kdaj bo šel CHF spet dol???
Sam sem ravno tako zaskrbljen.
Pred dobrimi 4 leti sem vzel hipotekarni kredit v vrednosti 98000 CHF (60000 EUR). Takratno razmerje je bilo 1 EUR = 1,64 CHF. Danes je razmerje 1 EUR = 1,07 CHF!!! Kredit sem vzel na 12 let (torej je od konca še 7,5 let), glavnica pa se mi je iz 60000 EUR povzpela na prek 62000 EUR, obrok iz 520 EUR na 720 EUR.
Dejansko lahko to preživim, je pa problem, ker se zaradi vseh dogodkov – kljub neki logiki, ki mi pravi, da bi CHF predvsem zaradi ekonomskih interesov CHF moral pasti (govori se, da je trenutno razmerje nerealno in da bi moralo biti realno razmerje 1 EUR = 1,40 CHF) – bojim ne samo padca na 1:1 temveč na npr. 1 : 0,8 – ta zadeva bi me dejansko zelo pritisnila ob zid.
Naj povem, da sem si pri najemu kredita vzel nekaj rezerve, ker sem pričakoval, da lahko pride do občutnejših nihanj, ker pa sem pred odločitvijo o tem, da vzamem kredit vezan na CHF preveril gibanje razmerja EUR/CHF in se je bilo najnižje razmejre nekje na 1 : 1,45 (še sedaj je povprečje od leta 1999 do danes nad 1 : 1,5), sem si vzel kot skrajno neugodno razmerje na 1 :1,4 oziroma 1: 1,3 … Tole pa mislim, da presega vsa še tako negativna pričakovanja izpred 4 let (tudi velikih strokovnjakov). Sedaj lahko le upam, da bodo uspeli padanje EUR vsaj ustaviti pa ne glede na to, ali je to razmerje realno ali ne – sam plačujem to, kar je zapisano pa čeprav morda nerealno.
Moje sožalje kocka! Mislim, da smo trenutno vsi pod veliko napetostjo. Sem v podobnem položaju in samo upam, da ne bo šlo razmerje pod 1, ker potem sem podobno kot ti, v stiski. Sem se pozanimala, kako je z refinanciranjem (unikredit), a so stroški in višina referenčne obrestne mere tako visoka, ter anuiteta v trenutku še višja, da me je kar minilo… Potem sem stisnjena ob zid takoj, drugače mogoče mam še malce lufta in čakam na spremembo trenutnih razmer! Ker to je najbolj črn scenarij, ki se trenutno dogaja-čakam na happy end!! na banki so mi refinaniranje odsvetovali-pravijo, da v tem ni računice. Imamdva kredita-hipotekarnega in zavarovalniškega. Oba je najprej treba poplačati z novim kreditom, hipotekarni pa zahteva še stroške notarja! 2000evrov-v grobem (1000 za enega)
Rutiranje na EUR v večini primerov pomeni trenutno še slabšo varianto.
Špekulanti pritiskajo na EURo, obstaja izvedeni finančni inštrument, ki je zasnovan tako, da bi bankrot države pomenil za nekatere “vlagatelje” dobiček.
Kaj lahko naredi Švica ne vem, če ne more nič narediti potem vemo kaj sledi njenemu gospodarstvu in posledično pok CHF balona.
Situacija, lahko razložiš kaj to pomeni-pok chf balona?
CHF je močno precenjen kar je posledica povpraševanja po CHF, da bi si “zavarovali” premoženje, večje ko je povpraševanje po CHF bolj cena raste in se balon napihuje dokler ne poči. Morda se sliši fajn, da valuti cena raste vendar to povzroča težave podjetjem, ki so izvozno naravanana npr. v države EURo območja. Švicarji vedo, da to ni odraz realnega stanja. Kar je bolj pomembno od tega je to kar sem že napisal.
Proizvodi podjetij, ki so izvozno naravnana postanejo predragi in nekonkurenčni, podjetja težko izvažajo, če ne morejo izvažati presežkov padejo naročila, pade proizvodnja, pride do odpuščanj odvečnih delavcev ali celo zapiranja podjetja, raste brezposelnost, pade gospodarska rast itd. Res je, da lahko pride ceneje do surovin vendar se ne skriva visoka dodana vrednost v surovinah. Prav tako ni neke elastičnosti s katero bi šla zaradi ugodnejšega nakupa surovin cena dol končnim proizvodom. Višina plače se prav tako ne niža saj bi to pomenilo manjšo kupno moč, nižji standard itd.
Če ne bo CHF prej šel dol bo CHF balon takrat počil in to močno.
1 : 1,038
Balon se še kar napihuje, bolj ko se bo napihnil večji pok bo 🙂 Nekateri izbranci bodo na FX marketu mastno zaslužili. Večina, ki vstopa na koncu pa bo izgubila v tej igri kjer je Švica in njeno gospodarstvo pravzaprav samo “talec”.
Sicer pa ni prvič, da bi se pojavil tako imenovani špekulantski napad na CHF tako, da je to pravzaprav “Deja – vu”.
SITUACIJA – SPOŠTUJEM TVOJE RAZMIŠLJANJE. SEM TISTI “KEKEC” KI IMA VISOKI KREDIT V CHF.
TEORIJA Z BALONOM SE MI ZDI SIMPATIČNA, VENDAR JE ŠE VEDNO MOŽNOST, DA TA BALON KLUB TEMU NE POČI KER JE CHF VSEENO KOT KAŽE ZGODOVINA MOČNA IN STABILNA VALUTA. VELIKA VERJETNOST, DA BO ZADEVA ŠLA TUDI NA 0,8 IN TAM OBSTALA. POTEM SMO TISTI S KRETITI V ŠVICARJI RES KAKECI Z DIPLOMO. VSE SKUPAJ JE GEMBLANJE Z VELIKO DENARJA. TUKAJ MI TUDI DVA MAGISTERIJA IN DOKOTAR NE POMAGATA NIČ.
SAM IMAM NA BANKI ŽE VLOGO ZA KONVERZIJO OD PONEDELJKA – SAMO ŠE ČAKAM DA JIM DAM ZELENO LUČ PRI MEJI 1:1. TO ŠE LAHKO PREŽIVIM.
KDAJ BI SE PO TVOJE BALON LAHKO RAZPOČIL IN KAJ SE DEJANSKO POTEM ZGODI Z CHF. NA KAKŠEN NIVO BO PADEL (1,3 ?) ?
Torej, mene tudi zanima. Se splača poplačat kredit vezan na Libor? Ker gre obrok neverjetno gor, pa glavnica tudi?
Ne vem kaj naj. Naj vzamem kredit s spremenljivo obrestno mero vezan na Euribor za poplačilo obstoječega kredita ali bo to še slabše, gledano dolgoročno (10 let)? Ali je morda bolje kredit s fiksno obrestno mero, pa začetnim obrokom višjim za 60 Eur?
Gre se za cca 60.000 Eur….
In res prosim za nasvet…..Hvala 🙂
Lahko tudi rečemo, da je to samo simpatična teorija in ne bom vzel za slabo. Vendar vseeno je v tej “teoriji” precej dejstev in logike. Kdaj se bo to zgodilo ne vem, ker če bi imel odgovore na taka vprašanja potem bi bil verjetno že nekje drugje 🙂 Res je, da Švica od nekdaj velja kot gospodarsko stabilna država vendar ne pozabimo, da je danes trg še bolj globalen, da je za Švico in njen izvoz najbolj pomembno EU tržišče, takoj za tem pa US. Nenormalno precenjen CHF že jemlje svoj davek, izvajajo se pritiski na marže, ampak glavni udarci na izvoz in gospodarstvo pridejo z zamikom. Ko se bo začel obrat navzdol se zna zgoditi, da bo to drastičen padec glede na nenormalno precenjen CHF saj bodo špekulanti hoteli maximizirati profit in se pravočasno znebiti CHF ostali bi pa verjetno lahko samo sledili. Višje, ko je CHF manjšo razliko bo dosegal tisti, ki je med zadnjimi vstopil v to “igro” ali pa bo imel izgubo zato bi te “igralce” znala zagrabiti panika. V primeru drastičnega padca bo ta izguba zelo velika. Kaj narediti, ne vem niti ne želim dajati nasvetov. Vsak se bo moral odločiti sam kaj bo naredil s svojim kreditom v CHF. Niti ne vem kaj in kako bo naredila Švica za nižanje CHF, kaj za njeno gospodarstvo, ki temelji na izvozu pomeni močno precenjen CHF pa mislim, da je popolnoma jasno. Trenutno prevladuje na FX marketu evforično psihološko stanje kupuj, kupuj CHF vidiš, da raste pa še bo rastel…pa smo spet pri osnovah. Kupuje se takrat, ko je cena nizka in proda ko je visoka.
SITUACIJA – SE PRIDROŽUJEM RAZMIŠLJANJU.
KAJ NAREDITI S KREDITOM V CHF V TEM TRENUTKU JE PO MOJE DEJANSKO ODVISNO OD TEGA KAKŠEN GEMBLER JE VSAK TISTI “CHF KEKEC – LASTNIH TOVRSTNEGA KREDITA” OZ. VSAK ZA SEBE PO MOJE MORA JASNO VEDETI, KJE MU JE MEJA DA PREŽIVI. SVOJO MEJO ZA KONVERZIJO SEM S POMOČJO BANKE JASNO DOLOČIL 1:1 IN SE JE NAMERAVAM DRŽATI. PRAV TAKO BOM TAKOJ PO KONVERZIJI IZVEDEL ŠE REPROGRAMIRANJE S PODALJŠANJEM DOBE ODPLAČILA NA DODATNA TRI LETA IN S TEM ZMANJŠAL MESEČNO OBREMENITEV.
PRAVZAPRAV BI SE VSAK OD NAS MORAL V ŠTARTU S POMOČJO IZRAČUNOV S STRANI BANKE ODLOČITI OZ. S POSTAVITI MEJO DO KATERE MEJE SE SPLAČA KAJ POČETI. TO JE OSNOVNA NAPAKA NAS VSEH “CHF KEKCEV” IN PREPOSTA LOGIKA ZA KATERO NAM NI POTREBNA NOBENA AKADEMSKA IZOBRAZBA TEMVEČ SAMO KMEČKA LOGIKA.
MENE JE TO ZAGOTOVO IZUČILO IN ZELO DRAGO STALO.
SVEŽA INFORMACIJA: Švicarska centralna banka je ponovno intervenirala na monetarnem trgu s plasiranjem dodatnih sredstev, povedali so pa tudi, da bodo znižali ključno obrestno mero pod ničlo, če bi bilop otrebno. Kaj takega bi bilo prvič na svetu, vendar so po izjavah guvernerjev zelo odločeni to tudi narediti.
Še posebej velik kekec je tisti, ki piše z velikim črkami.
Še zdaj ne razumeš : kredit se jemlje v valuti v kateri prejemaš plačo
NAJVEČJI JE PA TISTI, KI NE RAZUME ZAKAJ SE TO POČNE…
Upam, da boš tovrstne komentarje v prihodnje zadržal za sebe in prepustil mesto na forumu za vsebinsko resno debato.
Edini in mislim, da tudi najbolj uporaben nasvet, ki si ga že ti dal je da je to kritičen trenutek v katerem mora vsak, ki ima kredit v CHF postaviti mejo glede na svojo situacijo do katere lahko gre in si pripraviti plan kaj bo naredil, ko je meja dosežena. Se pravi preučitev situacije je nujno potrebno narediti zdaj, ker jutri je lahko že za nekoga prepozno.
Potem sledi samo še odločitev.
NAJVEČJI JE PA TISTI, KI NE RAZUME ZAKAJ SE TO POČNE…
[/quote]
Razsvetli me, g. kekec.
Meni osebno pa se zdi neumno, da bi zdaj kredit pretvorila v EUR, ko se mi zdi, da sem že itak ful izgubila. če zdaj pretvoriš po tem izjemno neugodnem razmerju, si spet zacementiraš glavnico na ful visoki cifri v EUR, v večini primerov na višji cifri, kot je bila protivrednost v eurih, ko si najemal kredit. moje mnenje je, da se bo slej ko prej stvar spet obrnila, pa četudi čez leto dni ali več. po mojem se še vedno splača počakat na boljše razmerje in potem pretvorit v eure…
Se strinjam s tem izračunom in logiko. Vendar nekdo, ki je imel že prej ali pa ima zdaj višino obroka na meji zmogljivosti bo verjetno to moral narediti ali pa bo imel velike težave. Seveda odločitev mora vsak sprejeti glede na svojo finančno zmogljivost.
Mene pa zanima koliko ljudi se igra z drugimi valutami npr. USD ali GBP v primerih najemanja kreditov, ko je od tega odvisna njihova prihodnost?
Če ti uspe kupiti ko je poceni in prodati ko je drago potem si jasnovidec in ne profesionalni trgovec z valutami.
TREND IS MY FRIEND, če razumeš to je osnova trgovanja z valutami in trenutno je trend vemo kakšen!
Trditev da smo zadeli dno oziroma da sedaj bo pa šel EUR gor je pa trditev jasnovidca.
Vsakršno lovljenje dna ali vrha je plavanje proti toku ali lovljenje padajočih nožev.
Vemo kakšen je trend in kako se zadeve napihuje. Vemo pa tudi kaj pomeni balon in kaj se zgodi ko poči 🙂
švicarji delajo pospešeno na tem, da frank ne bi več rasel. Švicarska centarlna banka je celo nakazala, da bo morda vezala tečaj franka na evro, da bi rešila svoje gospodarstvo. tak da se chf- kekcem očitno obetajo boljši časi….:)))
Prekmalu je še napovedovati, v naslednjih 1-3 mesecih se bo pokazalo. Se pa že dogaja to kar sem pred časom pisal glede gospodarstva Švice in kaj mora Švica narediti ali pa jih čaka padec gospodarske rasti in v najslabšem primeru recesija. Nenormalno precenjena valuta jim že ubija in bo ubila gospodarstvo.
In koliko bo takrat vreden CHF? Če ne prej bo takrat počil CHF balon in to močno. Kar nekaj mojih znancev, ki ima kredit vezan na CHF si že pripravlja plane za rutiranje na EUR, ker želijo bolj miren spanec.
To da je še prekmalu za sklepanje se strinjam vendar ne razumem zakaj bi se tisti, ki imajo kredit vezan na CHF “ob poku CHF balona” ukvarjali za rutiranje na EUR, če pa bo EUR itak bistveno manj vreden in bo kredit v CHF naenkrat zelo poceni ?
Forum je zaprt za komentiranje.