Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis KAVELJ 22- ponovno

KAVELJ 22- ponovno

Znašel sem se v težavi, ki mi že drugi dan (s presledki) otežuje bivanje. Če sem iskren, mi je celo nerodno postaviti to vprašanje. Bojim se, da pojasnitev preveč preprosta. Takole.

Ni mi jasno, zakaj je Orr nosil v ustih lesnike in kostanj (in zakaj ga je Natalyjeva vlačuga tepla s čevljem po glavi).

Nekdo mi je rekel, da je ravno to to. Da je to finta. Da nobenemu to ni jasno. S tem se nisem zadovoljil. To bi bilo zelo podlo do bralcev od pisatelja:-) Od začetka do konca romana pridno ohranja to vprašanje neodgovorjeno.

Še najbolj logična mi je razlaga, da je ves čas hotel biti v očeh drugih tepček, da bi s tem zakril namen pobega, ki naj bi bil genialna zamisel. To pa ne more držati, kajti ko Yossarian zve, da je Orr na Švedskem, zatuli: “Jabolk mi prinesite, Danby, pa divjega kostanja. Hitro mi prinesite lesnik in divjega kostanja.”
Zakaj ga je vlačuga tepla po glavi? Ker jo je najel, je odgovor. Že, ampak zakaj jo je najel?

Torej je moja razlaga povsem nesmiselna. No, to je to.

Mal si me spomnil na tisto bjondo pri Vikarki iz Dibleya, hehe…
Pol, ko ji vikarka pove vic, ona pa…

Tatja, si prebrala Kavelj 22 ?

Ali je Kavelj spet in?Aktualen je bil namreč pred 15 leti, ko smo ga brali vsi študenti (malo manj študentke). Razumel ga je sicer malo kdo, nekateri “kavlji” pa so ostali v naših pogovorih še dolga leta. D.

Sem, ampak ga bom morala še enkrat in bit zraven pozorna na lešnike, kostanj in vlačugo. Očitno me ta zadeva pri prvem branju ni zadela, ker se sploh ne spomnim, da bi se o tem spraševala…
Sej, una bjonda vikarko na koncu vedno sprovocira do daske, hihi.

Saj, Tatja, nekateri žal berejo knjige kot časopisne članke o prebavi lubenice med enajsto in trinajsto uro. Saj res, čemu sploh razmišljanje in spraševanje? Je sploh pomembno, da razumemo kaj hoče pisatelj povedati? Izgleda, da so tudi taki, ki jim rdeča nit knjige sploh ne pridoni v glavo. Nič zato, sploh če jo ne potrebujejo.

Okej, bom preslišala prizvok… Malo narobe si me ocenil, ampak vem, da je tega kriva moja razigranost in žlehtnoba izpred par dni.
Včeraj sem brala intervju s Hellerjem, kjer je razpredal, kako ga fascinirajo izpovedi drugih ljudi…Žena mu zjutraj, še preden zares vstane, bojda govori svoje sanje. Navedel je tudi primer prijatelja, katerega je v vojski masiral vojaški psihiater in ker ga je imel polno rit, mu je rekel nekaj brezveznega. V zvezi z ribo… Da je zmedel psihiatra. In Heller doda: Veliko takega je tudi v Kavlju 22.

Tatja, v tem intervjuju govori Heller o prijatelju Georgu Mandeli, ki je svojemu psihiatru, ko ga spraševal po sanjah, rekel, da je v roki držal ribo. To je tudi v Kavlju, ja. In kako se ti zdi Šola kreativnega pisanja, kjer si prebrala ta intervju?
Kaj pa tisti esej od Vonneguta? Si se že lotila vaj? 🙂

Ja, vsak dan napišem okrog 30.000 besed. Večino prepotentnih na temle forumu in se tako dajem v nič. Kdaj me bo srečala pamet?
Heller bo šel pa vseeno z mano na dopust, da bova potem na isti valovni. Oprosti.

New Report

Close