kavomat
Ima kdo tak kavomat: https://www.harveynorman.si/kavni-aparat-delonghi-ec685-6789siva-1?utm_source=facebook&utm_medium=cpm&utm_term=DREM_Added{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20to{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20cart{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20but{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20not{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20purchased{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20-{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2014{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20days&utm_content=carousel_izbrana{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20ponudba_USPji&utm_campaign=DREM{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20(FB)(RO)&fbclid=IwAR0FKuiX4fINrBjbV_XC7WFvJLGAg7WJov8NqLFMP1g77qoI_DJJcJE0yvI
prosim za mnenja, zelo rada pijem belo kavo
belo kavo? to je za espresso, kapučin, za penjenje mleka. Ali smatraš pod belo kavo kavo z mlekom? V tem primeru se opravičujuem (nesporazum)
mam doma dokaj podobenga saeca na ročko, karakteristike tam-tam, vestno opravlja svoje poslanstvo. Z delongijem ne morš falit
BTW isti kavomat kt je na sliki ga kupuje smeg pri njih, sam farbe so malo drugačne
Za espresso črno pravo kavo imam podoben avtomat. Zadaj v plastično posodo nalijem vodo. Najraje uporabljam destilirano vodo, ki jo predistiliram na električnem destilatorju. V aluminijasto ročko s filtrom nasujem grobo mleto kavo in vstavim ročko v avtomat. Pritisnem na stikalo za vklop in počakam dobro minuto, da se prižge zelena lučka. Takrat vklopim drugo stikalo, ki vklopi vodno pumpo in vroča voda pod tlakom teče skozi mleto kavo. Pod ročko sta dve skodelici, kjer se zbira espresso kava. Ta Delonghi na sliki je precej boljši od mojega avtomata.
Če se v teh kavomatih uporablja navadno vodo iz pipe se tvori vodni kamen, ki ga je potrebno vsake toliko časa odstranjevati. Dobijo se posebni tableti, ki se jih da na kavomatu v posodo za vodo, vklopi kavomat, da gre ta tekočina skozi cevko kavomata. Da se temu izognem imam že nekaj let kuhinjski destilator, ki v petih urah predestilira okrog tri litre vodovodne vode in tako dobim destilirano vodo.
Destilirana voda, ki se jo kupi v trgovini ali na pumpi ni dobra, ker je narejena lahko iz odpadnih vod. Ta voda je primerna za avtomobilske akumulatorje in likalnike. Ni primerna za prehranske namene.
Tu dodajam link kavomatov na mimovrste. Med njimi je tudi Delonghi.
https://www.mimovrste.com/rocni-espresso-kavni-aparati
Ravnokar sem govoril z bratom po telefonu in ima tega Delonghija tri leta. Takrat je dal za njega okrog 200e. Je zadovoljen z njim in rekel je, da gre v ročko tudi navaden Barcafe, samo podložiti je treba filter z odrezanim okroglim koščkom filterpapirja za kavo, drugače se drobne luknjice spodaj zamašijo. Pa kava v ročki ne sme biti preveč potlačena, da gre vrela voda laže skozi.
kaj pa tale, verjetno nekaj podobnega:
https://www.harveynorman.si/kavni-aparat-delonghi-ec235-bk
nekih bistvenih razlik ni med njima. 1000+ w moči, 15 bar črpalka, oba imata možnost ESE. ta je bolj plastičen oni bolj kovinski, na daljši rok je kovinsko ohišje boljša izbira. Delongi je tudi ožji, če maš malo placa v kuhinji je to tehten argument
https://www.njuskalo.hr/aparati-za-kavu/philips-saeco-poemia-odlican-aparat-oglas-24578534
tazga mam že ene 6,7 let. Tko ene 2,3kave na dan. Kavo kupujem v Italiji, v promet gre Illy, Segafredo, Lavazza, morda kak Pellini. Kava je čudovita, spenjeno mleko pa še bolj
tko vsake toliko (na 3,4 mesece) spustim čistilo skoz njega (ga kupujem v muellerju, heismann al nekaj takega, 250 ml na osnovi citronske kisline ga rabm tud za kuhalnik vode spucat), ročko očistim (predvsek obarvanosti) v vreli vodi v katero sem dal nekaj tega čistila (jo namakam od časa do časa splaknem pod vodo) in to je to
vode ne filtriram, kava je oksuna, težav s kamnom nimam (razen pri kuhalniku)
če piješ kakave, vroče čokolade je tista funkcija penjenja mleka NUJA!!!!!
saj gre v ročko, samo barcaffe ni najbolj za espresso…je dokaj “kislega” okusa tako pripravljen
[/quote]
Res je. Nekatere kave znajo biti kiselkastega okusa. Barcaffe sem dal kot primer kave, ki je fino mleta kava za turško kavo, da se tudi takšno kavo lahko uporabi v kavomatu. Ni pa najboljšega okusa.
Lahko kupite tudi kafetiero in z njo eksperimentirate.
https://www.mimovrste.com/priprava-kave/banquet-kuhalnik-za-kavo-bria-3skodelice
Imam podobno aluminijasto kafetiero, ki je stara že več kot trideset let in jo občasno še vedno uporabim. Na njej sem nekajkrat zamenjal gumijasto tesnilo. V spodnji del se natoči voda, nad vodo se v posodico nasuje mleto kavo in zgornji del se privije na spodnji del. Na šibkem ognju ali električni grelni plošči se potem to nekaj minut segreva in v zgornji posodi se zbira espresso kava.
glej če boš dajal kavo za turško kavo ročko jo doziranj manj kot tiste za espresso. ne je tlačiti, in pa za vsak slučaj se pripravi “na packarijo”…zna kava tečt na vseh straneh okrog ročke. Okus pa…
moje mnenje..poišči kako spletno trgovino z ita kavami, oz ko se sprostijo meje se s kakim iz foruma dogovori naj ti nabavi par različnih kav (cene tam so znanto nižje) in potem eksperimentiraj. PS kave lahk tud med seboj zmešaš in si ustvariš mešanico po tvojem okusu (to prakticira moja mama, njej s ita kave nekoliko premočne)
PPS kava iz kafetiere ne bo enakega okusa kt iz kavomata, tak da tisto kar je xrobe napisal ne drži popolnoma
iz kafetiere pride nekoliko temnejša, pa brez kreme/pene, dočir pri kavomatu pride za odtenek svetlejša in predvsem kremasta
če se registriraš pa mi na ZS pošleš kak tvoje email ti lahk pošljem slilke kave iz kavomata, ter iz kafetiere, tko za občutek da boš vsaj vizualno videla razliko