Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kava – glavobol

kava – glavobol

A še komu pomaga kava proti glavobolu ali se mi to samo zdi oz. gre za placebo efekt, ker mi je pač enkrat pomagalo? Ve kdo kaj več o tem, in zakaj bi kava pri tej težavi lahko pomagala? Sicer je ne pijem z limono, kot eni priporočajo, (enkrat poskusila, pa nikoli več! :))), ampak mi tudi sama pomaga. Še kdo tak?

Aja, nisem pa zasvojena s kavo ali kaj takega, ker jo le občasno pijem, kak kapučino, ko pa me zadene glavobol, pa je treba turško skuhat… in si mislim, bolje to, kot razni Aspirini, Nalgesini…
(ker znano je namreč, da če si zasvojen s kavo in ne dobiš “dnevne porcije”, da lahko nastane glavobol zaradi odtegnitvenega sindroma – no, kot že rečeno, pri meni tega ni, a mi proti glavobolu kljub temu pomaga kava)

Sama kava meni ne pomaga; če pa si skuham kavo brez sladkorja in vanjo iztisnem limono pa je to najboljše zdravilo proti glavobolu. Mi pomaga celo pri migreni.

mogoče imaš nizek pritisk – od tega boli glava – kava dvigne pritisk – glava neha bolet.

Tudi jaz imam zelo nizek pritisk, pa mi sama kava ne pomaga. Mogoče le prvi trenutek. Bolj pomaga za dvig pritiska Red Bull. Vsaj meni.

Ja, meni pomaga in sicer ne pijem turške kave, zato mi proti glavobolu pomaga čist navadna brez limone, imam pa nizek pritisk večinoma.

Ja, imam nizek pritisk, ampak če si po kavi izmerim pritisk, ni nič kaj višji… sem se pa spomnila, da mi je enkrat nek zdravik (če ne ravno dr. Kersnik na forumu?) razložil, da naj bi glava razširila žilice v kavi, ki lahko povzročajo glavobol ko se preveč zožijo, zgleda da bo potem to ta mehanizem.

Nala, kaj pa ti misliš z “navadno kavo”? Jaz sem vedno mislila, da je turška navadna, a ni? :)) Ali misliš tisto iz avtomata?

ja, ker imajo tudi kake protibolečinske tablete nekaj kofeina. pa žile ti razširi, pa mislim da zaradi tega nekaj deluje.

Kok fajn, da glava razširi žilice v kavi 🙂 Simpatično.
Jaz sem zasvojena in ja, glava me boli za znoret, če ne dobim odmerka. Pa tudi oči ne morem do konca odpret, dokler nimam jutranje kave v riti…. Mi pa pomaga tudi, če me kdaj kava (uh, pardon, glava!) boli popoldne.

Joooj, sem šele zdaj videla! :)))) Torej, kava razširi žilice v glavi, ne glava v kavi! :)))))

Tisto pa najbrž ne bo držalo, da protibolečinska zdravila vsebujejo kofein in zato pomagajo, ampak ta zdravila – nesteroidni antirevmatiki (Nalgesin ipd.) delujejo na prostaglandine in s tem zmanjšujejo občutljivost za bolečino, evo, kopiram še odlomek dr. Pušenjaka, ki je že večkrat razlagal mehanizme bolečine in njenega odpravljanja:

“ob M se sprosti obilica prostaglandinov, ki po vsem telesu povročajo razširitev žilja, znižujejo prag za bolečino, povečajo motiliteto črevesja (gibanje) in seveda tudi krčenja maternice. verjetno zato vsi ali vsaj večina simptomov, ki jih navajate. protiprostaglandinska zdravila zato lahko zelo pomagajo, še najbolj, če jih vzamete že kak dan pred pričetkom M. Taka zdravila so nesteroidni antirevmatiki, kot so Ketonal, Nalgezin, Brufen, Naproksen, in vrsta drugih, podobnih…Seveda pa je potrebno vedeti, da ta zdravila “najedajo” želodčno sluznico, ki jo ščitijo “drugi prostaglandini” ,zato jih pri občutljivem želodcu oziroma pri morebitni želodčni razjedi ali gastritisu odsvetujem brez dodatne zaščite želodca.”

Kar pa zadeva širjenje-krčenje žilic, mislim, da sem se zatipkala, in da kava pravzaprav oži žilice, bolečino pa povzroča ravno njihovo pretirano širjeje/pulsiranje! Je tudi smiselno, ker če bi širila žile, bi nižala pritisk in ne višala!

Maja mene pa zanima kaj si ti po izobrazbi… Se mi zdi, da se mal velik spoznaš na te stvari… Ni nč zlonamernega, sam tako sprašujem.

Nimam pa pojma zakaj tebi kava pomaga proti glavobolu. Menda pomaga tudi to, če masiraš tretje oko.

Gabriela

Sem iz družboslovnega področja (FF), me pa že od nekdaj zelo zanima tudi naravoslovje, predvsem biologija in medicina (ki je nisem šla študirat samo zaradi “slabega želodca”, torej preobčutljivosti na določene zadeve…), veliko pa berem s tega področja, spremljam po internetu, zdravstvenih revijah in knjigah, medicinskih oddajah, predavanjih zdravnikov in alternativcev itd. itd., pa se že kaj nabere…
LP

Sej se mi je zdel da kej tazga, ker jaz nimam pojma da se po kafetu žile razširijo al ožijo… Zato me je zanimal.

Pa masiraj tretje oko, bo velik boljš:)

Lep dan

Gabriela

New Report

Close