Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Kdaj dvig razmerja EUR/CHF – kredit?

Kdaj dvig razmerja EUR/CHF – kredit?

Spoštovani,

pred dvema letoma sem najela kredit v švicarjih v protivrednsoti več kot 100.000 evrov. Razmerje med valutama je bilo na dan najema 1,65, sedaj je že lep čas na 1,51. Glede na napovedi o koncu finančne krize – je možno pričakovati “boljše” razmerje? V pogodbi imam klavzulo, da lahko posojilo kadar koli spremenim v evre. To bi rada storila, takoj ko bo razmerje boljše; lahko kaj napoveste, se bo frank v prihodnje krepil ali izgubljal?

Po napovedih analitikov Unicredita se bo razmerje EUR/CHF še nekaj časa gibalo tam okrog 1,52. EUR bo popravil razmerje do USD, saj se pričakuje padanje dolarja.

Konec finančne krize pri nas se lahko pričakuje šele v drugi polovici 2011, potem pa sledi nekajletno počasno okrevanje. Razmerje EUR/CHF bo predvidoma še vsaj eno do dve leti v sedanjih okvirjih.

Ob upoštevanju naslednjih postavk za kredit v evrih:
Znesek: 100.000,00 EUR
Doba trajanja: 240 mesecev
EOM: 6,00%
Mesečna anuiteta: ca 707 EUR

Ob upoštevanju naslednjih postavk za kredit v frankih:
Znesek: 165.000,00 CHF
Doba trajanja: 240 mesecev
EOM: 4,00%
Mesečna anuiteta: ca 994 CHF

Ob predpostavki povprečnega menjalnega tečaja 1,52 CHF/EUR, je povprečna mesečna švicarska anuiteta znašala ca 650 EUR, torej je mesečni prihranek vsaj ca 57 EUR, ker ne vem koliko je dodatno vplivala še nižja obrestna mera LIBOR CHF napram EURIBOR. Povprečen tečaj, ob nespremenjeni obrestni meri skozi celo obdobje odplačevanja, bi moral znašati ca 1.4 CHF/EUR, da bi se kredita izenačila. Torej, dokler bo LIBOR nižji kot EURIBOR in dokler tečaj ne bo dosegel 1,40, jaz sploh ne bi razmišljal o menjavi kredita.

Frank in jen v času kriz rasteta, ker se poplačujejo krediti, vzeti v teh valutah zaradi nizke obrestne mere. V pretekli krizi pa se je izkazalo, da tudi Švica ni imuna na krizo, saj je država, katere glavna dejavost so finančne storitve, posledica pa je drastično nižanje obrestne mere in celo težnja po devalvaciji franka. Mislim, da bo frank padal napram evru že na kratki rok, če ne bo spet nekdo ustvaril krize, menim pa, da tečaj ne bo nižji od 1,40 CHF/EUR.

Me pa zanima, kakšne pogoje imaš za evrski kredit, če bi se danes odločila za menjavo.

V zadnjem mesecu je švicarska banka že dvakrat posredovala in drži tečaj nad mejo 1,51. V njihovem interesu je da frank ni premočan zato bodo še naprej posredovali.
Če imate kredit v CHF 6mes-libor + 1,5% znaša trenutno EOM 2% letno. Inflacija je višja zato uživajte v kreditu.

tudi sama imam kredit v CHF in sem ga vzela na 15 let pred 2 letoma po cca podobni obrestni meri, kot dalmatinka. Tečaj chf/eur se je precej spremenil v našo škodo, je pa v našo korist trenutno libor zelo nizek. Jaz imam obrestno mero libor +1,5%, kar pomeni trenutno manj kot 2% (za kredit, ki ga imam v EUR plačujem euribor+1,2%, kar je tudi trenutno pod 2%). Od prodaje stanovanja so mi ostala sredstva in bi poplačala kredit v CHF, a se mi ga glede na tečaj ne splača, saj bi precej izgubila. Sredstva imam vezana po obrestni meri višji od kredita in čakam, da švicar pade-po mojem mnenju bom še kar dolgo čakala…morda bo nazadnje bolje, da poplačam kredit, ki ga imam v evrih…

New Report

Close