Kdaj mislite, da bo število obolelih v Sloveniji začelo upadati?
Na Kitajskem, kjer koli pač že, lahko ponovno izbruhne kadarkoli. Pogoj je samo ta, da pride nek prenašalec (okuženi) v zdravo okolje.
Če se ustavi potovanja znotraj države, kot tudi mednarodno, potem se pač za veliko ceno osamitve lahko vzdržujejo neokužena območja. Kitajska je tako ravnala in takšno situacijo vzspostavljajo zdaj.
Virus je tukaj in treba se bo navaditi sobivati z njim. Testiranja potekajo po protokolu. Najprej se mora potrditi sum pri omenjenem, čemur sledijo morebitni nadaljnji testi. Zakaj bi obremenjevali laboratorije po nepotrebnem? Če je kdo okužen, se bo tako ali tako izteklo, kot se mora. Cilj je izključiti morebitno okužbo in tako omogočiti normalno udejstvovanje v dobro skupnosti.
Glede karantene in slabše plačanih del je stvar Jasna. Takšni primeri spadajo pod infekcijski ukrep in prejemajo še 6 tednov polno plačo, nadalje pa je odvisno od zavarovanja, ki ga posameznik ima. Praviloma 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Torej tu ni nekih velikih bejasnosti.
Bistveno je na mikroravni ravnati odgovorno in poskrbeti zase skozi priporočene postopke, ter v primeru okužbe po najboljših močeh delovati v smeri preprečevanja širjenja. Gre za novo bolezen in nihče danes ne pozna vseh najbolj pravilnih postopkov, zato se in se bodo dogajali tudi spodrsljaji.
Stroka se trudi okoli zadeve po najboljših močeh in na nas je, da na eni strani zaupamo v zdravstveni sistem, ki je soliden, na drugi strani pa, da po najboljših močeh v dani situaciji skrbimo zato, da bo tudi nam na voljo ustrezna obravnava, če se zaradi okužbe znajdemo v njegovem kolesju. Strah je odveč, treba pa je biti previden in ravnati situaciji primerno.
[/quote]
Zelo lepo napisano. Mogoče je to v Nemčiji možno pričakovat. Pri nas pa niti odgovorni ne upoštevajo mnenj zdravnikov in lažejo na video konferencah. Bi jim prov dala predvajat kakšne konfernce izpred npr.14 dnevi in zdaj ter jih vprašala kaj je zdaj res. Njim je važno samo za protokole. Tako da so že zdavnaj izgubili zaupanje ljudi.
Panika med ljudmi nastaja, ker pristojni (ministrstvo za zdravstvo in NIJZ ne funkcionirajo). Ti dam samo primer – za pozitivno učiteljico iz kamniške šole so vedeli že ponoči, ravnatelj je to zvedel ob 6 zjutraj in je čakal, da dobi odobritev da šolo zapre. Šolo so evakuirali šele čez par ur. In vse kar smo slišali od pristojnih je ni panike, umivajte si roke, imamo vse pod nadzorom, možnost okužbe je majhna in podoben bla bla.
Ali pa še boljši primer, moškega, ki je imel simptome in stik z okuženim zdravnikom iz Metlike so poslali na testiranje v Novo mesto. Ker ni imel avta, je šel z busom.
So v tretjem mesecu, še dobrih 10 dni in bo tri polne mesece – še zdaleč se ne umirja na Kitajskem, mogoče v Wuhanu, kjer je okuženost dosegla točko ‘zasičenosti’. V ostalih mestih se še vedno širi.
[/quote]
Ni res, tole je bilo pred tremi dnevi. https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus/na-kitajskem-stevilo-novih-okuzb-s-koronavirusom-najmanjse-v-nekaj-tednih/516540
Nekje je pisalo, da je bilo samo 10 novih okuženih v enem dnevu.
Ni res, tole je bilo pred tremi dnevi. https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus/na-kitajskem-stevilo-novih-okuzb-s-koronavirusom-najmanjse-v-nekaj-tednih/516540
Nekje je pisalo, da je bilo samo 10 novih okuženih v enem dnevu.
[/quote]
Po skoraj treh mesecih stroge karantene je zadnji podatek za Kitajsko: 36 novo okuženih v enem dnevu in 22 umrlih v enem dnevu. Tak trend bodo EU države dosegle prej, ker je širjenje virusa skoraj nemoteno.
Treba se je zavedati okoliščin in majhnih zmogljivosti sistema. To narekuje tolikanj večjo odgovornost posameznikov. In ko že omenjate državo… Mar ni država v resnici skupek posameznikov, ki jih druži jezik, kultura, izročilo, zgodovina,…? Po moje država ni nekaj abstraktnega. Izogibanje plačevanju davki in vsesplošno nategovanje pač oslabi kakovost javnih storitev. Zdaj se lepo vidi, kam takšna neodgovornost pripelje. A zavedajte se… Vsak med nami ima koga ostarelega, koga s težavami s srcem, morda koga, ki se bori z rakom… Te vaše bližnje bodo reševali ljudje z imeni in priimki… Kri bodo scali, kot se temu reče, če bo treba, tako zdravniki, kot drugo zdravstveno osebje, da bi z danimi, čeprav skromnimi strasti rešili, kogar se bo rešiti dalo. Zato pokažite malo spoštovanja… Do svojih bližnjih in do mož in žena, ki bodo tvegali svoje zdravje, da bi rešili pomoči potrebne. Vaše rojeka, ki ste skupaj država.
So v tretjem mesecu, še dobrih 10 dni in bo tri polne mesece – še zdaleč se ne umirja na Kitajskem, mogoče v Wuhanu, kjer je okuženost dosegla točko ‘zasičenosti’. V ostalih mestih se še vedno širi.
[/quote]
Sprašujem te, zakaj lažeš. Ali pa moraš nazaj v OŠ.
On 23 January 2020, the central government of the People’s Republic of China imposed a lockdown in Wuhan
Bi rekla, da je pred nami mesec in pol najhujšega.
Država je, kako zanimivo, v boju z epidemijo povsem nemočna. Ravno v takšnih primerih se namreč izkaže, kako velika odgovornost je v rokah posameznika. Virusa ne zanima politično prepričanje, poklic, status, izobrazba… Virus se zgolj replicira. Če parafraziram samega sebe: Virus ve, da je edina valuta, ki kaj šteje v tem univerzuumu, podvajanje beljakovinskih vijačnic. Na katero valuto pa lahko sami računamo v boju z virusi? Oprostite mi, a politikov še nikoli nisem jemal za tozadevne strokovnjake. Menim, da je vaš fokus v tej zadevi povsem zgrešen. Zgolj moje mnenje seveda. Raje se osredotočite na to, kaj morete kot posameznik prispevati skupnosti, da bo tale epidemija zahtevala čimmanj žrtev.
Sprašujem te, zakaj lažeš. Ali pa moraš nazaj v OŠ.
On 23 January 2020, the central government of the People’s Republic of China imposed a lockdown in Wuhan
Bi rekla, da je pred nami mesec in pol najhujšega.
[/quote]
Pri nas niso še uvedli karantene. Torej se hudo še sploh ni začelo. Kitajci so objavili 31.12.2019, da se je v Wuhanu razširil virus… od tukaj oznaka covid-19. Danes smo v EU na stopnji, na kateri so bili v Wuhanu v drugi polovici decembra. Danes je 11. marec.
Pri nas niso še uvedli karantene. Torej se hudo še sploh ni začelo. Kitajci so objavili 31.12.2019, da se je v Wuhanu razširil virus… od tukaj oznaka covid-19. Danes smo v EU na stopnji, na kateri so bili v Wuhanu v drugi polovici decembra. Danes je 11. marec.
[/quote]
Zakaj se zdaj vlečeš ven, ker si napisala neumnost oziroma laž? Kitajski je uspelo zajeziti virus od trenutka, ko se je začela karantena in ukrepi, ne s pojavom virusa, ne? Torej od konca januarja do nekje zdaj, recimo. Mesec in pol. Mi bomo v karanteni najkasneje čez en teden. Garantirano. Mnogi so pa že zdaj. Tako da sem prepričana, da maja virusa ne bo več. In potem bom poiskala ta post in napisala, da sem imela prav.
Zakaj se zdaj vlečeš ven, ker si napisala neumnost oziroma laž? Kitajski je uspelo zajeziti virus od trenutka, ko se je začela karantena in ukrepi, ne s pojavom virusa, ne? Torej od konca januarja do nekje zdaj, recimo. Mesec in pol. Mi bomo v karanteni najkasneje čez en teden. Garantirano. Mnogi so pa že zdaj. Tako da sem prepričana, da maja virusa ne bo več. In potem bom poiskala ta post in napisala, da sem imela prav.
[/quote]
Mi nismo Kitajska. Tukaj bodo šole zaprte enkrat in to za 14 dni. Po 14 dnevih bo vse po starem. Kitajci so z vojsko in na silo dosegli to, kar ostalemu svetu ne bo uspelo nikoli. Sedaj je Italija zaprla vsa podjetja, razen trgovin z živili in lekarn. Misliš, da to lahko traja mesec, dva, tri? Po dveh tednih bo treba zalaufat državo in virus bo nadaljeval svojo pot. Priložnost zamujena, ne vrne se nobena. Virusa nismo zajezili, ko se je to še dalo, zdaj ga bo treba preboleti.
Mi nismo Kitajska. Tukaj bodo šole zaprte enkrat in to za 14 dni. Po 14 dnevih bo vse po starem. Kitajci so z vojsko in na silo dosegli to, kar ostalemu svetu ne bo uspelo nikoli. Sedaj je Italija zaprla vsa podjetja, razen trgovin z živili in lekarn. Misliš, da to lahko traja mesec, dva, tri? Po dveh tednih bo treba zalaufat državo in virus bo nadaljeval svojo pot. Priložnost zamujena, ne vrne se nobena. Virusa nismo zajezili, ko se je to še dalo, zdaj ga bo treba preboleti.
[/quote]
No, ne bo ravno tako. Bo malo dlje trajalo in reala po krizi bo se za vedno spremenila. Je pa fajn po eni strani, v naslednjih dveh mesecih se bo videlo kaj dejansko potrebujemo, kaj in katera dela so popolnoma nekoristna. Potovanjca pa bodo v prihodnosti precej okrnjena če sploh še kdaj bodo. Ne pozabit, da je tu še kaka druga napetost, ki kliče tudi po vojni.
[/quote]
Močno držim pesti, da imaš prav. Ne smeš pozabit, da je kljub strogi karanteni, virus še prisoten in se le upočasnjeno širi. Tudi Kitajci ne bodo zdržali več dolgo s karanteno. Virus se za nekaj časa potuhne in nato znova udari – upamo lahko samo, da bo do naslednje sezone že razvito cepivo.
A seveda, za gripo si tudi odporen? Ne ga srat, vsako leto lahko znova zboliš, če imaš srečo tudi dvakrat letno.
[/quote]
Ni isto, “gripa” je naziv za različne kombinacije virusov tipa A, B in C, ki se pojavijo vsako leto, in nikoli ne gre za enako kombinacijo, zato v cepivo zmešajo protitelesa najbolj pričakovane kombinacije.
Italijanov je 30 x več kot nas in v kolikor je bilo včeraj okuženih 10.000 je to v razmerju kot bi mi imeli okoli 350 okuženih. Danes 12. marca jih je okoli 90.
Dnevni prirastek iz predvčerajšnji (57)
je okoli 50 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.
To pomeni, da bomo pri istem porastu dosegli Italijane čez 4 dni. Takrat naj bi nas bilo okuženih 300 +
Možne ocene so, 60 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} okuženih. To je 1.200.000 ljudi. Pri gaussovi umrljivosti je to 0.03 x 1.200.000= 36.000 ljudi.
Recimo v pol leta, je to cca 200 ljudi na dan in to v glavnem starejsih moških.