Kdaj navadno mleko?
Mene pa zanima, kdaj ste začeli uvajati vašim malčkom navadno mleko. Ker smo trenutno na adaptiranem mleku (stara je 5m) in imamo zalogo tam nekje do 6-6.5m (to mleko so prenehali izdelovati, drugih pa ne prenaša). Ali je slučajno katera začela dajati navadno mleko že pri 6m in kakšne so vaše izkušnje glede tega?
Vsaka mati ve, kaj je najbolje za njenega otroka.
Pediatrija priporoča navadno mleko šele po dopolnjenem letu starosti otroka.
Pa še takrat naj bi se mleko uvajalo počasi. Najprej jutranji obrok, da “prestrežeš” morebitno napenjanje ali kakšne krče in da prej opaziš, če se pojavi kakšna intoleranca pri prebavljanju mleka.
Nekateri zagovarjajo polnomastno nehomogenizirano mleko, nekateri pravijo, da homogenizacija ni škodljiva.
Tvoja odločitev je, ali boš otroku že kar takoj zapackala žile z maščobo homogeniziranega mleka (vsa trajna mleka – alpsko ipd.), ali pa ga boš čimdlje obvarovala pred škodljivimi izdelki s trgovskih polic. Slej ko prej bo prišel v stik z njimi in se bo imel veliko možnosti zapackati z njimi.
In zakaj ne raje kasneje????
Prosila bi mamice, ki so uvedle mleko tako zgodaj, za odgovor. Druge pa prosim, da temo preskočijo. Ker sem zelo skrbna mama, želim svojemu otroku ponuditi najboljše, kar je možno. Ker sama ne prenašam navadnega mleka (uporabljam izključno homogenizirana mleka), me zanima, ali je katera od mamic uporabljala Alpsko mleko 3.6{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} maščobe, prednosti in slabosti.
Hvala za vaše odgovore in lep večer še naprej, Sara
Potem je pa najbolje, da ga takoj nabašeš s smokiji, čipsom, hamburgerji …. poišči seznam škodljivih Ejev, nakupi vse proizvode, ki jih vsebujejo in jih dajaj otroku.
Ampak se moraš zavedati, da te potem pediatri ne bodo jemali resno, ko boš hodila k njim po nasvete, ko bo otrok pikast, ko bo imel drisko, ko bo bruhal, ko bo imel povišan holesterol ….
Ja: še kakšnega prižgi v otrokovi prisotnosti. Naj se navadi vdihavati dim in smog!
Joj, kakšno neumno razmišljanje!
Ej – gre za 5 mesečnega dojenčka!!!!!!!!!!!!!!
Tanč na pediatriji se pa trudi z nasveti! Za koga????
Za tiste, ki želimo otrokom najboljše!
Moja pediatrinja priporoča mleko po 8 mesecih. Po 6. mesecih mi je priporočila skutke in jogurte. Vse to pridno uživava, če pa je otrok alergičen na kravje mleko je pa vseeno ali mu ga ponudiš zdaj ali čez pet let. Glede vseh teh E-jev pa ti bom povedala tako, da po vsej tej logiki, bi moja generacija izumrla.
Ne pretiravajte ljudje božji no!
Glej, praviš, da 5-mesečnica ne prenaša nobenega – nobenega!! – drugega adaptiranega mleka, kot to xy. Če ima dojenček težave s prilagojenim mlekom, zakaj za boga bi ga ti soočila s še toliko večjim potencilanim alergenom kot je otroku povsem NEprilagojeno kravje mleko? Te logike res ne razumem, oprosti. Preden se tega zelo tveganega projekta lotiš, se izčrpno posvetuj s pediatrom.
Poleg tega se prepričaj, če vaše priljubljeno mleko ni morda še vedno v prodaji v Italiji, Avstriji, Madžarski, Hrvaški – pač sosednjih državah, ker kar nekako dvomim, da bi neka znamka čez noč nehala obstajati. Morda so samo spremenili ime, pa je proizvajalec še vedno isti?? Ali pa ima morda še kdo doma zalogo tega mleka, da bi povlekli vsaj tja do 10. mes.
Jaz sem sinu pri 10 mes začela uvajat navadno homogenizirano 3,2 mleko. Imel je obupne težave, driske, bruhanje, podobno refluksu, prebavne motnje, napejanje. Po naključju sem ugotovila, da teh težav nima, če pije nehomogenizirano mleko. Vendar je bilo do takrat 3 mes težav. Moja izkušnja je taka, da če že res misliš tako zgodaj uvest KM dojenčku, vsekakor vzemi NEhomogenzirano, pasterizirano mleko (čim manj obdelano in predelano!), posnemi dol tisto vidno rumeno smetano in takega ponudi dojenčku, nesladkanega in nerazredčenega. Otrok rabi maščobo, vendar ga spet ni treba v njej utopit. Homogenizacija namreč telesu onemogočči, da bi izločilo tisto maščobo, za katero telo ve, da je ne rabi. Nalage se v žilah in povsod drugje. Maščobo, ki ni razpršena, pa telo lahko izloči, zato so boljši izdelki iz nehomogeniziranega mleka. Alpsko (ali katerokoli drugo trajno) mleko je čisti čisto zadnje, ki bi ga ponudila otroku. Doma ga nimamo.
Vsekakor pa prej ugotovi, če vašega adap. mleka res ni nikjer več za dobit, še sploh, če ima deklica težave in niti drugih znamk mleka ne prenaša (kako ne prenaša? po okusu? alergija? driska? napenjanje?) – konec koncev je ponudbe na tem področju res ogromno!
Na mojo veliko žalost so res prenehali izdelovati to adaptirano mleko. Na tržišče pa je prišel “kao” popolnoma identičen izdelek s spremenjenim imenom. Ker sem mislila, da je to eno in isto mleko, sem ji pač tega kupila. Deklica je dobila take krča, da dobesedno ni spala skoraj 2 dni (zvijala se je, histerično jokala,…). Na koncu mi je ob 3.40 zjutraj potegnilo, da ji to povzroča to mleko. Ob 9 zjutraj sem čakala že pred drogerijo, da sem ji kupila staro verzijo tega mleka. Ko ga je spila je bilo vse uredu. Nato sem se vrgla v lov in skoraj po celi Slovenijo pokupila celotno zalogo starega mleka (porabila okoli 90.000,00 SIT). Na žalost ga ni nikjer več, saj obstoja samo nova verzija. Sem pa poklicala gospo, ki naj bi bila odgovorna za to otroško linijo in ji vse skupaj razložila. Sploh ni mogla verjeti, saj je deklaracija skoraj identična. Ko pa sem ji prinesla novo verzijo je na podlagi nekega testiranja ugotovila, da to pa le ni ista zadeva. Nato pa sem naknadno izvedela na pediatrični kliniki od priznane gastroenterologinje, da je veliko dojenčkov zaradi tega mleka dobilo grozne krče (tisti, ki so prej uporabljali staro mleko) in da so zaradi tega pristali pri njih, saj starši niso vedeli kaj naj. Našo deklico je testirala na alergije in tako smo izvedeli, da ni alergična niti na KML niti na jajce.
No, toliko z moje strani (da malo razjasnim celotno zadevo). Če bi bilo po moje, bi ji adaptirano mleko dajala do 1 leta. Da pa zopet tvegam in nekaj novega poskušam, mi pa na misel ne pride, saj je deklica že dovolj pretrpela zaradi teh mlek (večkrat smo menjali, dokler nismo odkrili ustrezne mlečne formule) in na koncu ven, da bo morala preiti na navadno kravje mleko. Zato zakaj ne sedaj, če lahko?
Sicer vsak po svoje, ti si mamica svojemu otroku, vendar kot rečeno, če ima take težave pri malenkostni spremembi v niansah, koliko težav misliš da bo, če bo sprememba tako huda, kot jo nameravaš ti izvesti? Nenazadnje dobiš zdaj tudi 2 dcl paketke različnih vrst mlek (humana, milupa, hipp, bebivita ipd), ki ti močno zmanjšajo stroške pri nakupu testnih pakiranj – ni ti treba kupit cele škatle in zapravit po 2.000 SIT za brezveze, če mleko otroku ne ustreza. Jaz bi vsekakor prej poskusila vse drugo, kot pa 6- mes, ki očitno ima neke nedefinirane težave okoli mleka, vrgla na najbolj odsvetovano in rizično vrsto prehrane. Res dobro premisli!
Verjetno so danes zdravstvene smernice drugačne kot pred recimo petnajstimi leti. Naši punci sta imeli po adaptiranem mleku zelo hude kolike. Pri šestih mesecih sem prešla na ABC Pomurka v prahu, kar je bila takrat splošna praksa. Sploh ne vem, če danes to še obstaja. Ni bilo nobene reakcije, krči pa so se umirili čez noč. Kolegica, ki pa je imela na mleko preobčutljivega otroka (tudi na običajna adaptirana mleka), je po nasvetu zdravnice poskusila z kozjim mlekom, ki je baje dosti bolj primerno od kravjega. Homogenizirano mleko odsvetujejo, kolikor vem, zdravniki še danes, tako kot pred petnajstimi leti.