kdaj na noge?
Kdaj so se vaši malčki prvič začeli sami postavljati na noge in nekaj časa stali?
Moja se sicer trudi vstati, ampak ne gre dlje kot na kolena.Izgleda, da še nima dovolj močnih nogic.Oba z možem sva pri devetih mesecih že hodila!
Tudi pleza še ne!Bo pa čez en teden 9 mesecev!
Drugače je bila ves čas bolj hitra, obračala se je hitro, sedela je hitro …!!
Nikar ne prehitevajte otrokovega razvoja. Pri nas so prvi trije sicer shodili pri enem letu, četrti pa je pri 11-ih mesecih šele začel plaziti, pa je bil popolnoma zdrav dojenček… na noge se je postavil zelo pozno in kmalu potem tudi shodil s 16-imi meseci.
Če ima deklica dovolj prostora za gibanje, bo zagotovo sama pokazala, kdaj bo dovolj zrela za določene spretnosti…
Veliko užitkov dokler še ni treba tekati za njo :o)
Vladka
Intenzivno se postavlja na noge zdaj nekaj tednov, stara je 7 mesecev in ni večjega veselja, kot če lahko spleza iz naročja, se prime za rob fotelja in stoji ter gleda naokoli.
Nikoli pa res ni pametno prehitevati razvoja. Jaz se držim načela: kar lahko otroček naredi sam na tleh, je v redu. Če je to poiskati oporo in vstati, naj pa stoji, saj ko je utrujena, itak spet sede. Mislim, da sama dobro pokaže, kaj sme in česa ne. Včasih se spusti in kar stoji nekaj sekund, potem pa jo “ujamem”.
Nikar ne skrbi! Za vse bo prišel čas in pusti otroku, da se sam razvija v skladu z njegovim tempom. Naša je zaćela stati pri 8,5 mes, ta teden bo dopolnila 1 leto-pa hodi le ob opori in še to šele dobra 2 tedna. Tudi jaz doma poslušam, da sem hodila že pri 10 mes…a to je bila generacija, ko so nas starši kar dobro “urili” in nas za rokice vodili. Zdaj pa to odločno odsvetujejo! Mi je nismo še niti enkrat za roke vodili, da bi hodila! Ko bo pa bo!
Ne se sekirat…..vsak otrok je poglavje zase……pusti času čas.
Naša hčerkica ima sedaj 9,5mesecev in plati že približno od 8 meseca ……..sedaj 10 dni pa tudi vstaja -se dviguje na nogice in kar nekaj časa stoji. To ji je zelo imenitno,ker kar naprej vstaja gor in je vsa zadovoljna.
Srečno in ne skrbi,tudi tvoja bo plazila,vstajala in potem tekala naokoli :)))
Lep popoldan in še enkrat vse dobro! Kristi*