kava
Zanima me, ali ima kdo izkušnje, kako prenehati s pitjem kave, ne da bi pri tem občutil neprijetnosti.
Stara sem 38 let in že vrsto let pijem kavo (2-3 dnevno). Ker pa sem že večkrat zasledila, da ti tudi kava pobira kalcij bi rada s tem prenehala. Vedno, ko to poskusim, tudi postopno, se mi pojavljajo težave, ker če npr. zjutraj ne spijem kave me začne boleti glava in to vse bolj in bolj, tudi še naslednji dan. Bolečine so hude, da mi je kar slabo in v takem stanju ne morem delat. Spremenila sem tudi prehrano, predvsem veliko sadja, zelenjave(večina presno), oreški,semena. Tako je kava res slaba in škodljiva razvada. Težave so morda povezane tudi s tem, da imam vedno( razen ko sem bila noseča) nizek pritisk, približno 95/60.
Hvala za vaše morebitne nasvete.
lahko ti povem iz lastnih izkušenj….popil sem 4-5 kav dnevno in pokadil 30-40 cigaret….minilo je že več kot dve leti,ko ne kadim in več kot eno leto ne pijem kave…o cigaretah ti ne bom razlagal,o kavi pa takole…dva tri dni po prenehanju me je bolela glava,prvi dan močneje kot drugi,tretji dan pa skoraj nič več…to je zaradi pomanjkanja kofeina….danes pijem 3 krat na dan zeleni čaj brez sladkorja in se odlično počutim…zeleni čaj ima tudi nekaj kofeina ,ampak mislim da samo 30%,glede na kavo….poizkusi zdržati 3-4 dni,pa te ne bo več bolela glava,če pa boš spila 2-3 zelene čaje pa sploh ne….
Tudi jaz sem pred dvema letoma prenehala s pitjem kave.Pa ne toliko zaradi tega, ker bi mi škodila, saj sem popila eno po zajtrku in eno po kosilu. Nehala sem zato, ker sem bila ofvisna od kave in me je vedno bolela glava , če je nisem popila.
Prve tri dni je tudi mene grozno bolela glava, saj je bila to abstinenčna kriza, telo je namreč zahtevalo poživilo, pa ga ni dobilo. Po treh dneh pa je bilo čisto O.K.
Meni je bil večji problem, ker je bilo pitje kave svojstven ritual in sem zelo uživala v njem.
Od takrat kavo pijem samo občasno, pa še to ne zaradi potrebe.
LP, Kaja
Hmm nevem sicer zakaj se kavi odrekate – veliko raziskav je pokazalo, da kava le ni tako škodljiva kot so pisali pred časom. Dobro je popiti 2-3 skodelice kave na dan. Sploh naj ne bi vplivala na tlak. Meni se zdi da popijem ogromno kave čez dan pa ni res, popijem 4-5 belih kav pa še to v taki šalčki za malo kavo. Tako da je vse skupaj nekje ena velika kava.
Bela kava je celo zdrav dodatek k prehrani, medtem ko crna deluje kot pozivilo (v njej je pac kofein). Ker se medicina usmerja k hujsemu zlu – nikotinu in njemu pridruzenim substancam, pitje kave ni tako “osovrazeno”. Res pa je, da ni zelo skodljivo, a je vseeno bolje tudi kavo omejiti. Po nekaterih raziskavah naj bi bila bolje “instant” ali prefiltrirana, po drugih pa ne, ces da je v tem vecja koncentracija kofeina.
Za svojega oceta si nikoli ne bi mislila, da bo nehal piti kavo! Kar pomnim, sem mu jo kuhala. Spil je po 5-6 krepkih skodelic na dan. Pa vendar je po tezavah z zelodcem prenehal.
Tudi moj fant ni mogel oci odpreti brez kave. Pa se je le odlocil, en teden nemogoce sitnaril (najraje bi mu sla spet kar skuhat kavo), potem je pa kriza minila. Zdaj popije kaksno skodelico cez dan, nikakor pa ne zjutraj na prazen zelodec, kot je bil vajen.
Vztrajaj, Vesna, ce ne bo slo, pa skusaj kolicino vsaj omejiti.