Katoliška OŠ Alojzija Šuštarja
En mal mem, dobro izbrano ime imaš!Nisem govorila o škofijski gimnaziji, zato mi ne očitaj podtikanja in umazanega dela!!! Tu se pogovarjamo o katoliški osnovni šoli. Tam bi naj molili na začetku in koncu pouka, to sem prebrala v časopisu (in najbrž nisem bila edina). Pa naj molijo, saj to ni centralni problem, mene bolj motijo nekatere druge stvari.
Boom, praviš, da je vzgoja primarna stvar staršev oz. družine. Saj jaz tudi tako mislim, pravim pa, da o učnih vsebinah in načinu dela (kaj se bodo učili in na kakšen način) ne odločajo starši, ampak ustrezna inštitucija. To pa menda ni isto kot vzgoja, ali?
Mmml, jaz nisem nikomur nevoščljiva, če bo otroka vpisal v katoliško šolo, ker mi je vseeno, to sem že enkrat napisala.
Nekateri, ki ste tu najbolj nestrpni in z veliko lahkoto drugim očitate podtikanja in podobne svinjarije, boste pa jutri verjetno z radostnim srcem sedeli pred oltarjem in glasno obžalovali svoje grehe. In še isti dan nadaljevali s svojim načinom pisanja …
A mi verni starši ne pačujemo davkov?
Je denar vernika za davčno uporavo kaj manj vreden?
Vidiš, zaradi teh stvari bo zadeva šla skozi na ustanem sodišču.[/quote]
ja, zato imate na razpolago državne šole, če želite svoje otroke imeti v katoliški šoli, potem naj cerkev, ki jo že itak financirate poskrbi za vas.
Točno tako. Nisem pa prepričan, da tako misli tudi RKC, ki je najbolj zainteresirana za (lahko rečemo kar) prevzem šolstva pri nas. In v razmerah, v kakršnih naj bi se pri nas dogajala privatizacija šolstva, je zaskrbljujoče kako bo to zgledalo čez 10 ali 20 let. Tudi kakšen bo učni program. Pod razmere mislim (morda namerno) uničevanje javnega šolstva in posredno onemogočenje oz. oteževanje morebitnim drugim interesentom s forsiranjem samo ene skupine ter nudenjem ji materialnih ter finančniih ugodnosti. Konkurence praktično ne bo, temu primeren pa utegne biti tudi program, ki bo vključeval tudi vzgojo, seveda v skladu z ideologijo.
Skratka, utegnemo imeti nekaj podobnega kot je bilo v bivšem sistemu, le drugačne barve. Pričakoval pa bi tudi poplavo osnovnih šol in vrtcev ter neproporcionalno manj srednjih šol in fakultet, kamor se bodo vpisovali predvsem le “moralno politički” primerni.
BTW, še zdaj mi ni jasno zakaj RKC ne ustanavlja recimo tehničnih srednjih šol, le bolj ali manj gimnazije.
In zakaj bi morali potem še vedno financirati državne šole, ki so dokazano slabše (primerjaj samo rezultate javnih in zasebnih srednih šol, pa ti bo hitr jasno)?
Gre za ustavno neenakost in materialno diskriminacijo vernih staršev in davkoplačevalcev.[/quote]
zato ker si davkoplačevalec, ja.
to o materialni diskriminaciji pa lahko nasloviš na RKC.
če je moj sin študiral v tujini, sem morala tudi sama plačati njegov študij, potemtakem sem tudi jaz in moj otrok diskriminirana, ker mu država ni omogočila študija pri nas. Jah najbolje, da od nje zahtevam povračilo stroškov ali spremembo ustave. Sem davkoplačevalec, pa moj otrok ni mogel študirati v Sloveniji.
In zakaj bi morali potem še vedno financirati državne šole, ki so dokazano slabše (primerjaj samo rezultate javnih in zasebnih srednih šol, pa ti bo hitr jasno)?
Gre za ustavno neenakost in materialno diskriminacijo vernih staršev in davkoplačevalcev.[/quote]
zato ker si davkoplačevalec, ja.
to o materialni diskriminaciji pa lahko nasloviš na RKC.
če je moj sin študiral v tujini, sem morala tudi sama plačati njegov študij, potemtakem sem tudi jaz in moj otrok diskriminirana, ker mu država ni omogočila študija pri nas. Jah najbolje, da od nje zahtevam povračilo stroškov ali spremembo ustave. Sem davkoplačevalec, pa moj otrok ni mogel študirati v Sloveniji.[/quote]
Država vsakemu omogoči študij v Sloveniji. Če pa kdo želi študirati v Ameriki je to povsem njegova stvar. Sicer pa ne vidim povezave med katoliško osnovno šolo in študijem v Ameriki.
Vidim, da se delate neumne in ne razumete koliko plača pri vsej tej zadevi država. Še enkrat, lahko si zapisujete zraven: država plača samo izvajanje od nje predpisanega šolskega programa. VSE ostalo je ne zanima. Verouk? Lahko, ampak ga mora šola plačati sama… Pouk o krotenju tigrov, lahko ampak ga mora šola plačati sama… Deset ur komunistične vzgoje na teden, lahko ampak ga mora šola plačati sama. In seveda se morajo starši strinjati s tem. Strinjajo se pa že takrat, ko otroka vpišejo na tako šolo.
Analitik pravi:
“In zakaj bi morali potem še vedno financirati državne šole, ki so dokazano slabše (primerjaj samo rezultate javnih in zasebnih srednih šol, pa ti bo hitr jasno)?”
Od kje pa tebi ti podatki? Primerjaš lahko enake z enakimi, torej zaenkrat gimnazije med seboj, ne pa srednjih šol kar povprek. In kaj kažejo tvoji famozni rezultati? Kaj je sploh merilo? Število zlatih maturantov? Število odličnjakov? Udeležba na tekmovanjih? Seznani nas s konkretnimi številkami ali pa ne trdi nekaj kar na pamet.
Dokler so naši razredi natrpani z več kot 30 dijaki, naše ministrstvo pa bi rado v doseženem znanju finske rezultate, so uspehi mnogih šol krasni!
Analitik, kako lahko navajaš naval na neko šolo kot edino merilo za njeno kakovost? In če bi že bilo: kako pa je kaj z navalom na nekatoliške gimnazije? Nisem sicer iz Ljubljane, a presneto dobro vem, katera gimnazija je med ljudmi dobro zapisana in kamor res pridejo tisti z najboljšimi ocenami, in katera manj. In na mojem koncu je enako. Vem pa tudi nekaj drugega. Otrok, ki se je pripravljen učiti, bo uspešen tudi na manj elitni šoli in pozneje na študiju.
Glede zahtev in pričakovanj trga pa tole: po katerih poklicih je največje povpraševanje? Baje po tehničnih. V čem so torej dijaki, ki so končali škofijsko gimnazijo, bolj podkovani od vrstnikov iz “javne” gimnazije, kar zadeva študij na naravoslovno-tehničnem področju?
Zakaj pišeš pravljice? Če, ako, ko…Pravilnik je jasen in vsak, ki ga bo izpolnjeval bo lahko ustanovil šolo. Paranojičen si do konca. Nobeden te ne sili da svoje otroke vpišeš v nove šole in nobeden te ne sili da svoje otroke vpišeš k verouku. Če se razglašamo za demokratično družbo potem moramo dovoliti možnost izbire tako v šoli kot v veri. Pa če nam je to všeč ali ne.
Nobeden te ne sili da svoje otroke vpišeš v nove šole in nobeden te ne sili da svoje otroke vpišeš k verouku. Če se razglašamo za demokratično družbo potem moramo dovoliti možnost izbire tako v šoli kot v veri.
A se ti hecaš? Noben te ne sili…..možnost izbire….? Cerkev poskuša prodreti v vse pore družbe in ti vsiljuje svoje nazore.
Kam si ti hodil v šolo ?
Jaz sem še iz generacije samoupravljanja. Ni bilo tako slabo. Smo se kar nekaj naučili, pa službe imamo dobre, nekateri so se celo povspeli do ministerskih funkcij. Da niti ne omenjam predsednika vlade. Pa naš vaški župnik je tudi iz te generacije.
Takle red kot ga ti opisuješ je takrat vladal v oficirskih šolah. Recimo v Bileći. In ti bi zdaj to doktrino prenesel v neke nadstandardne šole RKC in to v osnovni šoli. Bileča je bila namenjena prevzgoji po srednji šoli.
Kam si torej hodil v šolo ?
Ne govori o Bileči, ker je nisi doživela. Ne moreš primerjati Bileče z osnovno šolo. Mogoče lahko primerjaš Bilečo z golim otokom. Aja, ne boš, ker sta oba kraja plod tvojega časa, tvojega sistema in tvojega vzornika.
Da je pa vaš župnik iz te generacije se mi zdi kar logično. In predsednik vlade in poslanci in nadškof… madonca, iz KATERE generacije naj bi pa bili?
Daj no, pojdi se pripravljat na štafeto mladosti in ne piši bedarij.
No, in zakaj se ne boš odločil? Najbrž zato, ker nimaš interesa delovati v šolstvu :-))))). Ali pa morda zato, ker nimaš dovolj zagonskega kapitala. Morda tudi, ker smatraš, da bi ti to prineslo bolj malo dobička.
Če pa bi ti država kapital šenkala, ti izplačala celo kup odškodnin, imel pa bi tudi na razpolago precej kadra, ki ga tudi plačuje država, potem bi razmišljal drugače. Še posebej, če bi fural neko ideologijo in bi ti bil cilj absolutna oblast.
megaboy, na škofijski gimnaziji Šentvid, se pouk ne začne in konča z molitvijo. To ti enako zatrjujem kot dijakinja, ki si jo vprašal. Pouk se začenja in konča različno. Včasih z molitvijo, včasih z modro mislijo znastvenika, včasih z verzom pesnika, včasih z verzom ali mislijo o ljubezni in tako dalje. Ti dijaki tako vsak dan slišijo besedilo, modro misel, ki ga morda drugače ne bi. In to je dobro. Če si zapomnijo pet procentov tega in to uporabijo za svoje življenje, je vredno. Pouk se prične in konča v dobro za človeka in tako človeštva. Kar povprašaj, če je res.