje sok iz limet, ker odlično ponaredi tudi slanost, tako da zamenjam za sol v živilih , če je le možno – pa bazične so, ne zakisajo telesa.