kdaj povedati za nosečnost delodajalcu?
konec februarja imam PDP, pogodbo za določen čas mi namerava delodajalec podaljšati avgusta … pa ne vem kaj naj naredim … naj najprej podpišem in nato povem ali tik pred podpisom povem (in zato mogoče ostanem brez službe)? Čez par let gre sodlavec v penzijo in morda (nič se ni rečeno) ga nadomestim jaz …
Kaj bi naredili na mojem mestu?
Kako lahko sploh mislite na tako nefer odnose, goljufije konec koncev no. Le kakšen je nato tak odnos, če nekomu nekaj načrtno zamolčiš? Daj karte na mizo in bo kar bo, če je šef pravi ti bo čestital in pogodbo podaljšal, če ni tak, boš šla, kajti od njega bi šla tako ali tako, ker verjemi, da če bi ga prevarala bi norel in te on sam slej ko prej spravil do tvoje odpovedi!
Mal poštenosti prosim no, pa ne zagovarjam, da je to prav, da nam nosečnost kroji službo … ampak laž, prevare, ne hvala, to vodi v še eno sranje več!
Tudi jaz sem noseča in imam rok februarja. Zaposlena sem za določen čas, pogodba mi poteče v septembru in ne nameravam povedati, saj se glede na to, da tu ne bom ostala, ne čutim dolžno! Če bi se po kakšnem čudežu zgodilo, da ostanem (pa itak se ne bo), bi povedala ob podpisu pogodbe in nič prej!
Na tvojem mestu ne bi povedala še zdaj, ko je nosečnost čisto na začetku, bi pa povedala ob podpisu pogodbe. Saj ti jo bodo zagotovo dali v roke. Vzameš jo, pregledaš, podpišeš, in ko jo vrneš podpisano poveš, da si noseča.
Jaz bi na tvojem mestu bila tiho in mu sploh ne bi povedala, dokler ne be že podpisala pogodbe! Zakaj? Zato, ker je enostavno pretežko dobiti službo, to je prva stvar, druga je pa ta, da si itak komaj na začetku nosečnosti in tudi sama ne veš kako se bo vse skupaj končalo in ko podpišeš, mu pač poveš čez nekaj dni oz. čez kqakšen teden da si noseča in da nisi vedela, ker si imela M do sedaj!
Če bi se vsi ozirali na to, da bomo nategnili delodajalce – a se kdaj “me-ženske” zasmilimo delodajalcem?
A je že kateri delodajalec podalšal pogodbo o zaposlitvi tisti, ki je imela podpisno za določen čas in je zvedla da je noseča? Ne vem če … mogoče kateri, ampak verjamem da če se je to naredilo, se je le redkim izjemam!
Najprej podpiši, nato pa povej – moj predlog!
Lep dan in vikend še naprej!
tončka
Odvisno od večih dejavnikov, predvsem pa od tvojega notranjega občutka v dani situaciji. Ni absolutnih pravil, vsakič posebej je po mojem odvisno od celotnega konteksta – narave dela, tvojih načel, tvojega odnosa do delodajalca, do nosečnosti, planov za prihodnost,… Tako da nimam direktnega nasveta.
Jaz osebno bi počakala avgust mesec in mu pred podpisom povedala.Navadno se pove v 12.tednu in to bi tudi navedla kot razlog zakaj ni zvedel prej. Kar daš namreč lahko kasneje tudi pričakuješ.
Če boš ti začela tako nefer potem lahko tudi pričakuješ, da ti bo kasneje vrnil.
Službo je res težko dobit. Vendar če te ima namen zaposlit te bo ravno tako. Če te nima, pa te lahko kasneje z lahkoto tudi odpusti in nisi pridobila praktično ničesar.
Hvala za odgovore.
Res je, da ne vem kako bo z nosečnostjo. Lahko se zgodi marsikaj in to takrat, ko najmanj pričakuješ.
Vendar, če povem in me zaradi tega ne zaposli … bo naša družina v kar precejšnji finančni stiski. Za našo družino bi bilo dobro, če bi imela zaposlitev do poroda.
In ste mi dale misliti. Sploh ti Kitty in hmmmmmm, z obema se strinjam.
Ne vem še, kaj bom naredila … še razmišljam. Groza me je biti nefer, groza me je, da bi bili drugi tako nefer in me ne bi zaposlili zaradi nosečnosti.
Morda bi podpisala pogodbo in rekla, da vračam podpisano pogodbo, da pa sem noseča in če zaradi tega misli, da me ne bi zaposli naprej, da jo naj takoj prekliče … joj, joj zaradi česa se moram tresti, kot da sem kriminalec :((((((
Jaz sem sicer postena, ampak glede na to, da je to lopovska drzava, bolj si posten, slabse prides skozi … Bi bila tiho. Toliko denarja so nakradli, da pa jaz ne bi imela porodniske … Ce jo bom imela, bo to prvi denar, ki ga bom dobila od te drzave.
Sem delodajalec in zaposlena imamo sama mlada dekleta. Vedno vsaki povemo, da nobena ne bo ostala brez dela zaradi nosečnosti, da pa pričakujemo, da se zaradi organizacije dela pove res čimprej. In za pošten odnos tudi vračamo poštenje.
Tudi tebi svetujem, da poveš čimprej in hkrati nadrejenega prosiš da zaenkrat obdrži novico zase, če se vidiš v firmi tudi v prihodnje to povej, reci da si želiš ostati in se po porodniški tudi vrniti. Enostavno pošteno povej svoje občutke in če je delodajalec normalen te ne bo odpustil, kajti verjemi ne samo da je težko najti dobro službo, tudi dobrega delavca zelo, zelo težko najdeš in če berem nekatere od ostalih odgovorov me za slednje še bolj skrbi.LP in srečno.