KAZEN – BREZ LUČI NA KOLESU
Danes zvecer se vracam domov na kolesu sredi Ljubljane na Slovenski cesti in me ustavi policaj ces da nimam spredaj luci- kazen 40 evr (20 polovicna).
Meni se zdi to nesmiselno:
1. Center Ljubljane je ponoci skoraj bolj osvetljen kot podnevi
2. Imel sem utripajoco luc zadaj in odsevnik spredaj pa me vseeno oglobi ces da rabis met luci spredaj in zadaj ponoci ali v slabi vidljivosti
ma ze kdo izkusnje s tem ali se spozna na zakone ali karkoli in ma kaksen nasvet.
Ce bom kazen moral placati jo pac bom ampak a se da kaj pritozit ali kaj, ker je blo res brezveze, pa 20 evr je pa vseeno nekaj (star sem 19 let in sem student)
Za vse pametne in uporabne komentarje bom hvalezen
Lp.
Da te ni kdo povozil. Luči so pomembne zaradi varnosti ne zaradi kazni. Če bi trčil z avtomobilom bi bilo veliko dražje kot 20€. Sem že velikokrat napisala da je cena praske na avtu po mnenju zavarovalnice Triglav 75€.
Ker si študent mislim da si toliko pameten, da boš izbral cenejšo varianto-luč za 10€. To kazen pa le plačaj ker je strošek postopka čez 100€ če se pritožuješ. Uspel sigurno ne boš.
Obvezna oprema kolesa obsega:
– brezhibno sprednjo in zadnjo zavoro,
– belo luč spredaj za osvetljevanje ceste ter rdečo luč zadaj,
– odsevnike na pedalih ali na boku,
– zvonec,
– ustrezno napolnjene pnevmatike in
– primerno nastavljeno višino krmila in sedeža.
Že vseskozi se pa sprašujem, zakaj 90 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} koles prodajo pravzaprav tehnično neustreznih za na cesto. Včasih smo te Ponyje kupili že ustrezno opremljene.
Edino pravilno, pa še te ni spametovalo. Taki bi morali plačat polno kazen da bi vas fino zabolelo in bi vam ego padel. Ne pa ta “diskount”.
Ti misliš da si viden, koliko si dejansko viden je pa druga zadeva. Kolesarji ste že tako hitrejši od pešcev, lutate kjer se vam sprdne, vozite po napačni strani, sploh ne gledate okoli sebe, za nameček pa ste kot ninje oblečeni v temna oblačila brez odsevnih teles ali vsaj luči.
Potem se boste pa pizdili “kako me ni videl” ?
Ne vidi se te tako kot 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} pešcev kjer vidiš le zalo slab obris, če si skoncentriran. Pa še to nihče ne upošteva cestnih predpisov prečkanja, huje ob cesti, … da slušalk v ušesih in telefona v roki ne omenjam.
Bizgeci brez izpita za avto se sploh nimate kaj oglašat.
[/quote]
Pametnega nasveta za avtorja pa tudi ti nimaš.
Lepim tukaj, ker so post medtem, ko sem ga citirala, izbrisali
Dejstvo je, pa če se ti (poprečan) na glavo postaviš, da si bolj viden z lučjo, večja vidnost pa pomeni večjo varnost, zafrustrirani škodoželjneži gor ali dol. Ponoči je vidljivost kljub osvetljenosti ljubljanskih ulic neprimerno slabša kot podnevi, pika. Kazen 20 evrov je pa tako simbolična, da bi se moral policaju še zahvaliti. Če bi le želel, bi sigurno našel še kaj (in zelo verjetno ti je to tudi razložil). Upam, da bodo začeli globiti tudi kolesarje, ki med vožnjo strmijo v telefon, enako tudi pešce. Prav tako k varnosti popolnoma nič ne prispevajo slušalke.
Pametnega nasveta za avtorja pa tudi ti nimaš.
Lepim tukaj, ker so post medtem, ko sem ga citirala, izbrisali
Dejstvo je, pa če se ti (poprečan) na glavo postaviš, da si bolj viden z lučjo, večja vidnost pa pomeni večjo varnost, zafrustrirani škodoželjneži gor ali dol. Ponoči je vidljivost kljub osvetljenosti ljubljanskih ulic neprimerno slabša kot podnevi, pika. Kazen 20 evrov je pa tako simbolična, da bi se moral policaju še zahvaliti. Če bi le želel, bi sigurno našel še kaj (in zelo verjetno ti je to tudi razložil). Upam, da bodo začeli globiti tudi kolesarje, ki med vožnjo strmijo v telefon, enako tudi pešce. Prav tako k varnosti popolnoma nič ne prispevajo slušalke.
[/quote]
Jes čorava il šta ?
Sploh ne veš koliko težav povzročiš v prometu s slabo vidnostjo, tudi če te nihče ne zadane. Ko boš enkrat v avtu kot voznik boš štekal, zakaj je pomembna dobra vidnost, pravilna smer vožnje…očitno kazen ni zadostna, da bi te spametovala ampak iščeš obvoze. Zaseg kolesa bi predlagal jaz, nazaj ga dobiš ko opraviš kako usposabljanje, kjer ti v praksi pokažejo kaj pomeni slaba vidnost v prometu.
Plačaj polovičko (jbg, kazen ti ne gine, nobena pritožba te ne reši), nato pa pri Kitajcu nabavi komplet luči (stane manj kot 5€), da se boš izognil nadaljnjim globam, pa še za ostale udeležence v prometu boš viden.
Sorry, jaz sem na kolesu vse leto, pa mi grejo kolesarji, ki se obnašajo, kot da je cel svet tu zanje, ne samo tista kolesarska steza, ravno tako na živce, kot vozniki avtomobilov s telefonom v roki, za katere lahko samo molim, da me bodo opazili, ko jim z roko nakazujem, kam zavijam.
…sploh ni res, da je središče lj.dovolj osvetljeno. Pomanjkanje razsvetljave je je več kot očitno ravno v tem jutranjem času, ko se počasi dani, a je hkrati še vedno temno, cestna razsvetljava pa pomanjkljiva, da je joj – predel Tivolske, Prešernove …
In ja, absolutno mora kolesar imeti kvečjemu luč več kot manj. Jih dnevno srečujem, sokolesarje, ki so povsem “freh”, brez vsakršne luči, oblačila pa temna …
Plačaj globo in montiraj lučko tudi spredaj!