Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Katero znamko TV kupiti

Katero znamko TV kupiti

Pozdravljeni!

Prosim za nasvet. Katero znamko TV kupiti? TV nimamo že nekaj let in sem povsem zgubljena v ponudbi. Hvala.

Predlagam ti, da greš po trgovinah in vidiš, katera ti je OK. Najprej se boste najbrž odločili za približno velikost televizorja ter ceno, ki ste jo pripravljeni plačati za televizor.

Potem pojdi v trgovine in malo poglej slike, pa ne tistih njihovih posnetih, naj ti dajo kar na naveden kanal, da vidiš, kako približno izgleda. Tista, ki bo imela najboljšo sliko, naj bo v ozkem izboru. Vprašajte prodajalce za pluse in minuse televizorjev, ki vam bodo všeč.

Meni je pomemben tudi zvok. Marsikdo si danes dokupi zunanji zvočnik, ampak meni se zdi pomembneje, da ima že sam televizor dober in razločen zvok.

Da ti zdaj rečem Philips, pa Sony Bravia, je brezveze, ker je vsak model drugačen in najbrž da ima vsaka znamka v določenem razredu dober produkt. Ker pa ste bili toliko časa brez TVja, je mogoče tudi osnoven za vas dober, če pač ne želite ravno zapravljati za aparat.

Aja, če boste slučajno vzeli Telekomov trojček, dobite že tam 43 inčen televizor za 1 EUR!

Večina TV-jev je dejansko istih v smislu, da panele zanje izdelujejo v isti tovarni za različne firme. Izdelovalcev panelov pa je mislim da 3 ali 4 na celem svetu. TV-ji z istim panelom se potem razlikujejo samo v softverski opremi, kakovosti zvočnikov, opremljenosti ipd.

Paneli se seveda razlikujejo med sabo v kakovosti (in posledično ceni aparata). Torej med LG, Philipsom in Samsungom za 400 evrov ne bo opazne razlike. Bo pa opazna razlika med Philipsom za 240 ali Philipsom za 950 evrov.

Moj nasvet: kupi en srednji rang LED TV, lahko tudi manj znane firme + Amazon fire tv stick za 40 evrov. Na slednjega naložiš aplikacije in spremeniš butast TV v pametnega. Sploh če imaš T-2 ali Telemach lahko nanj naložiš aplikacijo za gledat TV. Deluje vrhunsko in še ima programabilni daljinec, ki nadomesti televizijskega.

Ali pa kupi TV z androidom – v tem primeru ne rabiš Fire TV sticka. Samo bo TV malo dražji.

Če denar ni ovira: jaz sem z mojim Ambilight Philipsom serije 7 zelo zadovoljen!

Mogoče kdo pravi drugače ampak pri televizorju dejansko velikost je pomembna. Televizor ne more biti prevelik.

Ko se enkrat odločiš glede velikosti pogledaš ostale stvari, ki so TEBI pomemebne.

Blaupunkt, Nordmende

Ja, in to črnobelega—-hahahaha

Imel sem Blaupunkt – 20 let je brez problema gajsnu
Imel sem Nordmende – ta je 10 let brez problema gajsnu

pa oba sta bila barvna

črno bela Iskra pa še 1 uro ni zdržala

Glede na to, da ste “izgubljeni”.. je torej relativno vseeno kateri TV kupite.

Zastavite si cenovno mejo ter željeno velikost – diagonalo.

En takšen “Rules-of-thumb” – torej kako na uč (palec) oceniti kateri TV je “boljši” je sila preprost: število HDMI vhodov. 4HDMI vhode imajo dobre televizije, 3 slabše, 2 pa cenene (namenoma šparajo).

“Pametni televizorji” so itak zgrešen koncept, ker polega zaslona kupujete še procesor za medijsko predvajanje – ponavadi preko Android OS-a. Se pravi, ko Android zastari, tudi predvajati ne bo več nič kaj dosti možno.

Tehnologije so pa trenutno sledeče:

b]OLED[/b] – organske diode (ki pravzaprav sploh niso LED, čeprav je tako zapisano v imenu), katerih prednost je črna črnina in boljši kontrasti. Glavna razlika do LED: Vsak piksel sije zase. Ker sije vsak zase je možen večji kot gledanja iz strani.
Ker ni potrebne dodatne osvetlitve od zadaj, so takšni televizorji lahko veliko tanjši od običajnih LED.
Vse zaslone izdeljuje LG.. Sony, Panasonic in Philips kupijo zaslon pri LGju in ga potem po svoje nadrgradijo s svojo programsko in strojno opremo.. pri Ambilight tehnologiji še dodatnimi zunanjimi LED svetili, ki “povečujejo” barvno sceno na ekranu. Ambilight je več različnih, takšne, ki znajo v primeru dominantne zelene na ekranu osvetljevati v zeleni barvi.. ali naprednejši, ki znajo na vsakem robu svetiti v drugi barvi – odvisno od scene na ekranu. V kombinaciji s HUE Phillips lučmi pa je tako lahko cel prostor osvetljen rdeče, če se nekaj dogaja v gorečem vulkanu 🙂

Negativno je, da so te TVji dražji in bolj dojemljivi za burn-in-efekt.. t.i. “Zapečeno sliko”.

LED oz. QLED.. Samsung pač zaostaja za OLED razvojem na področju TV in si pač izmišljuje nazive Q-LED, kao Kvantni LED je ena takšna reč.
Prednost QLED tehnologije je, da je lahko bolj SVETLA slika, ker ima pač dodatno osvetljevanje od zadaj in ni problem svetiti kot “nor”. Prednost pri postavitvi v prostoru, kjer je veliko osončenja.

Piksli LED TVjev ne sijejo sami zase in jih je potrebno osvetljevati od zadaj. Več različnih prisotpov je: generalna osvetlitev z robov, osvetlitev celotnega ozadja, osvetlitev “grozda” (skupine) pikslov, osvetlitev vsakega piksla posebej.
Odvisno od načina osvetljevanja pikslov je torej odvisna “točnost” kontrastov, kot tudi samih barv itd.
Manjši je tudi kot gledanja iz strani (osvetljuje pač bolj togo naprej, ne tudi levo in desno).

QLED so cenejši.. ker je tehnologija pač že dlje časa zunaj.

De omnibus disputandum..

AJa.. TV ekrane izdelujejo v t.i. “plahtah”.. vsaka generacija plaht je večja in s tem se televizorji cenijo. Iz ene plahte lahko izržeš več 43″ ekranov, kot 65″.. zato so večji zasloni dražji.
Večji, kot je zaslon, večja je tudi možnost napake pri pikslih.. kar seveda podraži večje TVje.

Fajn je tudi preveriti DETAJLNE Garancijske pogoje.. saj nekateri proizvajalci do določenega števila mrtvih pikslov, sploh ne štejejo kot “okvaro”.

De omnibus disputandum..

P.S. Okvare pikslov pri LED tvjih so različne: mrtev piksel (ves čas črn), ves čas sveti (bel) ali crknjena ena izmed 3 barv, slojev..

De omnibus disputandum..

Aja, o smiselnosti “Pametnih TV”jev in še drugih aspektih televizorjev smo pa že v tej temi: Kako kupovati TV?

De omnibus disputandum..

Za info, samih zaslonov Evropejci ne delajo že nekaj desetletij.. tudi Japonci so že obupali.. zadnji Sharp je svoje stvari prodal Hisensu (Kitajci). Panasonic se je poslovil skupaj s plazmami, Sony tudi že pred desetletjem.
Velik del televizorjev ima samo znamko nalepljeno spredaj (izdelovalec vsega je pa čisto drug), sem in tja kakšni modeli, da se potrudijo sami narediti ostalo.. programje, strojno opremo okoli zaslona.

V bitki izdelave zaslonov ostajajo Korejci, Tajvanci in Kitajci.

De omnibus disputandum..

Nordmende je v bistvu beko, tako kot Saba ali pa Telefunken. No ni nujno Beko, je pa ustvarjen pri erdoganu. Pač turška roba. Blaupunkt se je ful pokvari, TV ji pa znajo biti kupljen program. LOEWE je zakon temu primerna je cena

malce za dušo.......https://www.facebook.com/stvari.ajdovscina/

Nordmende je v bistvu beko, tako kot Saba ali pa Telefunken. No ni nujno Beko, je pa ustvarjen pri erdoganu. Pač turška roba. Blaupunkt se je ful pokvari, TV ji pa znajo biti kupljen program. LOEWE je zakon temu primerna je cena

[/quote]

Naš Nordmende je bil še iz starih časov, ko si tuj televizor dobil le v posebnih trgovinah in plačal z markami.
Mislim, da so bile to konsignacijske trgovine.
Mislim, da sta takrat Blaupunkt in Nordmende še delala kvalitetne izdelke, potem je pa Nordmende začel propadati in šel iz enih rok v druge roke.
Bilo je pa to se mi zdi še pred letom 1990.

Naš Nordmende je bil še iz starih časov, ko si tuj televizor dobil le v posebnih trgovinah in plačal z markami.
Mislim, da so bile to konsignacijske trgovine.
Mislim, da sta takrat Blaupunkt in Nordmende še delala kvalitetne izdelke, potem je pa Nordmende začel propadati in šel iz enih rok v druge roke.
Bilo je pa to se mi zdi še pred letom 1990.
[/quote]
Drži kar si napisal. Ampak to je že ful nazaj. Dans so ti Brandi tudi Grundig recimo v lasti Turkov in pod njimi trzijo svoje produkte, ki roko na srce niso nek presežek. Ampak to je lazje kot pa narest brand in ga predstavitev in ponuditi svetu. Tud Blaupunkt recimo po novem stanca belo tehniko čeprav je nikoli ni. Spet varianta kupljenega programa. Časi ko si kupil TV za celo plačo in si jo mel 10+ let v uporabi so žal mimo prav tako kvaliteta, ki jo opisuješ.

Kupil sem Panasonic 3D Plazmo za 1700 evrov in v navodilih za uporabo je napisano, da naj bi tv delovala 25 let.
Zdaj deluje že 9 let.

Imam same pozitivine izkušnje z znamko LG. Nobenih pripomb- imamo tri v hiši. enega 15. leto, dva pa 7. leto – biiig screeen,To je tudi znamka, ki je prisotna po večini mednarodnih letališč – gori petek in svetek….

Kritiziram Sony preko moje bližnje sorodnice -takoj po izteku tovarniške garancije samo sranje v preteklih 3eh letih- je obupala in nabavila LG .

Moj brat je nabavil LG.
Po enem letu ga je moral peljati na servis.

Kaj je to gajsnu? Crknil?

Drži kar si napisal. Ampak to je že ful nazaj. Dans so ti Brandi tudi Grundig recimo v lasti Turkov in pod njimi trzijo svoje produkte, ki roko na srce niso nek presežek. Ampak to je lazje kot pa narest brand in ga predstavitev in ponuditi svetu. Tud Blaupunkt recimo po novem stanca belo tehniko čeprav je nikoli ni. Spet varianta kupljenega programa. Časi ko si kupil TV za celo plačo in si jo mel 10+ let v uporabi so žal mimo prav tako kvaliteta, ki jo opisuješ.
[/quote]
Ti pa nabijaš na polno… Pri nas imamo v hiši tri televizorje, ter enega na vikendu. Dva televizorja sta stara krepko čez 10 let dva pa zelo blizu.. No vsi televizorji delajo kot šus. Res mi ni jasno kaj delaš ti s televiziji in me niti ne zanima.

Kaj je to gajsnu? Crknil?
[/quote]

gajsnu = delal

A bejž no od kje pa zdaj to, še ne dolgo nazaj je bilo pomembno le, da je večji od sosedovega.😁

[/quote]
Tih bod, veš kake puške Erdogan dela, sem čisto fasciniran zadnje cajte nad Hatsan Arms Company.😁

New Report

Close