Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine kdaj bo šel CHF spet dol???

kdaj bo šel CHF spet dol???

Se komu sanja; no glede na znanje in izkušnje in poznavanje situacije, kdaj bo švicarski frank začel padati?

Tu sem napisal svoje mnenje.

http://med.over.net/forum5/read.php?178,5987458

Pa še to ne raste chf ampak pada eur zaradi znanih problemov EUja. Pa še bo padal.

tečaje giblje v 5-10 letnih ciklusih, kratkoročno gledanje je zato dokaj neproduktivno in povsem špekulativno.je bilo razmerje tudi že skoraj 100% višje v korist eura oz.nemške marke

tečaje giblje v 5-10 letnih ciklusih, kratkoročno gledanje je zato dokaj neproduktivno in povsem špekulativno.je bilo razmerje tudi že skoraj 100% višje v korist eura oz.nemške marke[/quote]

Se strinjam in sedaj smo v padajočem trendu že 4 leta in še nekaj časa bo trajalo da se bo trend obrnil.(če se sploh bo)

mp25, misliš da se trend sploh ne bo obrnil? Kje pa je potem lahko spodnja meja? Brala sem neke članke o tem, da Švici ne paše tako močan frank glede na evro, ker ji ful podraži izvoz, ki pa je pretežno usmerjen v evropo.

Namreč jaz sprašujem pametnejše od sebe, ker sem v taki situaciji, da ne vem kaj naredit. Namreč imam kredit za stanovanje v CHFjih pa dobrega kupca za to stanovanje. Sem mislila, da kredita v teh razmerah ne bi poplačala (ker se mi itak ne splača- ker sem preračunano v evre več dolžna kot sem najela) in čakala ugodnejši trenutek, pa potem poplačala. Problem je v tem, da bi bila v vmesnem času nekje v najemu, pa še za najem metala denar čez okno…ob tem da bi plačevala še ta kredit. Zdaj pa že razmišljam, da če se ta trend gibanja CHF-EUR ne namerava dokaj kmalu obrnit, da nisem naredila nič pametnega ampak samo “sranje”….
Res ne vem kaj bi, vem pa da bi stanovanje res rada prodala že zdaj. Sicer pa vem, da nihče ne ve zagotovo kaj bo……

CHF je valuta ki velja za trdno valuto – oziroma ima podlago v zlatu. Medtem ko Euro in Dolar centralne banke samo tiskajo in s tem povzročajo da vrednost pada oziroma izgublja realno vrednost. EU paše da je evro šibek ker s tem lahko poveča svoj izvoz – več proda več proizvede ima gospodarsko rast. Tako da na trenutno stanje v svetu – se mi zdi da Euro proti Chf še dolgo ne bo zrasel na nivoje kjer je že bil. Sam sem pesimističen za naslednjih nekaj let.
Če se pa še zgodi kakšen bankrot Grčije,Irske,Portugalske… potem pa zna biti prihodnost EUR zelo slaba.
Če ima država svojo valuto potem enostavno pusti da cene narastejo- inflacija plače pa ostanejo na istem nivoju. Tako ljudem enostavno znižajo plače za več 10% pa se nihče nite ne buni. Sedaj ko pa EU nalaga Grkom naj znižajo plače v javni upravi pa stavkajo vsi počez in je štala. tako da po mojem mnenju prihodnost eura ni bleščeča.

V tvojem primeru si pač špekulirala z valutami ne da si se zavedala.
Osnovno pravilo je da se ne jemlje kredita v valuti v kateri ne dobivaš plače.
Ne smeš gledati koliko si izgubila ampak koliko lahko še izgubiš.
Postavi si mejo pri kateri mora biti špekuliranja konec. Oziroma po tem kar si napisala si špekuliranja sploh ne moreš privoščiti ker lahko ostaneš brez stanovanja in brez denarja. Če se ti pa izide boš imela pa dva stanovanja. Riziko je prevelik.
Pa še to, tu ne moreš biti pameten. Nihče ne ve kaj se bo zgodilo z EUR-CHF ćez 10 let.
Je pa verjetnost večja da bo tečaj v roku 1 leta 1,15 kot 1,55.

mp25 hvala!

mp25 glede na to, da obvladaš tele zadeve, bi te vprašala še nekaj. Glede na trenutno razmerje CHF-EUR bo verjetno veliko ljudi širom vzhodne evrope, kjer je bojda najeveč kreditov v švicarjih, le te spremenilo v evre oziroma poplačevalo kredite v švicarjih. kako pa z ekonomskega vidika to vpliva na razmerje? A se s tem ne poveča obtok Chf jev in s tem nižanje vrednosti?

Po mojih info zelo malo ljudi ima kredit v CHF (okoli 15% vseh kreditov). Od tega se jih zelo malo odloči da bodo kredit poplačali 10%.
Torej tu ni nekega velikega obtoka CHF.

Večji problem je v tem da vsi želijo varčevati v zlatu, srebru ali CHF tu pa je povpraševanje po CHF veliko kar vpliva na tečaj.

Zakaj se tako malo ljudi odloči za poplačilo?
1. Obrok se jim zaradi padanja obrestne mere ni veliko spremenil čeprav je glavnica narasla za 20% ali več
2. Enostavno se s tem ne ukvarjajo in jim 100 eur na mesec več ne pomeni veliko
3. Ne morejo več spremeniti kredita ker so dolžni več kot je pa vredna nepremičnina!!

mp 25, pravi prerok si- glede napovedi razmerja chf-eur iz sorodne teme! Me je že kar strah, da se bo uresničila tvoja napoved 1,16. Je že 1,2197
sem se nekako odločila poplačat kredit in me je strah, da ko bom dobila kupnino, čez cca 1 mesec, da bo tako razmerje ali pa še slabše. Potem pa sploh poplačat ne bom mogla. Ne vem kaj bom. Mogoče da bi rajši kar takoj spremenila kredit v EUR, sicer pa tudi to traja… Misliš, da lahko gre tečaj še pod 1,16? 3 finančni strokovnjaki so mi včeraj rekli, da se ne splača poplačat, pa na banki mi tudi to rečejo. Sploh ne vem več kaj naj.
mp25 Kaj bi ti naredil na mojem mestu?

Če si prebrala vse moje poste veš da sem sam pri tečaju 1,43 poplačal svoj kredit v CHF.
Težko ti svetujem, ker ne vem koliko si še lahko privoščiš da pade tečaj.
Če rada mirno spiš in te to obremenjuje potem zamenjaj takoj v EUR.
Če pa rada tvegaš in uživaš v tveganju in si to lahko privoščiš , potem počakaj kaj se bo zgodilo pri 1,16, tu se lahko tečaj obrne, če gre pa še nižje od 1,16 poplačaj, ker potem pa bo šlo lahko tudi na 1:1

Če si prebrala vse moje poste veš da sem sam pri tečaju 1,43 poplačal svoj kredit v CHF.
Težko ti svetujem, ker ne vem koliko si še lahko privoščiš da pade tečaj.
Če rada mirno spiš in te to obremenjuje potem zamenjaj takoj v EUR.
Če pa rada tvegaš in uživaš v tveganju in si to lahko privoščiš , potem počakaj kaj se bo zgodilo pri 1,16, tu se lahko tečaj obrne, če gre pa še nižje od 1,16 poplačaj, ker potem pa bo šlo lahko tudi na 1:1[/quote]

mp25 hvala ti za vse odgovore. Mislim, da zaenkrat ne bom poplačala.

Švicarske firme, ki so izvozno usmerjene imajo že precej resnih težav zaradi previsokega franka oz. prenizkega eura. Poznam konkretna primera (dve podjetji iz Švice s katerim dela podjetje kjer je moja žena zaposlena). Ker so postali izdelki predragi zaradi omenjenega razmerja se bodo najverjetneje odločili o ukinitivi izdelkov iz Švice.

Se strinjam da imajo Švicarji težave zaradi previsokega CHF. Švicarska centralna banka je že nekajkrat intervenirala in kupovala Eure vendar le začasnu uspešno ustavila rast CHF.
Po drugi strani pa lahko izredno poceni kupujejo.Oziroma stroški proizvodnje so se jim precej znižali.

Se strinjam da imajo Švicarji težave zaradi previsokega CHF. Švicarska centralna banka je že nekajkrat intervenirala in kupovala Eure vendar le začasnu uspešno ustavila rast CHF.
Po drugi strani pa lahko izredno poceni kupujejo.Oziroma stroški proizvodnje so se jim precej znižali.[/quote]

Se strinjam, da posledično lahko ceneje kupujejo surovine, stroški dela verjetno se ne nižajo, ker bi morali plače nižati. To pomeni, da bi se morale nižati cene potrebščin itd.
Ampak se ne zgodi, da bi bili proizvodi, ki se izvažajo cenejši, ker očitno te elastičnosti ni ne glede na surovine.

1,195

mp25, vidim, da obvladaš tečaje pa me zanima ali je zdaj še trenutek menjati Eure v CHF ali ne. Kaj pa iz HR. Kune v eure in potem v CHF? Se preveč izgubi na menjavi? Kaj misliš o HR kuni v bodoče?
Kaj sploh narediti z gotovino v Eurih, ker situacija mislim, da niti malo ni rožnata?
LP

Zdaj bi malo počakal kaj se bo zgodilo pri tečaju 1,16

Zgotovo pa če bo šel tečaj pod 1,15 potem nam pa tečaj eur-chf 1:1 verjetno ne uide.

Jaz sem pri 1,18 menjal chf v eur in čakam kaj se bo zgodilo. Če gre pod 1,15 potem spet menjam nazaj v chf.
Ampak da smo si na jasnem TO NISO PRIHRANKI to je denar s katerim špekuliram. Pa to tudi ni klasična menjava ker se preveč izgubi pri razliki med nakupnim in prodajnim tečajem. To je valutno trgovanje na borzi.
Hrvaška kuna mi je pa preveč eksotična valuta da bi se z njo ukvarjal. Tu raje roke stran.

Ali mi lahko kdo pove, koliko še lahko naraste vrednost franka napram evru oz. kje se v najslabšem primeru lahko ustavi: pri1 : 1 ali še manj? Kaj storiti s kreditom v švicarskih frankih? Stroški za refinanciranje v evre so glomazni in nova anuiteta precej visoka!

Švicarska centralna banka je “že” dojela, da je CHF močno precenjen kar bo slej ko prej močno udarilo na izvozna podjetja zato so že v fazi sprejemanja ukrepov, da se ustavi rast in zniža CHF.
Švicarji kljub nizkemu nihanju izvoza, ki je zdržalo do junija letos že čutijo posledice precenjenosti CHF, za njihova podjetja, ki so predvsem izvozno naravnana, to pomeni pravo nočno moro. Precenjenost CHF jih že načenja in jemlje svoj davek zato bodo morali konkretno ukrepati ali pa bodo podjetja vsak čas zagazila v resne težave. Prav tako precenjenost CHF ogroža njihov turizem.
Do zdaj jih je reševal predvsem izvoz na Kitajsko in farmacija, ki praviloma nima nekih cikličnih nihanj.

ja, švicarka banka je dojela, samo je pa evropsko gospodarstvo tako na dnu, da je vprašanje koliko lahko sploh pade CHF… pa od najave centralne banke švicar še kar raste…kar mi ni logično, če so že dali v obtok več denarja.

Ja, tudi meni ni jasno, da se frank danes ponovno krepi. Po napovedi švicarske banke, da bo zajezila rast franka, je včeraj res malce padel, a se danes spet krepi. Na banki so mi refinanciranje včeraj odsvetovali, saj so stroški, imam dva kredita-hipotekarnega in zavarovalniškega, za vsak kredit posebej skoraj 1000 evrov, pa še obrok je znatno višji napram zdajšnjemu in bo obrok še vedno nižji, tudi če pride do razmerja 1:1! Upam, da slabše ne more biti-ali in da ne bo predolgo trajalo. islim, da bodo tudi švicarji morali nekako ukrepati, da se ta tok zaustavi!?

Ni realno pričakovati, da ko se sprejme nek ukrep, da bi bil rezultat že naslednji dan. Poleg tega špekulanti pritiskajo na EURo.

Se komu sanja, kaj bo, ko pride švicarsi frank na 1:1? Je še smiselno čakati, ali je bolj smiselno kljub stroškom refinancirati posojila iz frankov v evre? Kaj menite ostali, ki ste v podobnem položaju?

Nihče ne more napovedati kdaj in za koliko. Razlogi zaradi katerih je Švica prisiljena to narediti sem navedel. Državi čisto nič ne koristi visoka valuta, če ne more izvažati, če ne more izvažati presežkov padejo naročila, pade proizvodnja, pride do odpuščanj odvečnih delavcev ali celo zapiranja podjetja, pade gospodarska rast itd. Res je, da lahko pride ceneje do surovin vendar se ne skriva visoka dodana vrednost v surovinah. Prav tako ni neke elastičnosti s katero bi šla zaradi ugodnejšega nakupa surovin cena dol končnim proizvodom.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close