Kdaj naj sedaj zalaufam pomivalca in pralni stroj
Sedaj pa resno – živimo v hiši.Grejemo se na električno peč + drva. EV nimamo. Imamo pa SE. 5mwh + smo pridelali letos, od teh smo porabili sedaj 3mwh za ogrevanje, počasi bomo začeli kurit drva.
Ostala poraba kar se tiče kuhanja, tvja, pc, hladilniki, zamrzovalniki, luči ipd bo nespremenjena.
Razliko bi lahko naredili edino, da oba pomivalca in oba pralna stroja vkolopimo za pranje ponoči?
Recimo, da se vklopita ob 00:00?
Bi to imelo sploh kak smisel?
Predlagam, da hišarjem zaračunamo dodatno davek na ropotanje. Kaj se to pravi – oni bodo šparali na elektriki, ker imajo možnost SE pa še pomivalce in pralne in sušilne stroje bodo vklapljali ponoči – jaz tega v moji garsonjeri ne morem. Kdo je bolj pri denarju? Jaz, ki životarim v garsonjeri, ker si druga ne morem privoščit, ali en hišar, ki ima ponoči celo klet in celo pritljiče prazno….
sedaj pa resno, 13.11.2024 ob 08:41
Sedaj pa resno – živimo v hiši.Grejemo se na električno peč + drva. EV nimamo. Imamo pa SE. 5mwh + smo pridelali letos, od teh smo porabili sedaj 3mwh za ogrevanje, počasi bomo začeli kurit drva.
Ostala poraba kar se tiče kuhanja, tvja, pc, hladilniki, zamrzovalniki, luči ipd bo nespremenjena.
Razliko bi lahko naredili edino, da oba pomivalca in oba pralna stroja vkolopimo za pranje ponoči?
Recimo, da se vklopita ob 00:00?
Bi to imelo sploh kak smisel?
to bi imelo smisel, s pripombo, da ne vključiš oba stroja hkrati, ampak enega ob 00, drugega ob 02, tako bo enakomerna obremenitev. vse ostalo pusti tako kot je.
Predlagam da ta mesec delaš enako kot si do zdaj vedno pa boš vidla če bo res kakšna razlika. Prav velike (če upoštevaš kurjavo, ki bi ti itak zvišala račun) ne bo, verjemi.
Jaz pa že od vedno posodo dajem prat ob 22h, perilo pa naštimam timer, da je ob 6h oprano. Se zgodi da peremo tudi izven tega časa ampak ne pogosto.
ah ja, 13.11.2024 ob 10:34
Predlagam da ta mesec delaš enako kot si do zdaj vedno pa boš vidla če bo res kakšna razlika. Prav velike (če upoštevaš kurjavo, ki bi ti itak zvišala račun) ne bo, verjemi.
Jaz pa že od vedno posodo dajem prat ob 22h, perilo pa naštimam timer, da je ob 6h oprano. Se zgodi da peremo tudi izven tega časa ampak ne pogosto.
če bi oprala vsako noč 1 stroj perila, ne pridem skozi, ket operemo kakih 13 strojev/teden.
Vse perilo gre potem v sušilni stroj. Nikakor to ne gre, da bi pred službo dajala iz pralnega v sušilni in da potem perilo tam čaka. Sploh pa je dopoldan potem spet dražji tok.
Prav tako imamo vsak dan 2 do 3 stroje pisode za v ponivalca. Zadnjega se res zlaga zvečer in se ponoći opere, zjutraj posodo zložimo v omare.
Pa precej porabijo tudi tv-jo, sploh z večjo diagonalo.
V družabnem prostoru pogosto fantje s prijatelji gledajo tekme, potem tv v naši dnevni, hčerki pa yt v svoji dnevni. To je bolj nepotreben strošek, kot pranje, sušenje, če smo že na tem.
Nekako, 13.11.2024 ob 11:57
če bi oprala vsako noč 1 stroj perila, ne pridem skozi, ket operemo kakih 13 strojev/teden.
Vse perilo gre potem v sušilni stroj. Nikakor to ne gre, da bi pred službo dajala iz pralnega v sušilni in da potem perilo tam čaka. Sploh pa je dopoldan potem spet dražji tok.
Prav tako imamo vsak dan 2 do 3 stroje pisode za v ponivalca. Zadnjega se res zlaga zvečer in se ponoći opere, zjutraj posodo zložimo v omare.
Pa precej porabijo tudi tv-jo, sploh z večjo diagonalo.
V družabnem prostoru pogosto fantje s prijatelji gledajo tekme, potem tv v naši dnevni, hčerki pa yt v svoji dnevni. To je bolj nepotreben strošek, kot pranje, sušenje, če smo že na tem.
Ne vem kolk vas je in zakaj tolk perete in pomivate. Mi smo 4, včasih 5, pa imam max 4 stroje na teden, posode v stroju pa za 1x na dan.
Sem ti pa predlagala da 1 mesec delaš enako kot do zdaj, da vidiš če se ti zarad tistih par € sploh splača spreminjat navade.
Pač vsak se bo prilagodil, naredil kot je zanj okej, ali pa ostal na starem. Po želji.
modrivrag, 13.11.2024 ob 10:11
Pa saj je cena omrežnine po časovnih blokih skoraj enaka. Cena elektrike same je pa kot prej, višja tarifa in nižja tarifa. Fiksno omreznino po časovnih blokih pa itak plačate, če porabite kaj ali ne. Ne vem česa ne razumete, da paničarite?
točno tako…….mi smo še šli na enotarifno merjenje, ker se dvotarifno NE splača