Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Kdaj in koliko davka – podjemna p.

Kdaj in koliko davka – podjemna p.

Pozdravljeni!

Zaposlena sem preko podjemne pogodbe, opravim 10 ur dela na mesec, na uro dobim 8,45 evrov (bruto) plačila, skupaj s potnimi stroški sem na račun dobila 106 evrov za prejšnji mesec.

Zanima me, koliko od tega zares dobim in koliko plačam davkov. Pa kdaj jih plačam, pri obračunu dohodnine ali že prej?

Hvaležna bom za pojasnilo!

D.

Akontacijo davka za vas že sproti odvaja delodajalec, in sicer isti dan, ko vam izplača neto na vaš TRR, mora nakazati tudi DURS-u vašo akontacijo dohodnine ter vse ostale davke in prispevke.
Ob obračunu dohodnine (naslednje leto) pa boste dohodnino doplačali ali pa jo boste dobili vrnjeno, delno ali morda v celoti – odvisno od vseh vaših dohodkov in olajšav, ki se jih upošteva v obračunu dohodnine.

Na to vprašanje, koliko od izplačila zares dobite, se pa ne da odgovoriti. Odvisno je od tega, ali ste poleg tega dela po podjemni pogodbi še
a) zaposlena za krajši del.čas in niste prostovoljno PIZ zavarovana,
b) brezposelna, neprijavljena na ZRSZ in niste prostovoljno PIZ zavarovana,
c) prejemate dohodek iz dejavnosti in niste prostovoljno PIZ zavarovana,
d) ste upokojenka,
e) zaposlena za polni del.čas,
f) zaposlena za krajši del.čas in ste prostovoljno PIZ zavarovana,
g) brezposelna, neprijavljen na ZRSZ in ste prostovoljno PIZ zavarovana,
h) prejemate dohodek iz dejavnosti in ste prostovoljno PIZ zavarovana.

Odvisno pa je seveda tudi od davčnega obračuna – torej od vseh vaših dohodkov in olajšav.
V primeru, da imate zelo nizke dohodke in s tem najvišjo olajšavo, ki pokrije celotno vašo davčno osnovo, dobite vso vplačano akontacijo vrnjeno, to pa je pri 106 eur neto izplačila približno 30 eur. To pomeni, da za teh 10 ur dela skupaj s potnimi stroški dobite približno 136 eur.

Če pa imate še druge dohodke, ki so tako visoki, da vas vržejo v višjo stopnjo obdavčitve, pa boste morali dohodnino doplačati, kar pomeni, da bo vaš dohodek za teh 10 ur dela skupaj s potnimi stroški še nižji od 106 eur.

Uh, to pa ni tako enostavno.

Najlepša hvala za izčrpen odgovor!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close