kdaj bo šel CHF spet dol???
Imam prihranke v eur in kredit v eur.Vem, da je zguba, vendar je v moji situaciji najboljše tako. Osebno skoraj menim, če euro pade, da pustim kredit pri miru. Na tak način bo razvrednotenje valute, najverjetnejša bo inflacija ali hiperinflacija, vendar mislim, da bi še vedno odplačala na koncu manj kot imam sedaj glavnice, in da bi se to splačalo. Prihranke bi po mojem pretopila v nekaj drugega ( nepremičnine, zemlja); zlata ne bi kupovala, saj je po mojem v tem trenutku precenjeno. Morda kakšna umetnina, ki bo imela vedno vrednost, tudi čez par let, ko bo kriza mimo. Kaj menite? Ne se jeziti na mene, da strelam kozle, saj se pri naložbah vedno ravnam po občutku, ki je kar dober. No, pri kreditu in prihrankih je boljše tako iz osebnih razlogov.
Torej ti si vzela kredit da boš oplemenitila sredstva?
Prvo pravilo investiranja je da se to lahko počne le z svojim denarjem ki ga v najslabšem primeru lahko tudi izgubimo.
V današnjem času uporabiti kredit za plemenitenje sredstev po mojem mnenju ni prava poteza. To je ekstremen riziko!
Zlati balon že poka po šivih ali bo počil bomo še videli, razmerje USD/EUR se preveša v korist USD
Pozdravljeni, vem da tukaj ni tista tema, ampak…
Ze tri leta stanujem v stanovanju, in imam sklenjenu pogodbu na eno leto, kateru sem podaljsevala vse do zdaj. Koncem avgusta ( dva dni pred istekom pogodbe ), sem dobila od lastnice sms sporocilo, da najamnina gre 50 evrov gor, in da novo pogodbo prinese v kratkem. Ko sem jo poklicala in prasala zakaj jo zvisuje, je rekla ce nam ni vsec da si KR POISCEVA NEKAJ DRUGEGA!!!
Poiskali sva novo stanovanje, in sa novim lastnikom sva 07.09.2011 potpisala novo pogodbo ki zacne veljati od 01.10.2011. Potem sem 18.09. poklicala sedanjo lasnico tistega stanovanja kje se zdaj nahajamo in ko je prsla sem joj povedala da bi se radi odselili s 01.10.2011 ce to ni problem, ker v pogodbi pise da je odpovedni rok 30 dni. Rekla je da ni problem, in da je zaprav vesela da gremo, ker tisto stanovanje bi rada menjala za stanovanje na morju, in da poravnjamo stroske za avgust, a za september pa bo ona poravnjala iz varscine ( 350 e ) n nam razliko vrnila nazaj. Po razgovoru z njo sem sla lastniku tistega drugega stanovanja kje se bova preselila 01.10. in mu placala varscino od 900 evrov.
Potem pa sem v soboto, 24.09. dobila klic od hcerke lastnice stanovanja iz katerega odhajamo, ki mi je pravila po telefonu, da jo je mamica pooblastila da ona resuje vse v zvezi predaje stanovanja, in da neboju vrnili varscine ker nismo odjavili stanovanje 30 dni prej, in da tisto kaj sem se zmenila sa njeno mamico ni vec veljavno, ce ne poplacamo vse stroske zakljucno sa septembrom, bojo nas tozile.
Zdaj me zanima, ali imam kaksno pravico da zahtevam povracilo varscine, ker mi je lastnica deset dni prej rekla da lahko gremo, a zdaj pa njena hcerka pravi da ne bomo dobili nc? Pogodba je bila potpisana od strane lastnice in mojega moza, in ni ovjerena pri notarju. Tudi sem nakaj mislila da joj pustim poloznice v vrednosti 350 e in kr grem stran, ampak zaradi dobrega odnosa ki smo ga imeli do zdaj, ne vem a bi lahko tisto naredila.
Ce ve kdo, ali kaj lahko storim da dobim varscino nazaj, bi prosila da pise…
Hvala in lep pozdrav!
Zelel bi vam podati odgovor na vas komentar, vendar vas polovico ne razumem, z tem mesanjem slovenscine in bivse juge. Ker je to Slovenski forum, predlagam, da tekst prevedete 😉
Varščina se vedno poračuna ob zadnji najemnini in stroških.
Torej ne vem kaj komplicirate.
Zadnjo najemnino in stroške plačajte z varščino.
navedeno:
“To mi ni jasno : imate prihranke v EUR in kredit v EUR.
Zakaj pa sploh imate kredit?
To je za banko najboljši biznis. Vaš Denar ki ga imate na banki (prihranki) vam posodi nazaj po višjih obrestih.
Zame tu ni logike.
Čista izguba denarja.”
Jaz mam tudi prihranke v € in kredit v €. Zakaj pa ne poplačam kredita? Ker sem ga dala vezat po 4% obrestni meri, za kredit pa treenutno plačujem obrestno mero 3-m euribor + 1,2%; torej manj kot 3%…Zame je pač tu logika….Čisti prihranek denarja….se ti ne zdi mp25???
Kaj pa davek na obresti a ga ne računaš? 25%
Poleg tega upam da imate prihranke in kredit v isti banki. Zakaj?
Če banka propade boste sicer dobili vrnjeno to kar imate vezano, ker združenje bank jamči za vašo vlogo, ampak denar boste dobili šele po parih letih brez obresti!
Poleg tega niste kreditno sposobni,imate verjetno hipoteko nad nepremičnino, porok ni kreditno sposoben….
Ne vem če se vse to splača za par eur letno.
Kako kaj kaže, a bo počil balon?
Kateri balon? Politični? Ki umetno drži EUR na tem nivoju.
Če gre Grčija v bankrot in ven iz EU tudi politika ne bo mogla več pomagat EUR.
Pok balona so preprečili s tem, ko so fiksirali CHF kar je nekaterim bančnim poslom takrat prineslo izgubo. Sam pok je preprečen s fiksacijo in dokler tisti, ki imajo CHF ne najdejo kakšne druge opcije, ki bi prinesla bolj “varno” opcijo ali povečanje sredstev. EU in z njim povezan EUR sta politično “gospodarski” projekt kar je že obrazložil predhodnik. V tem trenutku Grčija verjetno z referendumom izsiljuje boljše pogoje kreditiranja, v praksi bi to pomenilo manj pritiska na varčevalne ukrepe to pomeni, da bi Grčija morala izvesti manj ukrepov kot se trenutno pričakuje. Po drugi strani pa, če bi prišlo v tej igri vseeno do bankrota Grčije je verjetno večina glavnice iz žepov davkoplačevalcev EU že prešla v nemške in francoske banke, ki so največje upnice kar je bil v bistvu primarni cilj, sekundarni pa reševanje EUR-a. Polovica je bila itak namenjena za odpis, ostalo bodo pa na koncu dolgovali davkoplačevalcem EU. Kaj pa je to par sto EUR na enega davkoplačevalca EU. Če bi se šli teorijo zarote bi pa lahko razmišljali tudi o tem, da so “Grki” z idejo o referendumu namenoma zamajali EUR in bo nekdo zaslužil s špekulacijo. Vsi ti dogodki lahko ustvarjajo dodatne pritiske na CHF, USD in obratno na EUR.
Iluzija je da bo Grčija izvedla reforme:
Grki ki hodijo v penzijo pri 53 letu ne bodo zdaj delali 5 let več . To jih ne bo prisilil nihče.
Grčija je bankrotirala že zdavnaj. Edina rešitev za Grčijo je drahma to je jasno vsem.
Tako lahko znižajo plače,pokojnine,standard za 30%
Kaj pa to pomeni za EUR pa tudi vemo.
Mene to ne preseneča. Poznam podjetje, ki za cca. 30 miljonov EUR ni naredilo naročila zaradi previsokega CHF in razmišlja o trajni opustitivi proizvodov švicarskega proizvajalca.
a lahko ostali zdaj sveče pogasimo?
Torej, tisti, ki imamo kredite v CHF pustimo in čakamo še naprej? Če EUR propade, kakšni so lahko scenariji?
Sami smo v zelo težki situaciji, žena bolezen rak, še 4 leta hipotekarnega kredita….Za enkrat še gre…
Če bi prišlo do propada EUR potem to pomeni tudi hud udarec za Švico. Kdor resno spremlja in razume globalno ekonomijo ve, da ima Švica resne težave z izvozom zaradi previsokega CHF. Da ne razlagam na dolgo, take težave da si večina ne more niti predstavljati kaj to pomeni. Še sama je skoraj z eno nogo v recesiji zaradi previsokega CHF in posledično upadanja izvoza. Poleg tega je potrebno vedeti, da je Švica, ki je veliko posojala državam v vzhodni Evropi še dodatno izpostavljena ker imajo te države zdaj veliko težav z vračanjem dolga, ki je zaradi okrepljenega CHF vse dražji.
V najslabšem primeru bi plačilna nesposobnost teh držav Švico lahko celo spravila v bankrot. Kaj se zgodi z valuto države, ki gre v bankrot mislim, da ni potrebno razlagati.
Zato je cilj SNB fiksirati CHF na 1,35 CHF za 1 EUR.
Kako se boš odločil ne vem niti ne želim dajati nasvetov. Sem samo napisal par dejstev.
Če propade EUR bo imela Švica precej prilivov denarja iz vsega sveta tako da se bo kopala v denarju. Vsi bodo kupovali CHF ali pa zlato, ki ga ima Švicarska centralna banka za podlago svoji valuti!
Kar se tiče izvoza bodo pa sigurno čokolada in ure malo dražje če propade EUR.
Pa ne mešat kreditov v CHF s posojanjem denarja državam v Vzhodni Evropi. To nima s Švico nobene zveze. Švicarske banke so največji dolg naredile v ZDA in so ga že sanirale (država je vstopila v lastniško strukturo bank)
Boš videl kako bodo ljudje v vrsti stali in kupovali CHf če bo EURšel rakom žvižgat!
Nisi razumel kaj sem napisal. Govorim o kreditih, ki so jih dale švicarske banke v CHF državam vzhodne Evrope. Od kod bodo švicarske banke dobile denar, če jim dolžniki niso sposobni vračati to kar dolgujejo?
Zakaj večina misli, da Švica izvaža samo čokolade in ure 🙂
Zdaj pa hitro kupit CHF 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.