Kdaj naj torej otrok ostane doma?
Z zanimanjem spremljam spodnjo debato o bolnih otrocih v vrtcu.
Izgleda pa da se kriteriji, kdaj naj otrok ostane doma zelo različni.
Seveda se vsi strinjamo, da otrok z vročino, drisko in splošnim slabim počutjem ne sodi v vrtec, vendar se iz napisanega razbere, da bi nekatere že rahlo prehlajenemu otroku prepovedale prihod v vrtec, pa čeprav ga ni zdravnika, ki bi vam za nego takega otroka predpisal bolniško.
Sočustvujem s tistimi, ki imate občutljive otroke, ki poberejo vse kar gre mimo njih, pa vendar ne morete pričakovati, da se vam bodo vsi prilagajali in ostajali ob otrocih doma ter zato pokurili ves svoj dopust.
Naša na primer rahlo kašlja že skoraj cel mesec, že neha, pa spet začne, ravno tako ji včasih bolj, včasih manj teče iz nosa. Vročine nima, počuti se OK. Po vašem naj bi torej ostala doma, že cel mesec. (čeprav tako zdravnica kot vzgojiteljica pravita, pa tudi jaz, mislimo, da je čisto OK).
Kdaj naj po vašem otrok ostane doma in kdo je tisti, ki naj to presodi?
Kdaj pa ve ostanete doma? Koliko vas gre v službo kljub rahli vročini in splošnemu slabemu počutju, pa vzamete lekadol in aspirin in veselo na delo?
Jaz ostanem doma, če imata punci vročino, ali recimo drisko…
Če se slabo počutita, kar vidim na očkah, ju zdaj, ko sta že 6 in 9 letnici odpeljem k babici in ju ne vozim v šolo in vrtec. Prej, ko sta bili mlajši, sem ostala doma, s kakim dnevom dopusta.
Nikoli ju nisem in ne bom vozila v vrtec ali v šolo z vročino. Je pa res, da ima naša pediatrinja v Logatcu včasih čisto mimo ideje. Po njenem je tako, da ti zaključi bolniško, ko je otrok 2 dni brez vročine in je po njenem sposoben it v vrtec. Hja včasih je res, če ni bila prehuda viroza ali pa bakterijska okužba. Včasih pa ne! Takih stvari se po mojem ne da kar posploševati: 2 dni polej pa ok. Tako sem enkrat čisto “ven padla”, ko je imela mala virusno poljučnico, pa bi ona naju po dveh dneh brez vročine, s kašljanjem in smrkanjem kar v službo in vrtec poslala. Sem ji pač povedala, da po mojem moje dete še ni za v vrtec in da mislim, da potrebuje še kak dan ali dva, da si opomore. No pa je potem dala še bolniško.
Strinjam se, da je včasih nekaterim staršem, ko jim zaključijo bolniško, težko brez babic servisev in mogoče z nerazumevajočo reakcijo ob bolniškah v službi. Čeprav bom jaz rekla tako: vedno, ampak res vedno sem jemala bolniško ko sta bili deklici bolani in ju nikoli nisem dajala babicam. In tudi ko sem letos menjala službo, sem ob razgovoru jasno povedala, da sem kljub ambicijam še vedno v prvi vrsti mama, kar pomeni tudi kaka bolniška. Čeprav moram povedat, da zdaj ko sta večji bolezni toliko več ni.