Kdaj po kredit?
Spoštovani g.Tomc!
Začenjava z gradnjo hiše. Za letos je denarja dovolj, bo pa potreba drugo leto oz. takoj spomladi, ko bomo nadaljevali z delom. Glede na moje spremaljanje pribitkov (euribor in libor) se mi zdi, da so na jesen (ko se gradbena sezona zaključuje) nekoliko nižji. Tako sem v dilemi, ali vzeti kredit sedaj (posledično kam z denarjem, ker ga ne bom takoj potreboval), ko so pribitki najnižji letos, ali spomladi, ko bodo ti višji/nižji??
Zanima me, kako Vi gledate na trenutno situacijo? Kaj je po Vašem mnenju mogoče pričakovati spomladi (začetek nove gradbene sezone)?
Hvala za Vaše nasvete, ki zelo koristijo!!
Srečno!
5er
Pozdravljeni!
Kredit vzamete takrat, ko ga potrebujete in ne na zalogo. Pribitki so stvar pogajanj in se nikoli ne sprejme, kar ti ponudijo ampak se pogaja za boljše pogoje. V tem kontekstuni ni sezone oz. je vedno. Pribitki pa že nekaj let padajo, referenčne obrestne mere pa rastejo.
Srečno!
Peter, Janez ima prav: pri obrestnih merah ni sezon, ampak trg in ekonomija. Za EURIBOR je bilo predvideno, da bo letos še dvakrat dvignjen po 0,25%, prvič septembra in drugič novembra ali decembra. Finančna kriza zaradi ameriških izvedenih finančnih instrumentov iz kreditiranja napihnjenega nepremičninskega trga, je to odložilo, ne pa nujno preprečilo. Kakor kaže, vsaj enemu dvigu letos ne ubežimo, predvidevam še kakšen dvig v prvem polletju 2008, potem pa bi znala obrestna mera spet začeti padati. Venar so to vse zgolj špekulacije in ugibanja. Če danar potrebuješ, potem vzemi, kakor ti tudi Janez svetuje, če pa ga ne, potem počakaj do potrebe. Pribitki pa so stvar konkurence, bonitete stranke in pa pogajalskih zmožnosti.