Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine kdaj plačilo nepremičnine – NUJNO

kdaj plačilo nepremičnine – NUJNO

Kupujemo stanovanje, ki bo spraznjeno cez 3 mesece. V pregled sva dobila pogodbo in kar nekaj stvari naju moti. Med drugim tale: placilo bo v 3 obrokih: ara, drugi obrok in kredit. Kredit znasa priblizno 30% kupnine.
Kdaj se ponavadi placa zadnji obrok? Moje (laicno) mnenje je, da kak dan pred datumom prevzema stanovanja. In ne 3 tedne pred prevzemom kot je v pogodbi.
Lepo vas prosim za vase primere!!!

Vse je odvisno od pogodbe. Napišite v pogodbo take pogoje kot si jih želite saj vi kupujete stanovanje. Če dajete del kupnine vnaprej pred prevzemom bi jaz zahteval tudi določen popust!

Poznam celo primer ko se je 30% preostale kupnine plačalo 2 meseca po predaji stanovanja.

Jaz bi naredil sledeče 20% ARE bi dal takoj. Preostanek kupnine pa 1 teden pred prevzemom istočasno pa prepis obvezno.
Oziroma če bo kredit zavarovan s hipoteko bo tako ali tako banka poskrbela da bo prepis takoj ob izplačilu kredita.

jaz bi plačala čimbližje prevzemu stanovanja in se za to tudi pogajala. Podpis pogodbe, plačilo na dan prevzema recimo.

Pa to nima veze. Tri tedne ali teden, ali pač.

Očitno so tudi prodajalci vezani na plačilo iz zadnjega dela, mogoče morajo kupljeno nepremičnino adaptirati,…

Ko sem jaz kupovala stanovanje, sem dejansko celotno kupnino poplačala skoraj ene mesec pred vselitvijo. Pač, prodajalca sta potrebovala celotno kupnino + kredit in drugače ni šlo.

Lahko pa se plača zadnji obrok tudi na dan primopredaje. To je pač vse odvisono od vašega dogovora in konkretne situacije.

Lp

Nočem strašit ampak sam nikoli ne bi plačal celotne kupnine pred prepisom ali vselitvijo! Sploh pa ne danes ko je kupec kralj.

Kot jaz vem se samo k*rbi plača vnaprej.

Ara je način utrjevanja obveznosti pri nakupu nepremičnine. Ta predstavlja določen znesek, ki jo kupec da prodajalcu ob sklepanju pogodbe kot znak, da je pogodba sklenjena. Zakon o varstvu kupcev stanovanj določa zgornjo omejitev višine are. Ara namreč ne sme presegati 10 % kupnine po prodajni pogodbi, lahko je nižja, ne pa višja kot 10%.

Vsaj 10% vrednosti stanovanja plačaj šele po vselitvi, ker lahko pride do zamude ali pa v stanovanju kaj manjka. Pri meni je prejšnji stanovalec naprimer pobral tuš kabino.

Pri nas pa je situacija celo taka, da se bomo lahko selili v stanovanje šele čez cca 6 mesecev, vendar pa bomo celotno kupnino poravnali že prej, saj trenutni prebivalci v tem stanovanju potrebujejo denar za adaptacijo hiše in dokončno selitev. Glede tega sem jaz res zelo skeptična. Tudi nimam izkušenj. Pogodbe sicer še nismo podpisali, saj se je ustavilo pri ceni. Njihova cena za 2,5 sobno stanovanje z vrtom in teraso v Kranju je 121.000 €, midva sva prav zaradi tega čakanja na vselitev postavila ceno 110.000, s čimer pa se oni ne strinjajo, saj cene ne znižajo manj kot na 120.000. Tisti, ki ste bolj v tem fohu ali imate več izkušenj – kaj mislite glede cene in te situacije?

Jaz bi vseeno poskušal doseči to, da bi 10.000 EUR zadržal za dokončno plačilo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close