Katoliška OŠ Alojzija Šuštarja
Kam menite kam to polje, po moje v GETOIZACIJO Sloveije. Ni problem katoliška osnovna šola, ampak je problem v tem, da je to ZAČETEK nekega procesa, ki je zelo nevaren.
PROBLEM se bo pojavil, ko bodo zasebne šole začeli ustanavljati muslimani, pravoslavci, hrvati, albanci.
JAVNO SOLSTVO deluje kakor pač deluje, vendar pa po končani osnovni šoli vseeno otroke nekako socializira ter vzgoji nekemu približnemu povprečju.
Z ustanovitvijo zasebnih šol prej navedenim bi se namreč še pojavil problem getoizacije, ker pri nas v Kranju – Planina- je tako da v enem bloku živijo Slovenici, v drugem hrvati, tretjem Srbi itd, če potem še dodamo zasebne šole navednih in še vsega kar zraven sodi dobimo kmalu GETO.
TO Kar sem napisal se verjetno naš ZVREKO ni zavedal, vendar prav to bo problem, ker bodo prej navedene etične skupine v Šloveniji zahtevale prav to, zavrniti pa jih ne bo mogoče – enakost pred zakonom.
Hvala Bogu, da bomo imeli starši končo IZBIRO, kam bomo vpisovali svoje otroke.
Seveda neustavnost in diskriminartornost, ker bodo morali taki starši za to izbiro dodatno plačati (poleg tega, da kot davkoplačevalci že plačujejo javno šolstvo) ostaja.
Verjamem pa, da tovarišice, katerih primarna preokupacija je kuhanje in pitja kavice in kajenje po zbornicah, malce skrbi…
Dokler se bo spoštoval zakon mislim da se tega ni treba bati. Jezik in vsebina sta predpisana.Kar se tiče verskega pouka, kar te žuli,pa tega v naši šoli ne sme biti. Če bi se malo poglobil v situacijo v Evropi bi lahko ugotovil, da razne religije organizirajo verski pouk v svojih ustanovah ni jim pa cilj šola kot taka. Getoizacija pa poteka zaradi okolja v katerem je šola ne pa zaradi šole same.
Analitik, preden boš vpisal otroka v katoliško šolo, ga vsaj vprašaj, če želi vsak šolski dan začeti in končati z molitvijo. Ampak verjetno ga ne boš vprašal, ker boš izbiral ti, ne pa tvoj otrok.Zame je to navaden egoizem. Vere se ne da vsiliti. Kar pa se tiče raznih dodatnih prispevkov, ki jih bodo starši bojda plačevali – žalostno, ko pa ima cerkev kot inštitucija resnično dovolj sredstev!!! V kateri zbornici kadijo? Koliko je še tovarišic?
Punkufer, a ti otroka vprašaš, preden se začneš z njim pogovarjati, katerei jezik želi imeti za materni jezik?
Če da in če mu potem ustrežeš, kapo dol.
Če pa ne, pa v tej svoji kritiki nisi konsistenten. Ali pa si prebral ustavo samo do 7. člena, naprej pa ne. Vidiš, to je vaš problem.
Ali pa morda odrekaš staršem pravico, da bi otroke vzgajali v duhu in vrednotah, za katere sami menijo, da so najboljše.
Analitik!
1. Delaj s svojimi otroki, kar te je volja, me ne boli in ne zanima.
2. Da nekoga ne moreš v nekaj prisiliti, sodim po svoji izkušnji. Imam vse zakramente, pri verouku sem čepela (ker so doma sodili, da me morajo vzgajati v duhu in vrednotah, za katere so menili, da so najboljše), ko tistih, ki so danes v prvih cerkvenih klopeh, niti blizu ni bilo. Potem pa sem začela opažati, da se pri maši govori eno, v resničnem življenju pa se dogaja drugo. In zdaj delam velik ovinek okrog cerkve, čeprav se mi zdi 10 zapovedi še vedno krasnih in marsikaj drugega tudi.
3. O tem, da cerkev ima dovolj pod palcem in bi lahko marsikakšen evro namenila za šole, ki jih ustanavlja,pa ne poveš nič.
4. Tudi na moji zadnji dve vprašanji nisi odgovoril. Mislim, da vem, zakaj. Ker ne moreš.
Zadnjič sem prebrala v neki knjigi starejšega datuma naslednji stavek:
“Otroke naj starejši ne sprašujejo ampak naj jih gledajo.”
Dobro ne, upam, da razumeš.
Dandanašnji otroke nekateri starši sprašujejo vse mogoče. Kaj pa otrok ve? Kako naj se pa malček odloči? Namesto njega odločajo starši. In v odločitev kako bodo svoje otroke vzgajali, se nihče nima pravice vtikat. Nekateri starši so verni, nekateri atesisti. Taka je posledično njihova vzgoja, kajne. Ne boš odložil vzgojo otroka do 7. ali 15. leta in ga takrat milo vprašal kaj hoče, če sploh hoče.. do takrat naj pa raste kot kopriva za plotom.
Pamet v roke.
VN, jaz sem še vedno za to, da otroka vprašam (ne samo gledam, v tem res ne vidim smisla), kar seveda ne pomeni, da bo vedno po njegovem ali da mi bo vedno znal odgovoriti. Ampak če nekoga nekaj vprašamo, se iz tega navadno razvije pogovor, to pa menda ni škodljivo, ali? O tem, da naj otrok raste kot kopriva za plotom do 7. ali 15. leta, pa ni bilo pri meni nikjer govora. Le kaj bi jaz brez takih naukov kot je “pamet v roke”! Počutim se kot prerojena!!!
Lahko pa se bi v okviru šol dogovorili, da bi imeli tisti otroci, ki hodijo v cerkev (ali pravoslavni, ali muslimani) verouk v času podaljšanega bivanja. Tu bi še dodal, da verok ne učijo župniki itd, vsaj pri nas je tako, ampak razni prostovoljci.
To je predvsem praktična rešitev z več vidikov: ker bi se večina njihovih dejavnosti odvijalo v šoli, vi bili bolj nadzorovani, kot za cerkvenimi zidovi, PREDVESM PA ZA STARŠE, KI JIM POPOLDANSKI PREVOZI VEROUKU VZAMEJO CELO POPOLDNE.
Pa še nekaj na leto gremo redko v cerkev, kljub temu, da hodita dva otroka v cerkev, ker pač ne čutim potrebe, da bi hodili vsako nedeljo.
Zakaj sva jih z ženo vpisala verouku, zato ker ne bi rada da jih začne v pobrteti zaradi NEKEGA MANJKA premetavati od križa do harekrišne; v teh letih pa se itak že posameznik odloči.
verouk in vera v šoli nimata kaj iskati, to je stvar posameznika in ne celotne družbe, zato naj ostane verouk tam kjer je. Se pa lahko pogovarjamo o predmetu ki bi otrokom približal, kaj verovanje sploh je in vse religije tega sveta, kot splošno izobraževanje.
vsak otrok se začne v puberteti iskati, tudi v veri, bolj dovzetni za razna verovanja in sekte so versko usmerjeni ostroci, katerim starši ne znajo s svojim vzgedom privzgojiti določeno vero. V končni fazi je vsak otrok svoja osebnost in kot taka se lahko tudi svobodno odloči o svojem verovanju.
No, potem pa sploh ni problema. Ampak pravica staršev, da bi sami izbrali otroku vsebino in način dela v OŠ te pa vseeno žuli.
Z drugo besedo, si nestrpen, ker drugim ne pustiš izbire.
Sam ne hodim v cerkev zato, da bi beležil in se ukvarjkal s tem, kdo je bil tam včasih in kdo danes.
Zanimiva logika. Če ima Cerkev kapital moram jaz kot davkoplačevale plačevati ateistični šoli za njen obstoj. You gatta be kidding!
Sicer pa, če Cerkev ustanovi šolo in ji država plačuje SAMO program, kot je tudi mišljeno, profitira država. Zakaj? Ker ji ni treba investirati v infrastrukturo, kar je daaaaaaaaaaaleč največja investicija.
Vidiš, nimaš argumentov.
Analitik, praviš, da nimam argumentov. Kakšne argumente pa sploh hočeš? O čem pravzaprav? Zapisala sem samo nekaj svojih misli, če se kdo strinja, OK, če pa ne, pa tudi nič hudega.Pripisuješ mi nestrpnost, a tudi ti nisi poosebljena toleranca.
Mislim, da živiš v hudi zmoti, ko praviš, da imajo starši pravico izbirati vsebino in način dela v OŠ, ali pa je ta trditev nerodno izražena. O tem, kaj in kako se v kateri šoli poučuje, zaenkrat odločajo ustrezne inštitucije (ne glede na vrsto šole) in prav je tako!
Da so danes presneto glasni tisti, ki včasih niso imeli časa za mašo, je res, pa če ti je všeč ali ne. Cel kup takih je že v našem mestu, drugje pa zagotovo enako.
Pravzaprav me zelo zanima, kako bo katoliška osnovna šola funkcionirala, kako se bodo zaposleni spopadali z vzgojo osnovnošolcev (lepa beseda žal mnogokrat ne najde lepega mesta), kar je grozno trd oreh, kako bo tam z birokracijo, ki je je v javnem (ne ateističnem) šolstvu vedno več itd.
Hm, ne vem no. Ko bi mene vprašali pred mnogimi leti, če si želim učenja kemije, verjetno še danes ne bi vedel iz katerih atomov je sestavljena molekula vode, kaj šele železov kršec. Koliko več učenja, samo zaradi egoizma! Namesto tega bi se morda lahko šli ravbarje in žandarje. Ali pa kavboje in Indijance, ali pa partizane in Nemce. Ne, te ne, potem bi morali imeti še domobrance, to pa nobeden ne bi hotel biti.
Mik, brez smisla so primerjave katerega koli šolskega predmeta z vero. Eno so dejstva, ki se jih moramo učiti, če so nam všeč ali ne (da pa po mnogih letih marsikaj prav pride, si verjetno že doživel), nekaj čisto drugega pa je verovanje. V to pa se človeka ne da prisiliti in se ga tudi ne sme. Priznam, da sem se zgoraj neumno izrazila: otrok o tem res ne more soditi, ampak mladostnik pa že lahko. In če mladim poučevanje v katoliški šoli ustreza, naj jo obiskujejo, jaz je pač v njihovi koži ne bi.
Če si spet našel kakšno dlako v jajcu, se pa oglasi.
Mene ne bi motilo poučevanje budistične, evangeličanske, mormonske, muslimanske, pravoslavne, židovske…. ali katerekoli vere, jih pa v svoji koži zaradi svojega prepričanja ne bi obiskoval, še manj pa prepričeval koga, da njegova vera ni prava in kako naj vzgaja svoje otroke. Prav vsaka verska je po mojem mnenju boljša kot nobena vzgoja.
Ah, ko sem se počasi prebil skozi vaše prispevke sem prišel do enega zaključka. Neverni, da ne rečem ateisti, ste pravzaprav fovš vernim staršem, ki imajo končno možnost vpisati svoje otroke v kakovostno osnovno šolo.
Drugače pa, država nikakor ne bo plačevala nič več ali manj, kot plačuje vsaki drugi osnovni šoli. Vse ostalo bo morala primakniti cerkev oziroma starši. Verjamem, da bodo vrste ob vpisu doooooooooooolge…
A je treba molit ravno vsak dan ali ne, ne vem, mislim da ne, lahko se pa lahko pozanimam, saj imam prijateljico, ki obiskuje to šolo.
Vem pa, da ko se moli, je molit treba obvezno, in to tudi ateistom, drugače verujočim in tistim, ki molit ne znajo.
Prijateljica, ki sicer ni verna pravi, da ko molijo, tudi ona odpira usta in se dela da moli, čeprav ne zna. Kaj misliš zakaj takšno blefiranje? No, kakšne sankcije jo pa zaradi tovrstnega neznanja še niso doletele, in upa, da jo ne bodo do konca šolanja..
Vsekakor lahko. Glede na situacijo in neinteres za ustanavljanje zasebnih šol še od koga drugega pa bo najbrž mnogo težje vpisovanje ideološko neustrezno prepariranega kadra na višje stopnje. Konec koncev, kdo bi se šel konkurenco nekomu , ki mu je država “vrnila” (beri: šenkala) osnovna sredstva, mu plačevala tudi odškodnine, financirala pa mu bo tudi program?
In še to: vsi bomo posreno financirali nujno potrebne učne pripomočke kot so npr. razpela v učilnicah, rožni venci in poučne ekskurzije v Lurd, Brezje ali Medžugorje.