Kazniva dejanja
V zadnjih letih dobivamo vse več informacij o visokih kaznih za nelegalno programsko opremo v podjetjih. Inšpektorji so sedaj kao usposobljeni za pregledovanje računalniških sistemov.
Nikjer pa nisem zasledila, kakšne so pravice oziroma pooblastila inšpektorja ob obisku v firmi. Morda kdo ve za pravilnik, ki določa njihov način dela, v zakonu namreč o tem ni kaj dosti napisanega? Ali mora biti obisk inšpektorja najavljen?
Stanje na računalnikih lahko preverja tudi BSA. Kakšna so njena pooblastila? Menda ta preverja samo programsko opremo določenih programskih hiš? Ali BSA najavi svoj obisk.
Ali lahko v kratkem pričakujemo obiske inšpekcije tudi po stanovanjih? Takrat bo namreč šele ‘hudo’ 🙂
Na internetu sem iskala informacije v zvezi z licencami in legalizacijo programske opreme, pa tudi nisem našla zadostnih informacij. Nekatera rač. podjetja prodajajo t. i. OEM verzije programskih paketov kar brez strojne opreme. Ali licenca za OEM verzije velja le skupaj z računom za računalniški sistem?
Katero varianto za legalizacijo MS opreme predlagate kot najcenejšo. Tu mislim na začeten nakup enega od
MS programov in nato čim solidnejši upgrade brez kakšne drage pro verzije.
Še eno vprašanje: ali že obstaja operacijski sistem, soroden MS Windows, ki je poceni ali celo brezplačen ter kompatibilen s najpogosteje uporabljanimi tekstovnimi in grafičnimi formati? Kako je s sistemi Sun, ali so primerni za splošno rabo?
V zvezi s pobudo Primoža pa bi predlagala, da uporabnike foruma seznanjate s kakovostnimi freeware programi, ki jih na internetu ni malo, čeprav so nekateri malce površno narejeni. Tako bi bil naprimer zelo koristen freeware explorer, podoben Windows Commanderju, saj je explorer v Windowsih poden.
Upam, da mi boste lahko odgovorili na zastavljena vprašanja in da nisem bila predolgočasna.
Pozdrav vsem!
Zvezdana
Zivjo …
samo nekaj pripomb in morebitnih odgovorov:
Lepo, da si napisala ‘kao usposobljeni inspektorji’. Nedavno smo v podjetje dobili enega od teh inspektorjev, ki je bil, miloreceno, totalen idiot.Primer: ko je sel popisovati racunalnike je recimo to izvedel tako: ‘ Aha … ta je pa racunalnik Iiyama VisionMaster 452 B2’ – mogoce se vam sanja od kje je to dobil:> ? pac prebral na monitorju in prepisal se eno nalepko ki je bila mimogrede nalepljena na monitorju.Zelo strokovno. Potlej pa je pregledal streznik z operacijskim sistemom Linux in preprosto mu ni bilo jasno, kako je lahkoposneto nekaj ne-MS in da je zastonj, oprasvlja pa isto funkcijo kot bijo opravljal MS sistem v vrednosti 500K SIT. Sposobnost pa taka.
Pregledovanje osebnih racunalnikov na domu (pac racunalnikov ki ne sluzijo podjetju) se vam menda ni treba bati, vsaj tako je pred kratkim nekdo rekel na TV Dnevniku :>
Glede BSA: oni ne pridejo v tvojo hiso. Njihova naloga je da ‘krsilca’ prijavojo kriminalisticni policiji, ki pa nenapovedano pride na dom s poobl;astilom za hisno preiskavo in to okroh 7h zjutraj. Oni ti potlej zaplenijo vse kar se jim zdi pomembno, torej: racunalnik, prazne kuverte, diskete, … BSA pa potlej vlozi proti tebi civilnoo tozbo.
Drugace pa obstaja zastonjski operacijski sistem, ki se zadnje case zelo uporablja … sicer ne mores pricakovati da je kompatibilen z MS programjem, ker bi bil to absurd. imenuje se pa Linux. Obsaja pa veliko programov zanj, katerih format paje kompatibilen MS sistemov .. aka OpenOffice, Sun Staroffice.
Sunovi sistemi pa mislim da niso bili nikoli kajprevec uporabnisko usmerjeni, vendar vsedno le za strezniske sisteme (Solaris). Mogoce se pa motim
LP
Tadej
Živjo Zvezdana..
Se bom prvi ojunačil, ki ti bom poizkusil kaj napisati..
BSA je neprofitna organizacija, registrirana kot gospodarsko interesno združenje (GIZ) proizvajalcev in prodajalcev računalniške strojne in programske opreme. BSA želi v Sloveniji povečati legalni trg in znižati stopnjo piratstva, ki je leta 1999 znašala kar 70 %. Že od svoje ustanovitve leta 1995 sodeluje s policijo, državnim tožilstvom, tržnim inšpektoratom in drugimi ustanovami, ki sodelujejo pri pregonu kršiteljev avtorskih pravic. To je organizacija, katere prva naloga je izobraževanje javnosti v medijih in na sejmih; odgovarja in svetuje po telefonu, hkrati pa opozarja kršilce, naj s svojo dejavnostjo prenehajo.Cilji BSA so predvsem: izobraževanje javnosti in popularizacija uporabe legalnih programov, informiranje in pomoč javnim organom pri pregonu piratov, zbiranje dokaznega gradiva proti različnim vrstam piratov, sprožanje kazenskih, civilnih in drugih postopkov zoper pirate in nelegalne uporabnike, itd.
Reciva drugače:
BSA je firma, ki v največji meri zastopa podjetje Microsoft, sicer tudi ostale,
vendar ne v taki “gorečnosti”, kot prav Microsoft. Seveda od vseh kazni
nekaj dobi tudi država, tako da je volk sit in koza cela.
1. Postopek v firmi je naslednji:
Inšpektor SE NE NAJAVI, temveč pride v firmo do direktorja, kjer mu pove
zakaj je prišel (blablabla), po Zakonu o Avtorskih in Sorodnih pravic RS 21/95.
Direktor mu zagotovi prisotnost nekoga iz firme (računalničarja) in potem
inšpektor hodi od računala do računala, kjer tudi z programom
pregleda VSO programsko opremo.
Nato zahteva račune za programsko opremo – NE ZANIMA ga papirna licenca,
ker to si lahko sposodiš npr. pri sosedu, ampak RAČUN je merodajen za njega.
2. Stanja na računalih doma zaenkrat ne bodo pregledovali, pa tudi v tujini tega
ne delajo.
3. Za OEM licence je pa takole. Pravico do nakupa OEM licence imaš takrat,
ko kupiš – ali nov računalnik, ali pa del računalnika za vgradnjo v računalnik.
npr. kupiš grafično kartico, ali pa kabel za povezovanje trdih diskov med sabo,
ta stane 200 SIT in lahko zraven kupiš tudi OEM licenco Windows.
4. Kot sem zgoraj napisal – si kupiš kabel za 200 sit in imaš pravico do nakupa
OEM licence Windows programa.
5. Za npr. urejanje tekstov, pa če zadeve niso pogojene z Microsoft-ovimi macroji
lahko uporabiš npr. Free pakete:
– Star Office ver. 6.xx, sicer ni več brezplačen – licenca stane 75$,
ali pa FreeOffice, ki pa je popolnoma brezplačen za vsa okolja tudi Windows
in vsebuje vse prav tako kot MS Office, vendar je kompatibilen z MS Office
sicer samo do nekega nivoja – npr. vsi macroji ne delajo vendar za navadno
delo čisto zadostuje.
6. Brezplačni operacijski sistemi seveda obstajajo, prav v ta name so bili tudi
napisani. Največji predstavnik Free je prav Linux okolje, čeprav se tudi
že pri njem pojavlja vse več komercialnih orodij, ki so dobra ampak na žalost
niso brezplačna.
Vendar pa vse več podjetij/državnih uprav v svetu stremi za zmanjšanjem denarja
za licence. In ravno tukaj je dobil Linux kar nekaj zagona.
Najboljši predstavniki so RedHat, Mandrake in v Evropi Suse (nemški proizvajalec) in še mali milijon drugih.
Vendar imajo vsi zgoraj našteti proizvajalci brezplačno samo osnovno verzijo Linux-a, ki jo dajo tudi na ‘net. Boljše in zmogljivejše pa niso brezplačne, ampak jih je
potrebno kupiti, stanejo pa cca. 1/4 cene Microsoft-a.
Lokalizacija Linux okolja je praktično že 100% po zaslugi ljudi pri Lugosu
()
Sun okolje je pa bolj kot za delovne postaje namenjen za strežniške zadeve,
vendar ga “tepe” ker ima premalo kakovostne brezplačne programske opreme,
tako kot npr. Linux. Seveda so napisali nek program, ki zna poganjati
tudi Linux programe, ampak to ni to!
Na žalost naša država še ne namenja skoraj nič denarja v Slovenizacijo brezplačne kode, niti v njen razvoj. Med tem ko druge države kar namenijo
nekaj sredstev zato.
Naš CVI uprava ima ravno sedaj pogajanja za podaljšanje licence za Microsoft produkte (bilo je po radiu) v višini cca. 2 miljarde SIT.
Lahko bi sicer dejali ok gremo v to vendar mora biti npr. 1/5 programske kode
brezplačne – to pomeni nič licenc in nič denarja Microsoftu.
7. Seznanjati ljudi z kakovostnim free programjem je malo težko. Kakovostnih
je veliko, vendar – da pristavim lonček je to težko, kaj naj
kar spisek naredimo tukaj na tabli – hehe ne bo šlo kar tako.
Še ena misel, ki mi je zelo všeč:
Moj hobi ni instaliranje popravkov za Microsoft, to je moj POKLIC.
Nisi bila dolgočasna, sploh ne!
lp
ps. če pridejo inšpektorji v firmo – prosim ne jih podcenjevat in se delat
“hudičevo” pametne v primerjavi z njimi, več dosežeš na prijazni ravni
Lep pozdrav!
Naj dodam samo nekaj popravkov na zgornji post. Delam namreč v računalniško trgovini, tako da sem seznanjen z zadnjimi novostmi in sicer:
1. Operacijski sistemi podjetja Microsost (WIN 98 SE, WIN Me, WIN 2000 Pro, WIN XP Home, WIN XP Pro ipd.) so OEM licenčno pokriti, če se na računu nahaja vsaj en kos hardware-a (torej strojne opreme, npr. disketnik, mrežna kartica ipd. cenovno navzgor), nikakor pa ne IDE kabel za povezovanje npr. diska ali optičnega pogona (CD-ROM, DVD-ROM, CD-RW ipd.).
2. Programski paketi Microsoft Office (Office XP Pro ENG, Office XP Pro SLO, Office XP SBE) se smejo prodati le ob nakupu novega računalnika (velja za OEM verzije).
3. Programski paket Microsoft Works Suite (Microsoft Works Suite 2002) se sme prodajati samostojno. Ta paket združuje Works Suite in pomembnejši Microsoft Word. Torej, če potrebujete le urejevalnik besedil, kar z nakupom tega paketa, ki je 6x !!! cenejši od paketa Office.
Navedeno velja le, če so programi SKUPAJ NA RAČUNU s strojno opremo!!!!
LP, Bojč.
ah dej no…
Kupiti moraš računalniški del za vgradnjo v računalo.
In to je ide kabel – je že 100 krat preizkušeno v raznih računalniških trgovinah.
Kaj bi moral kupiti video kartico ???
Ne mi ga ****** isto nalogo opravlja ide kabel – so povedali na vodstvu Microsofta
v Portorožu.
Router je pisal/pisala:
> Drugace pa obstaja zastonjski operacijski sistem, ki se
> zadnje case zelo uporablja … sicer ne mores pricakovati da
> je kompatibilen z MS programjem, ker bi bil to absurd.
> imenuje se pa Linux.
Bodimo celoviti in omenimo vsaj še “bratrance” iz družine BSD – FreeBSD (), NetBSD () ter OpenBSD (). Vsem tem je Linux podoben – obratno težje rečemo, saj so le ti bazirani na desetletjih izkušenj drugih sistemov BSD; Linux je v resnici samo jedro, ki mu je bilo dodano kup raznega programja od vsepovsod in zato Linuxa kot takega sploh ni, ampak je veliko Linuxov oz. uporabniki jim rečejo distribucije.
Klemenxx je pisal/pisala:
>
> Živjo Zvezdana..
>
> Se bom prvi ojunačil, ki ti bom poizkusil kaj napisati..
>
> BSA je neprofitna organizacija, registrirana kot gospodarsko
> interesno združenje (GIZ) proizvajalcev in prodajalcev
> računalniške strojne in programske opreme. BSA želi v
> Sloveniji povečati legalni trg in znižati stopnjo piratstva,
> ki je leta 1999 znašala kar 70 %.
Od kje so te številke? BSA povsod po svetu obtožujejo, da daje ZELO “od oka” ocene in da so realne številke krepko nižje, saj res ni vsak i386 sistem namenjen na piratiziranje M$ Oken in podobno. Uporabniki si delamo sami sebi škodo, ko širimo te nepreverjene podatke.
Janez pozdrav!
Jaz (pozabil sem napisati) sem naredil prvi odstravek cut&past iz strani
– pojdi tja pa poglej.
To niso lažnive zadeve, take zadeve pišejo NA SLOVENSKEM BSA-JU.
In če oni tako pravijo bo že držalo.
Čeprav najbrž oba veva, da temu ni tako :)!!!
lp
Drži kar sem napisal.
IDE kabel je kos hw, ki SE VGRADI v računalo. Torej lahko zahtevaš OEM Windoze.
Če pa kupiš npr. miško (SE NE VGRADI) pa ne moreš zahtevati Windoze..
Toliko v vednost Vaši računalniški trgovini.
lp
V nekdanjem Opusu so mi leta gospodovega prodali Win 98 (upgrade na 95), po nekaj mesecih sem opazil programsko napako v delovanju Corela, nakar so mi iz ljubljanskega Microsofta brezplačno poslali CD z Win 98 SE (Upgrade), skupaj z računom za ta izdelek. (2 – 3.000 prešernov). Imam torej licenco al le nekakšen ‘home made’ upgrade ala MS Ljubljana?
Hehe … en zaprisezen BSDjevc:> Res je .. Linux je v bistvu samo jedro in tako je kot si povedal. Pa cist nic nimam proti *BSDjiem, ker so v nekaterih stvareh res precej boljsi kot Linux (IO prepustnost, …), ampak … zakaj za vraga pa folk potlej porta Linux programje na BSD, pa pise GNU compatibility librarie pa ne vem kaj. (no sej … kot da obratno ni .. itak je 50% uporabnih Linux programov itak BSDjevih)Ko pa smo ze ravno pri teh zastonjskih sistemih, se pa vsekakor ne sme pozabiti omenit se BeOSa in QNXa (oba sta free za nekomercialno uporabo, z lepim graficnim vmesnikom, predvsem hitra a na zalost brez programja :
LP
Router
Klemenxx!
Kakorokoli že, sam sem znova preveril od pristojnih na Microsoft Slovenija in odgovor je bil v stilu:
OEM programska oprema se sme prodajati skupaj z vsaj enim kosom VGRADNE STROJNE (HARDWARE) OPREME, kamor IDE kabel ali kakršendrugi kabel ne spada! Kablovje, vijaki, jumperji, ipd. navlaka v računalniku po njihovem zagotovilu NISO strojna oprema, saj je strojna oprema po njihovem “nekaj, kar dela pod vplivom električne energije”, laično so to torej elektronske naprave (mrežna kartica, zvočna kartica, RAM, diskovje, optični pogoni, kontrolerji na 1001 način – SCSI, IDE, USB…). Naša trgovina nikoli ni prodajala OEM artiklov skupaj s kablovjem, če pa to delajo druge, je njihov riziko.
Morda pa bi bilo treba pristojne na Microsoft Slovenija javno povprašati, pa naj se zjasnijo kakšna so pravila, saj je očitno, da dajejo povsem drugačne informacije različni ljudje, ki si verjetno sami niso na čistem, potem pa pride do neljubih zavajanj.
LP, Bojč.
Zdravo..
Da zaokroživa najino debato.
Na hitro oba imava prav.
Imam originalni email na katerem piše:
do 1.1.2002 je bilo v Slo. nedefinirano stanje in si lahko tudi z nakupom ide kabla
zahteval oem licenco Windozov (zmagal jaz hehe)..
Od 1.1.2002 pa lahko kupiš OEM licenco Windoz po tvoji filozofiji, torej
z nakupom komponente za vgradnjo v škatlo (proc, motherboard, disk,disketna enota, itd.. – ta draga oprema) kamor pa NE spada “klinčev” ide kabl pa lahko kupiš OEM licenco samo WIndoz. (zmagal ti bububu hehe!!)
Če pa želiš kupiti OEM licenco programov (Word,Excel),itd,
ali pa OEM licenco za strežnik jo pa lahko kupiš samo v primeru
nakupa NOV Machine….
Vsekakor sva oba imela (do neke mere tudi jaz) prav !!!
Klinc bo pa treba kupiti eno socialno lan kartico, ali video kartico, če cena ne
bo presegla 500 SIT.
Ok priznam – moja napaka, ker nazadnje sem kupil tak kabel 30.dec. 2001..
lp
Halo Klemenxx!
Me veseli, da si preveril informacije…
LP, Bojč.
P.S.: s te mašine se na forum prijavljava 2 (jaz in moja punca Ester).
Forum je zaprt za komentiranje.